Mπαν Κι-μουν: «Αισχρή» η αντιισλαμική ταινία

Μήνυση άσκησε ηθοποιός που παίζει την ταινία
Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012 13:22
UPD:21/09/2012 17:21

Η ελευθερία της έκφρασης είναι ένα αναφαίρετο δικαίωμα, που πρέπει να προστατεύεται, με την προϋπόθεση ότι δεν πλήττει τις πεποιθήσεις και τις αξίες των άλλων, είπε ο Μπαν ενώπιον δημοσιογράφων στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

A- A A+

Η αντι-ισλαμική ταινία που έχει προκαλέσει οργή στο μουσουλμανικό κόσμο είναι «σκανδαλώδης και αισχρή», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

Η ελευθερία της έκφρασης είναι ένα αναφαίρετο δικαίωμα, που πρέπει να προστατεύεται, με την προϋπόθεση ότι δεν πλήττει τις πεποιθήσεις και τις αξίες των άλλων, είπε ο Μπαν ενώπιον δημοσιογράφων στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Όταν ορισμένοι εκμεταλλεύονται την ελευθερία της έκφρασης για να προκαλέσουν ή να ταπεινώσουν τις αξίες και τις πεποιθήσεις άλλων ανθρώπων, εμείς δεν μπορούμε πλέον να τις προστατεύσουμε με τον ίδιο τρόπο», πρόσθεσε.

«Η ελευθερία της έκφρασης, που αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα και προνόμιο, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται καταχρηστικά από μια τέτοια σκανδαλώδη και αισχρή πράξη», κατέληξε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Μήνυση άσκησε ηθοποιός που παίζει την ταινία

Εν τω μεταξύ, μια ηθοποιός που εμφανίζεται στην ταινία άσκησε μήνυση στους παραγωγούς της, ενώ ζήτησε από τη δικαιοσύνη να διατάξει την απόσυρση του βίντεο από το YouTube.

Όπως γράφει η εφημερίδα Los Angeles Times, η Σίντι Λι Γκαρσία υποστηρίζει ότι δέχεται απειλές κατά της ζωής της και ότι ο σκηνοθέτης, ο οποίος όπως αποκαλύφθηκε ανήκει σε ριζοσπαστική Κοπτική Χριστιανική ομάδα και ονομάζεται Νακούλα Μπασελί Νακούλα, την εξαπάτησε λέγοντας της ότι έκανε μια ταινία περιπέτειας για τους αρχαίους Αιγυπτίους. Σύμφωνα με την ίδια, το σενάριο δεν περιείχε καμία αναφορά στον προφήτη Μωάμεθ ή στη θρησκεία.

Η μήνυση που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λος Άντζελες από την Σίντι Λι Γκαρσία αφορά απάτη, συκοφαντία και εσκεμμένη πρόκληση συναισθηματικής δυσφορίας.

Η Γκαρσία εμφανίζεται σε πολλές σκηνές στην ταινία, συμπεριλαμβανομένης μιας στην οποία ο προφήτης Μωάμεθ φαίνεται να κάνει στοματικό σεξ.

Σε παράλληλες εξελίξεις, δύο τούρκοι δικηγόροι κατέθεσαν αγωγή εναντίον του σκηνοθέτη και του παραγωγού της. Η Οζλέμ Γκεζεκέρ και ο Οζγκούρ Μερίτς Τουράν από την Αγκυρα κατέθεσαν αγωγή στην εισαγγελία της τουρκικής πρωτεύουσας, ζητώντας οι δημιουργοί της ταινίας να τιμωρηθούν σύμφωνα με τον τουρκικό νόμο για «επίθεση εναντίον των ηθικών αξιών» και «πρόκληση θρησκευτικού μίσους», επισημαίνεται στην ανακοίνωση των δικηγόρων.

Ζητούν, αν οι δημιουργοί της ταινίας επισκεφτούν ποτέ την Τουρκία, να τιμωρηθούν σύμφωνα με τον τουρκικό ποινικό κώδικα που προβλέπει ποινές φυλάκισης ως και τρία χρόνια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή