Διαδηλώσεις μουσουλμάνων σε Γερμανία - Βρετανία

Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2012 21:46
UPD:21:46

Στο Φράιμπουργκ, σχεδόν 800 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης .

A- A A+

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά σήμερα στο Φράιμπουργκ και το Μίνστερ της Γερμανίας διαμαρτυρόμενοι για την αντι-ισλαμική ταινία «Η αθωότητα των μουσουλμάνων».

Στο Φράιμπουργκ, σχεδόν 800 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης φωνάζοντας ρυθμικά το σύνθημα «Αγαπώ τον προφήτη».

Οι αρχές της πόλης είχαν δώσει άδεια για τη διαδήλωση, την πρώτη που οργανώθηκε στη χώρα για την ταινία ωστόσο είχαν επιβάλει αυστηρούς όρους στους οργανωτές, όπως να μην έχουν μαζί τους επικίνδυνα αντικείμενα και να μην κρύβουν τα πρόσωπά τους.

Αργά το απόγευμα μουσουλμάνοι διαδήλωσαν στο Μίνστερ και το Ανόβερο ενώ για αύριο είναι προγραμματισμένες δύο κινητοποιήσεις, στην Καρλσρούη και το Ντόρτμουντ.

Πλακάτ διαδηλωτή στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας που αναγράφει: «Αγαπώ τον προφήτη Μωάμεθ».

Αλλά και στη Βρετανία περίπου εκατό άνθρωποι διαδήλωσαν απόψε έξω από την πρεσβεία της Γαλλίας στο Λονδίνο, διαμαρτυρόμενοι για τη δημοσίευση σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ στη γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo.

Το κτήριο της πρεσβείας είχε περικυκλωθεί από αστυνομικούς αλλά οι διαδηλωτές παρέμειναν στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Στην περιοχή είχαν σπεύσει και πολλά περιπολικά για να ενισχύσουν τις αστυνομικές δυνάμεις.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό στα οποία είχαν γράψει συνθήματα όπως «Η γαλλική κυβέρνηση και τα ΜΜΕ είναι εχθροί του Ισλάμ» ενώ φώναζαν ρυθμικά «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» και «Κατάρα στην δημοκρατία, η ελευθερία να πάει στο διάβολο».

Η δημοσίευση των αμφιλεγόμενων σκίτσων του Μωάμεθ, μεταξύ των οποίων και δύο που εικονίζουν τον προφήτη γυμνό, έχει προκαλέσει μια σειρά από διαδηλώσεις σε πολλές χώρες του κόσμου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε απόψε ότι τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί για την προστασία των γαλλικών συμφερόντων σε ορισμένες χώρες θα παραταθούν αύριο και την Κυριακή.

Οι γαλλικές αρχές είχαν αποφασίσει να κλείσουν σήμερα τις πρεσβείας, τα σχολεία και τα προξενεία τους σε περίπου 20 μουσουλμανικές χώρες καθώς εκφράζονταν φόβοι για ογκώδεις διαδηλώσεις εναντίον αμερικανικών και γαλλικών συμφερόντων. Οι κινητοποιήσεις πάντως ήταν περιορισμένες σε όλες τις χώρες εκτός από το Πακιστάν όπου σημειώθηκαν βίαιες, πολύνεκρες συγκρούσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή