Ενστάσεις και «καρφιά» για τη σύλληψη του «Γέροντα Παστίτσιου»

Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012 09:04
UPD:15:39
A- A A+

Εντονες αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο έχει προκαλέσει η σύλληψη ενός 27χρονου που διαχειριζόταν σελίδα στο facebook η οποία τιτλοφορείτο «Γέροντας Παστίτσιος» και -σύμφωνα με την αστυνομία- περιείχε βλασφημίες και ύβρεις κατά του Γέροντα Παϊσίου και του Ορθόδοξου Χριστιανισμού.

Όπως ανακοινώθηκε, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έγινε αποδέκτης χιλιάδων ηλεκτρονικών καταγγελιών, που προέρχονταν από κατοίκους διάφορων χώρων σε όλο τον κόσμο.

Ο 27χρονος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ο οποίος του άσκησε ποινική δίωξη, όρισε τακτική δικάσιμο και τον άφησε ελεύθερο. Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμου. «Δε συμφωνώ με τη δίωξή του, καλύτερα να τον αφήσουν. Δεν μπορεί κανένας να ιδιοποιηθεί την πίστη», τόνισε μιλώντας στο ρ/σ Alpha.

Σημειώνεται ότι της σύλληψης προηγήθηκε κατάθεση στη Βουλή (στις 20/9) σχετικής ερώτησης προς τους υπουργούς Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη από τον βουλευτή Επικρατείας της Χρυσής Αυγής Χρήστο Παππά. Πάντως, σύμφωνα με την αστυνομία, η σχετική διαδικασία είχε κινηθεί πολύ νωρίτερα.

Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «οι ίδιες ακριβώς δικαστικές και αστυνομικές αρχές που αφήνουν ατιμώρητες τις καθημερινές ρατσιστικές επιθέσεις, έσπευσαν να ικανοποιήσουν το αίτημα της ναζιστικής Χρυσής Αυγής να διωχθεί ο δημιουργός της σελίδας». Παρατηρεί επίσης ότι «στην Ελλάδα του 2012, μπορεί κάποιος να βρεθεί στη φυλακή αν κάνει πλάκα με τη θρησκοληψία, αλλά δεν διώκεται όποιος στην ιστοσελίδα του καλεί στην εξόντωση των μεταναστών και των ψυχικά πασχόντων».

Σε σχετική ανακοίνωση γίνεται λόγος για «κορυφαία πράξη παραβίασης της ελευθερίας της έκφρασης και μάλιστα από τα εντεταλμένα όργανα της Πολιτείας, που κανονικά θα έπρεπε να την προφυλάσσουν ως κόρη οφθαλμού».

Τονίζεται ακόμη ότι «είναι απαράδεκτο στην Ελλάδα του 2012 να συλλαμβάνεται πολίτης εξαιτίας σατιρικού σχολιασμού σε προσωπική σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που συμβαίνει μόνο σε θεοκρατικά καθεστώτα τύπου Ιράν».

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «η τρόικα εσωτερικού δεν ισοπεδώνει μόνο τα κοινωνικά δικαιώματα, αλλά και τις δημοκρατικές ελευθερίες και είναι πραγματικά λυπηρό ότι αυτό γίνεται επί υπουργίας του Αντώνη Ρουπακιώτη».

Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει πως «η ελευθερία του λόγου συμπεριλαμβάνει και τη σάτιρα, όσο "ασεβή" και "προσβλητική" κι αν τη θεωρούν κάποιοι». «Όπως, ακριβώς, δεν μπορεί κανείς να απαγορεύσει την ταινία για τον Μωάμεθ, έτσι δεν μπορεί να διώξει τη σελίδα για τον "Όσιο Παστίτσιο"», συμπληρώνει.

Τέλος, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «δικαιώνεται πλήρως η πρόσφατη τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για άμεση κατάργηση της αναχρονιστικής και αντιδημοκρατικής διάταξης περί βλασφημίας. Εξίσου επίκαιρη, αποδεικνύεται και η θέση μας για το χωρισμό Κράτους-Εκκλησίας».

«Όταν ο νόμος εξισώνει την βλασφημία με την παιδεραστία είναι άδικος. Θέλω να παραστώ ως μάρτυρας υπεράσπισης του 27χρόνου που συνελήφθη», ήταν το σχόλιο του Δ. Παπαδημούλη στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

«O σεβασμός της Χριστιανικής και κάθε άλλης γνωστής θρησκείας είναι βασικό στοιχείο μιας σύγχρονης ανοιχτής κοινωνίας. Αλλο όμως σεβασμός και άλλο ποινικές διώξεις», παρατηρεί η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Τονίζει ακόμη ότι «ο νεαρός που συνελήφθη θα μπορούσε απλά να σκεφτεί ότι η πράξη του προσβάλλει πολλούς συνανθρώπους του». «Όμως», συμπληρώνει, «από το σημείο αυτό, μέχρι του να οδηγείται ένας 27χρονος στα δικαστήρια και μάλιστα με απίστευτη ταχύτητα, υπάρχει ένα χάσμα. «Το χάσμα αυτό δεν μπορεί να ανοίγει με προτροπές της Χρυσής Αυγής», συνεχίζει.

Τέλος, η κ. Γεννηματά υποστηρίζει ότι «η προστασία της θρησκευτικής και εθνικής ταυτότητας δεν είναι ζήτημα ποινικό» και καταλήγει: «Αυτά που μας ενοχλούν όταν τα βλέπουμε να γίνονται σε άλλες χώρες, δεν χρειάζεται να συμβαίνουν στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τη Δημοκρατική Αριστερά, «συλλήψεις τέτοιου φονταμενταλιστικού χαρακτήρα —οι οποίες δεν προσιδιάζουν σε ευρωπαϊκό δημοκρατικό κράτος, αλλά σε θεοκρατικά καθεστώτα— προσβάλλουν όχι μόνο την ελευθερία του λόγου, αλλά και όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, καθώς πρόκειται για μισαλλόδοξες, μεσαιωνικές πρακτικές οι οποίες εφαρμόζονται επ' ονόματί τους».

Το κόμμα του Φώτη Κουβέλη αναφέρει και αυτό πως η σύλληψη του 27χρονου έγινε αμέσως μετά την επερώτηση της Χρυσής Αυγής στη Βουλή.

«Το ΚΚΕ δεν συμφωνεί με την προσβολή των θρησκευτικών πεποιθήσεων. Ωστόσο είναι απαράδεκτο, αντιδραστικό και σκοταδιστικό φαινόμενο η δίωξη της σάτιρας, πόσο μάλλον όταν στηλιτεύει τη θρησκοληψία, το διαδομένο φαινόμενο εκμετάλλευσης της πίστης και την εξαπάτηση των θρησκευόμενων».

Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ προσθέτοντας ότι η σύλληψη του 27χρονου χρήστη του Facebook πρέπει να καταδικαστεί από τη νεολαία και το λαό. «Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη γι' αυτή την τρομοκρατική δίωξη που πρέπει να σταματήσει αμέσως», συμπληρώνει.

Αναχρονιστική χαρακτηρίζει και το Πανελλήνιο 'Αρμα Πολιτών τη νομοθεσία περί βλασφημίας, χαρακτηρίζοντας κωμική τη σπουδή για τη σύλληψη του νεαρού, «την ώρα που ο ελληνικός Λαός πληροφορείται ότι μετά από δύο χρόνια ο αρμόδιος εισαγγελέας αδυνατεί να διαβιβάσει στο ελληνικό Κοινοβούλιο το φάκελο με τις υπόγειες διαδρομές του μαύρου χρήματος, υπόθεση στην οποία, φέρονται εμπλεκόμενα και πολιτικά πρόσωπα, με την αιτιολογία ότι η έρευνα "εκκρεμεί"».

«Ίσως, θα έπρεπε να επαναπροσδιορίσουμε το περιεχόμενο της λέξης "βλασφημία" και να σκεφτούμε σοβαρά τι μας προσβάλλει περισσότερο. Η "βλάσφημη" σάτιρα ενός νεαρού ή η συνεχιζόμενη βλασφημία εις βάρος του Συντάγματος, της Δημοκρατίας και του ελληνικού Λαού;» καταλήγει.

Τη θέση ότι «ανθρωποώρες, χρήματα και άλλοι πόροι σπαταλώνται για αστειότητες, όπως για τη σύλληψη του διαχειριστή μιας σατιρικής ιστοσελίδας στο facebook», διατυπώνει η ΔΡΑΣΗ.

Υποστηρίζει ακόμη ότι «η σάτιρα δεν πρέπει να ενοχοποιείται». Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ακόμη και όταν η σάτιρα στοχοποιεί το θρησκευτικό συναίσθημα, πρέπει να αφήνεται ελεύθερη. Ως μια οξεία μορφή κριτικής, είναι απαραίτητη για το διάλογο σε οποιαδήποτε πολιτισμένη κοινωνία. Η καταστολή της είναι βαθύτατα αντιδημοκρατικό βήμα και οδηγεί σε ουσιαστική περιστολή ατομικών ελευθεριών».

Σύμφωνα με τους Οικολόγους Πράσινους, «η σύλληψη ενός νέου ανθρώπου με την κατηγορία της κακόβουλης βλασφημίας και της καθύβρισης θρησκευμάτων για μια σατιρική σελίδα στο Facebook αποτελεί ντροπή για τη χώρα και διολίσθηση σε σκοτεινές εποχές της ιστορίας».

Η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ζωή Βροντίση συνδέει και εκείνη το περιστατικό με την πρόσφατη παρέμβαση της Χρυσής Αυγής στη Βουλή. Ειδικότερα, αναφέρει: «Το ότι μάλιστα η καταπάτηση της ελευθερίας της έκφρασης έρχεται μετά από σχετική ερώτηση βουλευτή νεοναζιστικού κόμματος της Ελληνικής Βουλής, φανερώνει την ευθυγράμμιση της κυβέρνησης και παραγόντων της Δικαιοσύνης με όσους δηλώνουν ανοιχτά την αντίθεση τους στις ελευθερίες και τη δημοκρατία, ενισχύοντας έτσι και το παγκόσμιο κύμα φασισμού».

«Τα άγια τοις κυσί... Σε μία περίοδο γενικής κρίσης, οι αριστεροκουλτουριάρηδες λοιδορούν μορφές της Ορθοδοξίας. Ο Γέροντας Παΐσιος υπήρξε μία από τις σπουδαιότερες πνευματικές αξίες του τόπου. Τους ενόχλησε ο λόγος του και ο λιτός τρόπος ζωής του; Οι ανοησίες της εμπαθούς αριστεράς χρησιμοποιούνται ως άλλοθι από τους προκλητικούς της άλλης πλευράς. Όχι άλλο λάδι στη φωτιά», είναι το σχόλιο του ΛΑΟΣ .

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή