«Παγώνουν» οι εξελίξεις στο Κυπριακό μέχρι τις προεδρικές

Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012 10:09
UPD:28/09/2012 10:03

Στην κοινή εκτίμηση ότι οι προσπάθειες των τελευταίων ετών στο Κυπριακό δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, κατέληξαν Μπαν Κι Μουν και Δ. Χριστόφιας, στη συνάντησή τους τη Δευτέρα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Μέχρι τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια εξέλιξη, εκτίμησε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

A- A A+

Στην κοινή εκτίμηση ότι οι προσπάθειες των τελευταίων ετών στο Κυπριακό δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, κατέληξαν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, στη συνάντηση που είχαν αργά τη Δευτέρα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Όπως εκτίμησε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, μέχρι τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, τον ερχόμενο Φεβρουάριο, δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια εξέλιξη στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού.

Ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε τη συνάντηση «αποχαιρετιστήρια και συγκινητική» δεδομένου ότι ήταν η τελευταία με το γ.γ. πριν την ολοκλήρωση της πενταετούς θητείας του στο προεδρικό αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως σημείωσε, «κοινή εκτίμηση» και των δυο είναι ότι «οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, παρόλο που έχει δημιουργηθεί ένα σοβαρό υπόβαθρο στη διάρκεια των διαφόρων γύρων των συνομιλιών, τόσο στην Κύπρο όσο και στη Νέα Υόρκη» και στο σημείο αυτό εκτίμησε ότι «μάλλον δεν υπάρχει προοπτική μέχρι τις προεδρικές εκλογές να υπάρξει στροφή και σοβαρή πρόοδος. Γι' αυτό, γίνεται μία προσπάθεια να κρατηθούν οι συνομιλίες στη ζωή, μέσω τεχνικών επιτροπών».

Ευχαριστώντας τον Μπαν Κι Μουν για «το αδιάπτωτο προσωπικό ενδιαφέρον που επιδείξει για τη λύση του κυπριακού προβλήματος», δεσμεύθηκε -και υποσχέθηκε στο γενικό γραμματέα- ότι και μετά τις προεδρικές εκλογές, ως πολιτικό πρόσωπο, θα συνεχίσει να αγωνίζεται «για την απελευθέρωση της Κύπρου, την ειρήνη στο νησί, την απαλλαγή από την κατοχή και τη δημιουργία αδελφικών σχέσεων με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, σε μια επανενωμένη ειρηνική Κύπρο».

Σε ερώτηση, αν είναι ενημερωμένος ο γγ του ΟΗΕ για το έγγραφο που προτίθεται να ετοιμάσει ο ειδικός του σύμβουλος Αλ. Ντάουνερ για τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις που έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα στη διαπραγματευτική διαδικασία, σημείωσε ότι «περαιτέρω αναμόχλευση αυτού του θέματος μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει, νοουμένου ότι κάποιοι φοβούνται να ακούσουν ότι υπήρξαν συγκλίσεις μεταξύ Χριστόφια και Ταλάτ». «Ασφαλώς», συμπλήρωσε, «φυσιολογικά θα καταγράψουν τα Ηνωμένα Έθνη τι έχει και τι δεν έχει επιτευχθεί, στη διάρκεια των προσπαθειών πέντε ολόκληρων χρόνων, προ πάντων των δύο πρώτων χρόνων των συνομιλιών μεταξύ εμού και του κ. Ταλάτ. Απ' εκεί και πέρα η αναμόχλευση τίποτε καλό δεν μπορεί να προσφέρει».

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τις αναφορές του γ.γ. για το «τέλος του δρόμου» στη διαδικασία και κατά πόσο το «τέλος» αυτό μπορεί να αναμένεται στις συνομιλίες που θα ξεκινήσουν με το νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Χριστόφιας απάντησε: «Ο γενικός γραμματέας δεν μίλησε για κανένα τέλος του δρόμου. Είναι σίγουρος ότι μετά τις εκλογές θα ανανεώσει τις προσπάθειές του για συνολική λύση του προβλήματος. Εάν πράγματι οι Ελληνοκύπριοι, οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία - η κατοχική δύναμη - ενδιαφέρονται για λύση στο Κυπριακό, θα έχουμε λύση στηριγμένη στις αρχές και στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου. Αν τα ίδια τα ενδιαφερόμενα μέρη δεν δείξουν ενδιαφέρουν και καλή θέληση, τι να μας κάνει ο γενικός γραμματέας;".

«Ο γ.γ. θα ανανεώσει τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού μετά τις εκλογές. Αυτό έχει δηλώσει και υποσχεθεί», κατέληξε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του ΟΗΕ, σε σχετική ανακοίνωση για τη συνάντηση, αναφέρεται ότι οι κ.κ. Χριστόφιας και Μπαν «έκαναν ανασκόπηση της διαδικασίας μέχρι σήμερα, για εξεύρεση συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος και αντάλλαξαν απόψεις για το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις». «Στα θέματα που καλύφθηκαν συμπεριλαμβάνονται το έργο των δικοινοτικών τεχνικών επιτροπών και η συμβολή της UNFICYP», προστίθεται στην ανακοίνωση στην οποία δηλώνεται ότι «τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τα μέρη και άλλους σημαντικούς παίκτες, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Τέλος, όπως έκανε γνωστό ο Κύπριος Πρόεδρος, στο γεύμα εργασίας που είχε χθες με τους αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, του δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του, της κυβέρνησης και του κυπριακού λαού, γιατί, όπως υπογράμμισε, «οι αποφάσεις του ΣΑ είναι εκείνες που κρατούν την Κύπρο όρθια, ως ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος μέλος της διεθνούς κοινότητας, παρά τις προσπάθειες της άλλης πλευράς να υποβαθμίσει την Δημοκρατία - που δεν το επιτυγχάνει - και να αναβαθμίσει το λεγόμενο κράτος στα κατεχόμενα».

πηγή ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή