Γρ.Πεπόνης: «Οχι» σε βιαστικά συμπεράσματα

Στη Βουλή το πόρισμα μόνο αν διαπιστωθεί παράνομη δραστηριότητα
Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012 11:34
UPD:19:17

O οικονομικός εισαγγελέας, Γρηγόρης Πεπόνης.

A- A A+

Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης περί παράνομου πλουτισμού πολιτικών προσώπων «δεν δύναται a priori να γίνεται λόγος για παράνομη δραστηριότητα των ελεγχομένων», τονίζει σε έγγραφο του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου της Βουλής, Θανάση Νάκο, ο οικονομικός εισαγγελέας, Γρηγόρης Πεπόνης, με την επισήμανση ότι το σχετικό πόρισμα θα διαβιβαστεί στη Βουλή μόνο αν διαπιστωθεί μη σύννομη δραστηριότητα.

«Με την ολοκλήρωση κάθε ελέγχου από τις Υπηρεσίες του ΣΔΟΕ και υπό την εποπτείαν μας ελέγχου, θα σας διαβιβάζονται, με βάση την Αρχή της Νομιμότητος και σύμφωνα με τον νόμο όσα στοιχεία προκύψουν ως μη σύνομμα και ως εκ τούτου διαβιβαστέα στην Ειδική Επιτροπή Πόθεν Έσχες», σημειώνει ο κ. Πεπόνης και διευκρινίζει ότι «μέχρι στιγμής όλες οι περιπτώσεις τελούν υπό εκκρεμότητα, ευρισκομένου εν εξελίξει ελέγχου και δεν δύναται A PRIORI να γίνει λόγος για παράνομη δραστηριότητα των ελεγχομένων, εν συνδρομή της οποίας και μόνον θα επεβάλλετο και θα ετύγχανε σύννομη η περί ης πρόκειται διαβίβαση».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου απέστειλε επιστολή στον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Στυλιανό Στασινόπουλο, με την οποία ζητούσε να γνωστοποιηθούν άμεσα στην Επιτροπή τα στοιχεία των νυν και πρώην βουλευτών, που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ για «περίεργο πλουτισμό». Στην απαντητική επιστολή του το ΣΔΟΕ, γνωστοποιούσε ότι το αίτημα του κ. Νάκου για την παροχή στοιχείων για ελεγχόμενα -από τις υπηρεσίες- πρόσωπα, διαβιβάστηκε προς τον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος προκειμένου να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες λόγω αρμοδιότητας.

Εν τω μεταξύ, στα χέρια της εισαγγελέως Πρωτοδικών Πόπης Παπανδρέου «επιστρέφει» ο φάκελος της δικογραφίας για την επιχειρηματική αντιδικία, στην οποία, σύμφωνα με δημοσίευμα, εμπλέκονται τρία πολιτικά πρόσωπα (οι κ.κ. Μεϊμαράκης, Βουλγαράκης και Λιάπης) για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ύψους 10,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η δικογραφία της υπόθεσης βρίσκεται στο ΣΔΟΕ από το 2010, καθώς όλα ξεκίνησαν από την αντιδικία μεταξύ του κτηματομεσίτη Ιωσήφ Λιβανού και του επιχειρηματία Γιώργου Ζωγραφάκη με τον επιχειρηματία Γιάννη Καρούζο (τη μηνυτήρια αναφορά του, ο κ. Λιβανός εμπλέκει τους δύο πρώην υπουργούς και τον πρόεδρο της Βουλής).

Υπό το φως όμως των τελευταίων εξελίξεων, η δικογραφία επιστρέφει στην κ. Παπανδρέου, η οποία εντός της βδομάδας αναμένεται να καλέσει ως μάρτυρες τους κ.κ Λιβανό και Ζωγραφάκη προκειμένου να εξειδικεύσουν όσα έχουν αναφέρει για μαύρο πολιτικό χρήμα. Εντός των ημερών θα υποβληθεί και η σχετική αναφορά από το ΣΔΟΕ για όσα στοιχεία προέκυψαν όλο αυτό το διάστημα.

Αναστολή καθηκόντων για τον πρόεδρο της Βουλής

Με αφορμή την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση, ο πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης, ζήτησε από τους αντιπροέδρους της Βουλής την προσωρινή αναπλήρωσή του μέχρις ότου δημοσιοποιηθεί το πόρισμα του ΣΔΟΕ.

Ο κ. Μεϊμαράκης επισκέφθηκε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, από τον οποίο ζήτησε να αναλάβει πρωτοβουλία στο πλαίσιο των θεσμικών του καθηκόντων, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαλεύκανση της υπόθεσης και παράλληλα ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών και την πλήρη διερεύνηση των υποθέσεων που σύμφωνα με δημοσιεύματα, αφορούν σε βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου.

Σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής ενημερώνει τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων για την απόφασή του να αναθέσει προσωρινά στους αντιπροέδρους του Κοινοβουλίου τα καθήκοντά του.

Την ίδια ώρα, ανοικτή επιστολή προς τον Ευ. Μεϊμαράκη με την οποία τον καλεί να παραιτηθεί από το αξίωμα του προέδρου της Βουλής, απηύθυνε ο βουλευτής Αχαΐας Ν.Νικολόπουλος http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2238472 . Μεταξύ άλλων, ο βουλευτής εκφράζει απορία και έκπληξη για την απόφαση του κ. Μεϊμαράκη να μην παραιτηθεί και αντ' αυτού να ζητήσει την αναπλήρωσή του από τους αντιπροέδρους της Βουλής μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση, δεδομένου, όπως σημειώνει, ότι «δεν υπάρχει καμία συνταγματική, νομοθετική ή άλλου είδους (π.χ. Κανονισμός Βουλής), πρόβλεψη για κάτι τέτοιο».

Με μηνύσεις απάντησε ήδη ο Γιώργος Βουλγαράκης, καθώς όπως έκανε γνωστό με μήνυμά του στο twitter, κατέθεσε μήνυση «εναντίον των λασπολόγων, για τα μυθεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας».

Χυδαία προσωπική επίθεση σε βάρος του και επιχείρηση εξόντωσής του, πολιτικά και ηθικά, κατήγγειλε σε δηλώσεις του στο περιστύλιο της Βουλής ο Μιχάλης Λιάπης. Με έχουν στοχοποιήσει και ρίχνουν κατά ριπάς, ανέφερε χαρακτηριστικά και ζήτησε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης. «Ορισμένοι εκλαμβάνουν τη σιωπή μου ως αδυναμία, απατώνται, μέχρι εδώ πια», κατέληξε ο πρώην υπουργός.

Μ. Λιάπης: Δεν έχω καμία σχέση με αυτή τη βρώμικη υπόθεση

Μ. Λιάπης: Δεν έχω καμία σχέση με αυτή τη βρώμικη υπόθεση

«Όχι εξεταστικές γι αυτό το θέμα. Αυτές λειτουργούν πολιτικά. Δικαιοσύνη και άμεσα. Και αυτή η συκοφαντία πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα», επανήλθε με νέο μήνυμά του στο twitter ο Γ. Βουλγαράκης.

Για αδυναμία στο πολιτικό σύστημα, η οποία εντοπίζεται στη Δικαιοσύνη, μίλησε ο γραμματέας της ΝΔ Μ.Κεφαλογιάννης, καθώς όπως είπε, οι αποφάσεις βγαίνουν ετεροχρονισμένα. «Η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών στο Κοινοβούλιο είναι καθαροί. Είναι καλό όμως να δούμε ποιοι είναι παραβάτες», εκτίμησε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Δ.Παπαδημούλης: Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ υποχρεούται να στείλει το φάκελο στη Βουλή

Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ έχει υποχρέωση να στείλει το φάκελο με τα ονόματα των πολιτικών προσώπων στη Βουλή, υποστήριξε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης.

Αφήνοντας αιχμές για την αντικατάσταση Διώτη από τον νυν γ.γ. του ΣΔΟΕ κ. Στασινόπουλο (τον οποίο και χαρακτήρισε ως «εκλεκτό του κ. Σαμαρά), ο κ. Παπαδημούλης δήλωσε στο ρ/σ Βήμα FM ότι «με βάση το νόμο 4065/2012, άρθρο 1, σημείο 8, εφόσον η Επιτροπή ζητήσει τα στοιχεία (κάτι που έχει ήδη κάνει) ο κ. Στασινόπουλος έχει υποχρέωση να τα στείλει και στη Βουλή». «Επειδή σύμφωνα με πληροφορίες, σκέφτεται να μη τα στείλει, τον προειδοποιούμε ότι θα παρανομήσει, αν το κάνει, και θα δημιουργήσει μεγάλο θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης. Όλοι οι πολίτες θέλουν αποτέλεσμα, διαφάνεια και εναρμόνιση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα», διεμήνυσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο για την απόφαση του προέδρου της Βουλής, τη χαρακτήρισε ημίμετρο: «Ολοι, κι αυτό αφορά και τον κ. Μεϊμαράκη αφού είναι γενική η παρατήρησή μου, πρέπει να διευκολύνουν την επιτάχυνση του ελέγχου. Από κει και πέρα αυτό που έγινε χθες από τον κ. Μεϊμαράκη είναι μία ενδιάμεση λύση, ένα ημίμετρο, και δεν παραιτούμαι και δεν ασκώ τα καθήκοντά μου. Δεν ξέρω αν αυτό αρκεί σε μια χώρα που οι έρευνες κάνουν 1, 2, 3, 5 χρόνια», σχολίασε ο κ. Παπαδημούλης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Μega.

Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Δημήτρης Βίτσας, ζήτησε να τιμωρηθούν όσοι έχουν ποινικές ευθύνες και οι τιμωρίες τους να είναι παραδειγματικές. «Η κρίση βγάζει και τη σαπίλα. Είναι τρόπος άμυνας του συστήματος που θέλει να αναπαραχθεί», παρατήρησε χαρακτηριστικά, «εμείς, όμως, θέλουμε να αλλάξει αυτό το σύστημα».

Π.Καμμένος: Πρόταση για αναδρομική κατάργηση του ν. περί ευθύνης υπουργών

Την άμεση διακοπή των εργασιών της Βουλής από το νομοθετικό έργο και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και την υποβολή προς συζήτηση πρότασης για «άμεση και αναδρομική κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και άρση κάθε βουλευτικής ασυλίας για θέματα που έχουν να κάνουν με ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, δωροδοκίες ή χρηματισμό», ζήτησε με τη σειρά του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

Π. Καμμένος: Aμεση και αναδρομική κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών

Π. Καμμένος: Aμεση και αναδρομική κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών

«Οφείλουμε τώρα», τόνισε ο κ. Καμμένος, «το σύνολο της Βουλής των Ελλήνων με την πλειοψηφία των δύο τρίτων να προβούμε στις νομοθετικές πράξεις που θα δώσουν τη δυνατότητα να διερευνηθεί κάθε υπόθεση η οποία έχει να κάνει με διαφθορά.

Δεν μπορεί κανείς πλέον να καλύπτεται πίσω από το νόμο περί ευθύνης υπουργών ή δήθεν ασυλίας. Αν θέλει ο πολιτικός κόσμος να μην προβαίνει μόνο σε δηλώσεις, αλλά να προχωρήσει σε πράξεις ας ακολουθήσει την πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων».

«Η απόφαση του κ. προέδρου της Βουλής να είναι στο εξής "ωσεί παρών" στη Βουλή και να μην ασκεί πλήρως τα συνταγματικώς προβλεπόμενα καθήκοντά του αποτελεί, δυστυχώς, από μόνη της πράξη αποσταθεροποίησης» σχολίασε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρήστος Ζώης.

Χρυσή Αυγή: Πλησιάζει η κατάρρευση του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος

«Μαύρο χρήμα, καταθέσεις στην Ελβετία, off-shore εταιρίες βουλευτών και υπουργών και απόλυτη συγκάλυψη όλων των σκανδάλων. Το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα σύντομα θα καταρρεύσει υπό το βάρος της λαϊκής οργής και νέες εθνικές δυνάμεις θα αναλάβουν το δύσκολο έργο της κάθαρσης και της ανασυγκρότησης της χώρας», ήταν το αιχμηρό σχόλιο της Χρυσής Αυγής για την υπόθεση.

Πλήρη διαλεύκανση ζητεί η ΔΗΜΑΡ

«Να διαλευκανθεί πλήρως και χωρίς καμία καθυστέρηση το ζήτημα της εμπλοκής πολιτικών προσώπων, όσο ψηλά και αν φτάνουν, σε υποθέσεις παράνομου πλουτισμού», ζητεί σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά και καλεί όλους τους φορείς (εφορίες, τράπεζες κλπ) να συμβάλουν στην περαιτέρω διερεύνηση του ζητήματος.

Παράλληλα, απευθύνει έκκληση στη Δικαιοσύνη να προβεί άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες ώστε να υπάρξει απόδοση ευθυνών. «Την ώρα που μεγάλα στρώματα της κοινωνίας αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, δεν είναι δυνατό να υπάρχουν υπόνοιες και σκιές στο πολιτικό σύστημα», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.

Τέλος, με επίκαιρη ερώτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης ζητά εκ νέου απαντήσεις για τη διερεύνηση από το ΣΔΟΕ υποθέσεων που αφορούν σε πολιτικά πρόσωπα. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, στις 2 Σεπτεμβρίου 2012, σε ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή ζητήθηκαν πληροφορίες εάν το ΣΔΟΕ ερευνά υποθέσεις πολιτικών προσώπων για τις οποίες έχει ανοίξει φακέλους. Τέθηκε επίσης το ερώτημα «πόσοι είναι οι φάκελοι που διερευνώνται, πότε ξεκίνησε η έρευνα και σε ποια φάση βρίσκεται αυτή τη στιγμή». Η απάντηση ωστόσο που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας με ημερομηνία 18 Σεπτεμβρίου 2012, υποστηρίζει ο κ. Τσούκαλης, « είναι ελλιπής καθώς το μόνο στοιχείο που έθεσε υπόψιν μας είναι ότι οι έρευνες του ΣΔΟΕ αφορούν 32 υποθέσεις πολιτικών προσώπων» και γι αυτό ερωτά εκ νέου τον υπουργό πότε ξεκίνησαν οι έρευνες για τις υποθέσεις των 32 πολιτικών προσώπων, σε ποια φάση βρίσκονται και πότε αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματά τους.

Φ. Γεννηματά: Κίνδυνος απαξίωσης του πολιτικού συστήματος

Την άμεση διερεύνηση και διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης σε βάθος χωρίς καμιά καθυστέρηση ζήτησε η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά μιλώντας στον Real Fm, σημειώνοντας ότι είναι επικίνδυνο να υπάρξει απαξίωση του πολιτικού συστήματος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή