Η Διεθνής Αμνηστία και η Greenpeace ζήτησαν τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας στη Βρετανία για την απόρριψη τοξικών αποβλήτων, το 2006 στην Ακτή Ελεφαντοστού. Προειδοποιούν ότι είναι πιθανό να επαναληφθεί μια παρόμοια καταστροφή, καθώς πολιτικοί και Δικαιοσύνη δεν έχουν πάρει το μάθημά τους.
Η απόρριψη τοξικών αποβλήτων από το φορτηγό Probo Koala στο Αμπιτζάν της Ακτής Ελεφαντοστού τον Αύγουστο του 2006 φέρεται να ευθύνεται για το θάνατο 17 ανθρώπων και για σχεδόν 100.000 κρούσματα δηλητηρίασης, σύμφωνα με τις τοπικές δικαστικές αρχές. Η πολυεθνική εταιρία Trafigura, η οποία είχε ναυλώσει το πλοίο, αρνείται ότι προκάλεσε τους θανάτους και σοβαρές ασθένειες.
Η Διεθνής Αμνηστία και η Greenpeace επιχειρούν να ρίξουν φως στην «τραγική αλληλουχία γεγονότων που προκάλεσε μια υγειονομική, πολιτική και περιβαλλοντική καταστροφή», σε έκθεση 250 σελίδων που τιτλοφορείται «Μια Τοξική Αλήθεια» και συντάχθηκε έπειτα από τρία χρόνια έρευνας. Για τις δύο ΜΚΟ, η Βρετανία οφείλει να διενεργήσει ποινική έρευνα για το ρόλο της Trafigura στην απόρριψη των αποβλήτων, δεδομένου ότι το παράρτημα της εταιρείας που εδρεύει στη χώρα έλαβε «έναν μεγάλο αριθμό κρίσιμων αποφάσεων που αποτέλεσαν την αιτία της καταστροφής».
Αρχικά, τα απόβλητα που προήλθαν από την πλύση με καυστική σόδα μεγάλων ποσοτήτων αργού πετρελαίου προωθήθηκαν στην Ολλανδία, αλλά η Trafigura, εκτιμώντας ότι η τιμή που ζητήθηκε ήταν πολύ υψηλή, αρνήθηκε η ποσότητα αυτή να τεθεί υπό επεξεργασία και αποφάσισε να την μεταφέρει στο Αμπιτζάν, χωρίς επεξεργασία για τον περιορισμό της επικινδυνότητάς τους, σύμφωνα με τις δύο ΜΚΟ.
«Οι κάτοικοι του Αμπιζάν προδόθηκαν όχι μόνο από την κυβέρνησή τους, αλλά και από τις κυβερνήσεις της Ευρώπης που δεν εφάρμοσαν το ισχύον δίκαιο στη χώρα τους», κατήγγειλε σε ανακοίνωση η Σαλίλ Σέτι, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.
Οι δύο οργανώσεις υποστηρίζουν ακόμα ότι η υπόθεση αυτή καταδεικνύει πως η διεθνής νομοθεσία πρέπει να επικαιροποιηθεί ώστε να καλύπτει και πολυεθνικές επιχειρήσεις. «Μία επιχείρηση κατάφερε να εκμεταλλευτεί πλήρως τις νομικές αβεβαιότητες και τα "παραθυράκια", με καταστροφικές συνέπειες», σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της Greenpeace Κούμι Ναϊντού. Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι δύο ΜΚΟ, η Trafigura υποστηρίζει από την πλευρά της ότι η έκθεση «περιέχει πολλές ανακρίβειες και ψευδείς πληροφορίες και υπεραπλουστεύει πολύπλοκα νομικά θέματα».
Ο όμιλος έχει καταβάλει αποζημιώσεις σχετικά με την υπόθεση, χωρίς όμως ποτέ να παραδεχτεί ενοχή. Το 2007, πλήρωσε 160 εκατομμύρια δολάρια στην κυβέρνηση της Ακτής Ελεφαντοστού, ενώ το 2009 συμφώνησε να δώσει 45 εκ. σε πολίτες της χώρας. Τον Ιούλιο του 2010, ολλανδικό δικαστήριο έκρινε ένοχη την εταιρία για παράνομη εξαγωγή τοξικών αποβλήτων και απόκρυψη της φύσης του φορτίου, επιβάλλοντάς της πρόστιμο ύψους ενός εκ.