Αυτά -μεταξύ άλλων- υπογραμμίζονται στο κείμενο που κατέληξαν οι υπουργοί Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με το ζήτημα των "χειραγωγημένων αναμετρήσεων", στην άτυπη σύνοδο της Λευκωσίας. Στο κείμενο αυτό επισημαίνεται, ακόμη, ότι ο αγώνας κατά των "στημένων παιχνιδιών" απαιτεί αποτελεσματική και συνεχή δράση σε πέντε βασικούς τομείς:
Εκπαίδευση, πρόληψη, χρηστή διακυβέρνηση: οι πρωτοβουλίες σε αυτούς τους τομείς θα πρέπει να στοχεύουν κατά κύριο λόγο στους αθλητές, στον περίγυρό τους, στους διαιτητές, στους κριτές, στους υποστηρικτές και στους αθλητικούς οργανισμούς.
Παρακολούθηση: οι αποτελεσματικοί μηχανισμοί παρακολούθησης και ανίχνευσης θα πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω και η ανταλλαγή των σχετικών πληροφοριών, μεταξύ των ενδιαφερομένων, θα πρέπει να βελτιωθεί.
Κυρώσεις: αποτρεπτικές, αποτελεσματικές και αναλογικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων, πρέπει να τεθούν και να επιβάλλονται σε περιπτώσεις στημένων παιχνιδιών. Οι διώξεις περιπτώσεων σοβαρών στημένων παιχνιδιών και κυρίως εκείνων που έχουν διασυνοριακές επιπτώσεις, θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα.
Συνεργασία: η συνεργασία μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων Αρχών, των υπηρεσιών επιβολής του Νόμου, των αθλητικών οργανώσεων και των στοιχημάτων θα πρέπει να ενισχυθεί.
Διεθνής συντονισμός: η παγκόσμια κλίμακα των στημένων παιχνιδιών απαιτεί καλύτερο συντονισμό όλων των προσπαθειών που αναλαμβάνονται από τα ενδιαφερόμενα μέρη, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο.