Πλημμελής ή ανύπαρκτη είναι η εφαρμογή στην Ελλάδα των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας (ECRI) για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας και την προστασία των θυμάτων καθώς και για το σύστημα έκδοσης και ανανέωσης αδειών παραμονής σε αλλοδαπούς, όπως διαπιστώνει η Επιτροπή.
Σχετικά με σύσταση της ECRI το 2009 και η οποία αφορούσε στη διασφάλιση ότι ο Συνήγορος του Πολίτη θα μπορούσε να παρέχει βοήθεια και συνδρομή στα θύματα ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα, η Επιτροπή συμπεραίνει ότι μέχρι σήμερα ο διαμεσολαβητής δεν έχει την εξουσία να εκπροσωπεί ή να παρέχει νομική βοήθεια στα θύματα.
Η Επιτροπή σημειώνει ακόμη ότι περιμένει τις απαντήσεις των ελληνικών αρχών, σχετικά με το ποιος καθορίστηκε να είναι ο ρόλος του Συνηγόρου του Πολίτη στην εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης, ανεξαρτήτως φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, γενετήσιου και σεξουαλικού προσανατολισμού και θρησκευτικών πεποιθήσεων.
Μάλιστα υπογραμμίζει ότι η εν λόγω σύσταση δεν έχει ουσιαστικά εφαρμοστεί καθώς εξακολουθούν να εκδηλώνονται φυλετικές διακρίσεις στην Ελλάδα από άτομα που επικαλούνται την ανωτερότητα τους έναντι άλλων ομάδων ατόμων, τα οποία περιφρονούν, με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τη γλώσσα, την εθνικότητα ή την εθνοτική καταγωγή.
Σχετικά με την δεύτερη σύσταση, η οποία αφορούσε στην υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος δράσης για την κοινωνική ένταξη των Ρομά, η Επιτροπή συμπεραίνει ότι ούτε αυτή έχει εφαρμοστεί.
Τέλος, σχετικά με την τρίτη σύσταση που είχε υποβάλλει στις ελληνικές αρχές το 2009 η ECRI και η οποία αφορούσε στην αντιμετώπιση διαρθρωτικών προβλημάτων στη διοίκηση, εξαιτίας των οποίων καθυστερούσε η διαδικασία έκδοσης και ανανέωσης των αδειών παραμονής αλλοδαπών στην Ελλάδα, η Επιτροπή εκφράζει την έντονη ανησυχία της για το γεγονός ότι, από 1ης Ιανουαρίου του 2011, η αρμοδιότητα για την έκδοση και ανανέωση των σχετικών αδειών παραμονής μεταφέρθηκε από την κεντρική διοίκηση στις νομαρχιακές υπηρεσίες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ