Ογκώδη συλλαλητήρια κατά των μέτρων

Κλιμάκωση κινητοποιήσεων προαναγγέλλουν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ
Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012 15:26
UPD:21:58

Στην Αθήνα μαζικές ήταν οι συγκεντρώσεις και οι πορείες τόσο του ΠΑΜΕ όσο και της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

A- A A+

Με ογκώδη συλλαλητήρια σε πολλές πόλεις της χώρας στο πλαίσιο της 24ωρης γενικής απεργίας, οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα προωθούμενα μέτρα που πλήττουν εισοδήματα και εργασιακά.

Στην Αθήνα μαζικές ήταν οι συγκεντρώσεις και οι πορείες τόσο του ΠΑΜΕ όσο και της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Ο όγκος των συγκεντρωμένων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών, ξεπέρασε τις 100.000, ενώ, σύμφωνα με την Αστυνομία ήταν περί τις 30.000.

Την ώρα που η διαδήλωση ολοκληρωνόταν σημειώθηκαν επεισόδια με μολότοφ και χημικά στην Πλατεία Συντάγματος. Τα επεισόδια επεκτάθηκαν σε όλη της έκταση της πλατείας και τους γύρω δρόμους. Κατά τη διάρκειά τους ορισμένοι έβαλαν φωτιά σε ένα διαφημιστικό κιόσκι στο μέσον της πλατείας κοντά στην είσοδο του μετρό, ενώ από φωτοβολίδα κάηκε και ένας φοίνικας στον εθνικό κήπο. Η Αστυνομία προχώρησε σε πάνω από 100 προσαγωγές και σε 20 συλλήψεις.

Από το συλλαλητήριο στο Πεδίον του 'Αρεως ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «ορόσημο μεγάλης κοινωνικής αντεπίθεσης». Αφού δεν μπορούν να υπερασπιστούν τα στοιχειώδη και όσα οι ίδιοι υποσχέθηκαν εξαπατώντας τον ελληνικό λαό, δήλωσε ο κ. Τσίπρας, ο λόγος δεν μπορεί παρά να είναι στην κοινωνία, διότι ο λαός δεν αντέχει άλλο αυτή την άδικη, μονόπλευρη εξόντωση που επιβάλλεται εδώ και 2,5 χρόνια.Η Ελλάδα δεν μπορεί να μετατραπεί σε ένα απέραντο κοινωνικό νεκροταφείο, υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Α. Τσίπρας: O λαός δεν αντέχει άλλο αυτή την άδικη, μονόπλευρη εξόντωση

Α. Τσίπρας: O λαός δεν αντέχει άλλο αυτή την άδικη, μονόπλευρη εξόντωση

Σε μήνυμά του ο γ.γ. της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης σημείωσε ότι «οι προβλέψεις των Μνημονίων απέτυχαν παταγωδώς, τα αποτελέσματά τους είναι τραγικά για την πραγματική οικονομία και εγκληματικά για την κοινωνία». Όπως επισήμανε, η Ελλάδα «αντί για πολιτικούς ηγέτες έχει πολιτικούς νάνους πρόθυμους να ικανοποιήσουν κάθε παράλογη απαίτηση της τρόικα και των δανειστών» http://www.naftemporiki.gr/news/story.asp?id=2238876&preview=on .

Επιχειρούν να γυρίσουν το βιοτικό επίπεδο 40 έως 50 χρόνια πίσω, τόνισε κατά την ομιλία του ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Ηλιόπουλος και κάλεσε τους εργαζόμενους, ενωμένοι, να ανατρέψουν το μνημόνιο και τα μέτρα που απορρέουν από αυτό.

«Πραξικοπηματικά κατεβάζουν τα μέτρα με ένα άρθρο», ανέφερε από την πλευρά του ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Γιάννης Μιχελογιαννάκης και πρόσθεσε: «Μέτρα που πολλοί θεωρούν ότι είναι μονόδρομος και ότι αν δεν ψηφιστούν θα πέσει η κυβέρνηση. Πεδίο δόξης λαμπρόν για τη Δημοκρατική Αριστερά να χρησιμοποιήσει αυτό τον εκβιασμό, μιας και κανέναν δεν συμφέρουν οι εκλογές, ώστε καλόπιστα να εκβιάσει για τη μη εφαρμογή τους, δηλαδή την απόλυτη καταστροφή της κοινωνίας».

Ξεχωριστή συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία έως το Σύνταγμα πραγματοποίησε και το ΠΑΜΕ. Παρούσα ήταν η Γενική Γραμμετέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα , που υποστήριξε ότι «για να υπάρχουν αποτελέσματα στους αγώνες χρειάζεται ένα καινούριο ξεκίνημα στη συσπείρωση δυνάμεων, στα ριζοσπαστικά αιτήματα, στις ανεβασμένες μορφές πάλης».

Α. Παπαρήγα: Mια Ελλάδα όπου ο λαός κάνει κουμάντο μπορεί να εξασφαλίσει την κοινωνική ευημερία

Α. Παπαρήγα: Mια Ελλάδα όπου ο λαός κάνει κουμάντο μπορεί να εξασφαλίσει την κοινωνική ευημερία

«Ο λαός πρέπει να πιστέψει ότι μια Ελλάδα αποδεσμευμένη από την ΕΕ, μια Ελλάδα όπου ο λαός κάνει κουμάντο μπορεί να εξασφαλίσει την κοινωνική ευημερία και να αποτρέψει τα χειρότερα. Αν δεν το πιστέψει αυτό ο λαός τότε το πάνω χέρι θα το έχουν τα κόμματα εξουσίας, οι πλουτοκράτες και οι διάφοροι διαχειριστές που τον κοροϊδεύουν ασύστολα», πρόσθεσε.

Την επιδίωξη της κυβέρνησης και των μηχανισμών να κατατρομοκρατήσουν το λαό, αποδεικνύει η τεράστια κινητοποίηση της αστυνομίας για την αντιμετώπιση μερικών δεκάδων κουκουλοφόρων και οι συλλήψεις ακόμα και μαθητών πολύ μακριά από το κέντρο της Αθήνας από νωρίς το πρωί, σύμφωνα με το ΚΚΕ.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα υποστηρίζει ότι αποδεικνύεται επίσης ότι υπάρχει έτοιμο σχέδιο καταστολής του λαϊκού κινήματος, έστω κι αν αυτό δεν τέθηκε σε ολοκληρωτική εφαρμογή σήμερα στην πανεργατική απεργία και τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα.

Δύο ογκώδεις διαδηλώσεις έγιναν και στη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη ξεκίνησε από το χώρο μπροστά από το κτήριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου (ΕΚΘ) και τη διοργάνωσαν το ΕΚΘ και η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ). Μαζί τους ενώθηκαν και όσοι πήραν μέρος στην προσυγκέντρωση της Πρωτοβουλίας Σωματείων στην Καμάρα. Η συμμετοχή στην απεργία κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα, ενώ η πορεία ήταν από τις μεγαλύτερες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του ΕΚΘ, Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη, και του προέδρου της ΕΔΟΘ Πέτρου Κετικίδη. Πήραν μέρος εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και συνταξιούχοι κρατούσαν αυτοσχέδιες κρεμάλες από τις οποίες κρέμονταν ομοιώματα συνταξιούχων. «Ενας ακόμη «πλούσιος» συνταξιούχος αυτοκτόνησε» και «Πόσοι ακόμα συνταξιούχοι πρέπει να αυτοκτονήσουν για να σταματήσετε» έγραφαν πάνω από τις κρεμάλες και σε πανό το σύνθημα «εμείς δεν κλέψαμε, δουλέψαμε».

Η πορεία ολοκληρώθηκε έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και οι συνδικαλιστές θυροκόλλησαν ψήφισμα με τα αιτήματα τους, καθώς ο υπουργός, Θεόδωρος Καράογλου, απουσίαζε.

Η δεύτερη πορεία, που οργάνωσε το ΠΑΜΕ, ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου και κατέληξε στην πλατεία Μοριχόβου, έξω από το κτήριο που στεγάζει τα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Εξάλλου, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην οδό Αριστοτέλους έκαναν επαγγελματίες και βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης οι οποίοι συμμετείχαν στην κινητοποίηση της ΓΣΕΒΕΕ με κλείσιμο καταστημάτων και επιχειρήσεων.

Μια τρίτη πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης έκαναν μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Ειρηνικά, εξελίχθηκαν και ολοκληρώθηκαν οι δύο συγκεντρώσεις και πορείες, που πραγματοποιήθηκαν στην Πάτρα. Στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης έγινε η συγκέντρωση που είχαν οργανώσει το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας και το νομαρχιακό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ. Οι συγκεντρωμένοι διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στα επερχόμενα οικονομικά μέτρα, ζητώντας ταυτόχρονα δικαίωμα στην εργασία, στην ασφάλιση και στο κοινωνικό κράτος. Λίγα μέτρα πιο μακριά, στη πλατεία Γεωργίου, πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, όπου οι ομιλητές κάλεσαν τους συγκεντρωμένους σε συνεχή αγώνα, για να μην περάσουν, όπως είπαν, τα νέα μέτρα. Μετά τις συγκεντρώσεις, πραγματοποιήθηκαν πορείες στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στο τέλος της πορείας του Εργατικού Κέντρου βρισκόταν ομάδα αντιεξουσιαστών, η οποία κατέληξε στο κτίριο του πρώην παραρτήματος του Πανεπιστημίου, χωρίς να σημειωθούν απρόοπτα.

Η Αστυνομία είχε πάρει αυξημένα μέτρα ασφαλείας και σε επιφυλακή βρίσκονταν διμοιρίες των ΜΑΤ, αστυνομικοί της ομάδος ΔΙΑΣ και αστυνομικοί της Ασφάλειας. Όσον αφορά τη συμμετοχή στις δύο συγκεντρώσεις και πορείες, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ εκτιμούν ότι πήραν μέρος περισσότερα από 20.000 άτομα, ενώ σύμφωνα με συνδικαλιστές, ο αριθμός των συμμετεχόντων ήταν κατά πολύ μεγαλύτερος.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της σημερινής κινητοποίησης, παρέμειναν κλειστά τα εμπορικά καταστήματα της πόλης, ενώ με πρωτοβουλία του συλλόγου εστίασης και αναψυχής, που συμμετείχε στην απεργία, μέλη του μοίραζαν δωρεάν καφέ σε διάφορα σημεία της Πάτρας.

Δυναμικό «παρών» έδωσαν οι εργαζόμενοι στις διπλές συγκεντρώσεις που οργάνωσαν τα συνδικάτα σε Τρίπολη, Καλαμάτα και 'Αργος.

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Τρίπολης συμμετείχαν, μεταξύ άλλων και πολλοί από τους 110 εργαζόμενους του εργοστασίου Heliosphera, το οποίο αντιμετωπίζει προβλήματα βιωσιμότητας και οι οποίοι διεκδικούν δεδουλευμένα από τον περασμένο Μάιο.

Στην Καλαμάτα, εργαζόμενοι πραγματοποίησαν το πρωί κατάληψη στην είσοδο του διοικητηρίου της πόλης, ενώ κλειστά ήταν τα φαρμακεία της Μεσσηνίας με απόφαση του τοπικού φαρμακευτικού συλλόγου.

Στην Αργολίδα, αγρότες της ΠΑΣΥ απέκλεισαν το πρωί την είσοδο της Αγροτικής Τράπεζας στο 'Αργος κι αργότερα πραγματοποίησαν πορεία με τρακτέρ από το 'Αργος στο Ναύπλιο, όπου απέκλεισαν το διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, ανάρτησαν πανό κι έβαλαν φωτιά σε σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ σε συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας Τάσο Χειβιδόπουλο, εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους, για τα σκληρά μέτρα και την ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης.

Δύο μεγάλες πορείες εργαζομένων πραγματοποιήθηκαν στα Γιάννενα. Η μία πορεία του ΠΑΜΕ ξεκίνησε από το δημαρχείο και κινήθηκε σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Η δεύτερη και μεγαλύτερη, αυτή του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, ξεκίνησε με συγκέντρωση στην πλατεία του Κουρμανιού και από εκεί, με πορεία, κατευθύνθηκε στην κεντρική πλατεία στην παλιά Ακαδημία και κατέληξε μπροστά στην Περιφέρεια Ηπείρου, όπου οι συμμετέχοντες παρέμειναν για αρκετή ώρα.

Με δύο χωριστές συγκεντρώσεις και μεγάλη συμμετοχή στη γενική απεργία διαμαρτυρήθηκαν οι εργαζόμενοι στο Ηράκλειο. Η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, πορεία η οποία χαρακτηρίστηκε από τους οργανωτές της ως η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων. Στην κινητοποίηση πήραν μέρος εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, άνεργοι, αγρότες, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στους δήμους, ξενοδοχοϋπάλληλοι και συνταξιούχοι, οι οποίοι με συνθήματα και πανό, ακόμη και πάνω σε τρακτέρ με μαύρες σημαίες, διαμαρτυρήθηκαν για τα νέα μέτρα. Επιπλέον, αρκετά καταστήματα του Ηρακλείου έκλεισαν για λίγες ώρες, συμμετέχοντας με αυτό τον τρόπο στην κινητοποίηση.

Τα μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας και πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους του Ηρακλείου.

Στα Χανιά πραγματοποιήθηκαν δυο απεργιακές συγκεντρώσεις, από το ΠΑΜΕ στις 10.00 το πρωί στην πλατεία των Νέων Καταστημάτων που ολοκληρώθηκε με πορεία στους δρόμους της πόλης και από τη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στις 11.00 στην πλατεία της δημοτικής αγοράς που ολοκληρώθηκε στη 1.00 μετά το μεσημέρι, με πορεία η οποία κατέληξε στην πλατεία δικαστηρίων όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες της αντιπεριφέρειας Χανίων. Και στις δύο κινητοποιήσεις, που ήταν ειρηνικές, κυριάρχησαν συνθήματα κατά της τρόικας και της ακολουθούμενης πολιτικής.

Κλειστά από τις 8.00 έως τις 11.00 το πρωί παρέμειναν τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα της πόλης των Χανίων.

Και στο Ρέθυμνο χιλιάδες συμμετείχαν στην πανελλαδική απεργία και τις κινητοποιήσεις των συνδικάτων και των συλλόγων εργαζομένων του νομού. Και εδώ έγιναν δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας: του Εργατικού Κέντρου, της ΑΔΕΔΥ και των άλλων συνδικάτων και εκείνη των μελών του ΠΑΜΕ που συγκεντρώθηκαν στο δημαρχείο. Κύριο αίτημα των διαδηλωτών ήταν η προάσπιση των θέσεων εργασίας, των ασφαλιστικών και εργασιακών τους δικαιωμάτων, ενώ παράλληλα εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην υποβάθμιση της υγείας και της παιδείας.

Κατά τη διάρκεια των συλλαλητηρίων αναπτύχθηκαν θέσεις συνδικαλιστών και εργαζομένων σε διάφορους τομείς της οικονομίας, ενώ τονίστηκε η ανάγκη να διαφυλαχτούν οι μισθοί και οι συντάξεις έτσι ώστε να μη συνεχιστεί η φτωχοποίηση της κοινωνίας και των ανθρώπων.

Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια ομιλιών, το φθινόπωρο βρίσκει την κοινωνία στο δρόμο του αγώνα, με το μήνυμα ότι «οι πολίτες θα αγωνιστούν με αξιοπρέπεια και κάθε νόμιμο μέσο ώστε να μη χαθεί η αξιοπρέπεια των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των φοιτητών και όλων όσοι προσπαθούν να μην υπάρξει συνέχεια στην καταστροφή της χώρας». Είναι ανάγκη -σύμφωνα με την κοινή εκτίμηση όλων όσοι βρέθηκαν σήμερα στους δρόμους του Ρεθύμνου- να υπάρξει ενότητα στη βάση της κοινωνίας και προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Δυναμικό «παρών» έδωσαν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, αντιδρώντας, όπως είπαν οι εκπρόσωποί τους, «στις πολιτικές εξαθλίωσης και σε όλα όσα οδηγούν στην ισοπέδωση σε ό,τι απέμεινε στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα με κυρίαρχο τις προθέσεις για περιορισμό των αποζημιώσεων απόλυσης που θα οδηγήσει τον ιδιωτικό τομέα απευθείας στη μακροχρόνια ανεργία αλλά και στην κατάργηση των ειδικών εποχιακών επιδομάτων ανεργίας». Αυτός ο νόμος θα επιφέρει στην πλειονότητα των εργαζομένων στον τουρισμό συντριπτικό πλήγμα επιβίωσης των ιδίων και των οικογενειών τους, σύμφωνα με τους εργαζόμενους του συγκεκριμένου κλάδου.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε το πρωί και στη Σάμο με μαζική συμμετοχή εργαζόμενων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τραπεζικούς υπαλλήλους, γιατρούς, νοσηλευτές, εμπόρους, οικοδόμους, βιοτέχνες, που συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο Σάμου και από εκεί πορεύτηκαν ως το λιμάνι φωνάζοντας συνθήματα κατά των επικείμενων κυβερνητικών μέτρων.

Η πορεία κατέληξε στην πλατεία Πυθαγόρα, όπου διαβάστηκαν ομιλίες εκπροσώπων της ΑΔΕΔΥ, της γραμματείας του ΠΑΜΕ, των ειδικευομένων γιατρών του νοσοκομείου Σάμου, του Εμπορικού Συλλόγου Σάμου, των εργαζομένων, με πεντάμηνες συμβάσεις στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ανακοίνωση για την απεργιακή κινητοποίηση εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Σάμου, σημειώνοντας πως «δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό και αισιόδοξες σκέψεις».

Ο εμπορικός κόσμος της Σάμου συμμετείχε στις κινητοποιήσεις με τρίωρο κλείσιμο των καταστημάτων. Αμέσως μετά το τέλος της απεργιακής συγκέντρωσης, τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής για την Παιδεία, πήγαν στο Εργατικό Κέντρο, προκειμένου να συζητήσουν την περαιτέρω στάση τους και να δρομολογήσουν νέες μορφές αγώνα για το θέμα της μη μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους από τους ιδιοκτήτες των λεωφορείων του ΚΤΕΛ. Αποφασίσθηκε, από την Παρασκευή και καθ΄όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, να γίνουν συνελεύσεις των συλλόγων γονέων και να δημιουργηθούν ακόμη και τοπικές επιτροπές στα χωριά, όπου δεν είναι εύκολη η μετακίνηση γονέων, ώστε να ληφθούν αποφάσεις για κλείσιμο όλων των σχολείων, νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων.

«Από την ερχόμενη Δευτέρα, στις 8 το πρωί υλοποιούμε την απόφαση για κλείσιμο των σχολείων και καλούμε σε συγκέντρωση στις 10 το πρωί στο Γενικό Λύκειο Σάμου, στο Βαθύ. Καλούμε τον δήμο να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υλοποιήσει την απόφαση που πήρε μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο για κλείσιμο των σχολείων και κλιμάκωση του αγώνα» καταλήγει η ανακοίνωση που εκδόθηκε αμέσως μετά τη συνάντηση από τη συντονιστική επιτροπή για την Παιδεία.

Απεργιακό μπλακ - άουτ

Στη γενική απεργία συμμετείχαν μεταξύ άλλων δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, τραπεζοϋπάλληλοι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, αρχαιοφύλακες και εκπαιδευτικοί.

Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας όλης της χώρας, καθώς απεργούν γιατροί και διοικητικό προσωπικό.

Μετ' εμποδίων οι μετακινήσεις

Από τις 9 το βράδυ δεν εκτελούν δρομολόγια λεωφορεία, τρόλεϊ, Μετρό και ΗΣΑΠ. Εως τις 12 τα μεσάνυχτα θα λειτουργήσει το Τραμ.

Λόγω της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων στον Προαστιακό, στη γραμμή 2 του Μετρό τερματικός σταθμός θα είναι η Δουκίσσης Πλακεντίας. Αυτό σημαίνει πως δεν θα εκτελούνται τα δρομολόγια από και προς το αεροδρόμιο.

Δεμένα στα λιμάνια της χώρα θα παραμείνουν έως τα μεσάνυχτα τα πλοία, καθώς 24ωρη απεργία έχει κηρύξει και η ΠΝΟ.

Τροποποιήσεις πτήσεων ανακοίνωσαν οι Olympic Air και Aegean Airlines, λόγω της τρίωρης στάσης εργασίας (έως τις 13.00) των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Εμπορικά καταστήματα

Σε κλείσιμο των επιχειρήσεων και καταστημάτων ως τις 15.00 είχε καλέσει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων ΓΣΕΒΕΕ. Την πραγματοποίηση στάσης εργασίας την ώρα των απεργιακών συγκεντρώσεων είχε προτείνει στους καταστηματάρχες η ΕΣΕΕ τονίζοντας πως «για το ελληνικό εμπόριο το κλείσιμο των καταστημάτων είναι πλέον εφιάλτης και εξαναγκασμός και όχι τρόπος διαμαρτυρίας».

ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ: Μαζική η συμμετοχή στην απεργία

Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ τονίζει πως η συμμετοχή στη γενική απεργία ήταν μαζική και σε πολλούς εργασιακούς χώρους καθολική, όπως στα Ναυπηγεία, τις μεταφορές-πλοία και τα διυλιστήρια.

Η ΓΣΕΕ διαμηνύει πως «θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει τον αγώνα για την ακύρωση των καταστροφικών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών των μνημονίων με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις και με άλλες δράσεις στο προσεχές διάστημα και ενόψει της ψήφισης των νέων αντεργατικών μέτρων».

«Η μαζική συμμετοχή στην απεργία και στα συλλαλητήρια καταδεικνύει την αντίδραση και την αντίσταση της ελληνικής Κοινωνίας μπροστά στην αναλγησία όσων, γι’ άλλη μία φορά, δεν διστάζουν να επιβάλουν ένα ακόμη επώδυνο πακέτο μέτρων» αναφέρει στη δική της ανακοίνωση η ΑΔΕΔΥ, που επίσης προαναγγέλλει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Στήριξη από τους Ευρωπαίους συνδικαλιστές

Τη στήριξή τους στις κινητοποιήσεις εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι συνδικαλιστές με διακήρυξη της Ευρωπαϊκής Συνδικαλιστικής Συνάντησης Κορυφής της Μαδρίτης.

Συγκεκριμένα, οι συνδικαλιστές ηγέτες από 18 Συνομοσπονδίες και 11 χώρες της E.E και της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) (με τη συμμετοχή και την παρουσία της ΓΣΕΕ), συμφώνησαν στην παρακάτω διακήρυξη:

1. Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή και αλληλεγγύη μας στη γενική απεργία που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ στην Ελλάδα για τις 26 Σεπτέμβρη 2012 ενάντια στις βάναυσες περικοπές που επιβάλλει η Τρόϊκα (ΕΚΤ, ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και οι οποίες οδηγούν τη χώρα σε οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία και καταστροφή.

2. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και στηρίζουμε τις συνδικαλιστικές και κοινωνικές κινητοποιήσεις που λαμβάνουν χώρα σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες – κατά κύριο λόγο σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία- ενάντια στις πολιτικές λιτότητας και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το περιεχόμενο των οποίων οδηγεί σε περικοπές εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

3. Οι πολιτικές αυτές, τις οποίες καταγγέλλουμε και οι οποίες προωθούνται ή και επιβάλλονται από τους πολιτικά υπεύθυνους των θεσμών της Ε.Ε και μιας πλειοψηφίας των κρατών μελών της, θα καταλήξουν σε πλήρη οικονομική αποτυχία, ενώ ταυτόχρονα θα πλήξουν ανεπανόρθωτα και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο. Οι πολιτικές αυτές παράγουν μεγαλύτερη ανεργία, φτώχεια και ανισότητα χωρίς να καταφέρουν να μειώσουν τα επίπεδα του ελλείμματος και του χρέους και χωρίς, βεβαίως, να κερδίζουν την εμπιστοσύνη των αγορών. Οδήγησαν την Ευρώπη σε νέα ύφεση και βαθιά κρίση, η οποία δεν είναι μόνο νομισματική κρίση της Ευρωζώνης, αλλά και πολιτική κρίση που πλήττει ολόκληρη την Ε.Ε.

4. Ζητούμε από τους πολιτικά υπεύθυνους των ευρωπαϊκών θεσμών και των κυβερνήσεων των κρατών μελών της Ε.Ε να αλλάξουν ριζικά διορθώνοντας τις αφόρητες αυτές πολιτικές και να διαπραγματευθούν με τη ΣΕΣ και με τις εθνικές συνδικαλιστικές οργανώσεις τις εναλλακτικές πολιτικές που προτείνουν τα συνδικάτα όσον αφορά το έλλειμμα και το χρέος, την απασχόληση και την ανάπτυξη και ένα Νέο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Συμβόλαιο.

5. Θεωρούμε πως ήταν πολύ θετικές οι συζητήσεις και η ανταλλαγή απόψεων για την ανάλυση της κρίσης και τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές εναλλακτικές λύσεις, που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της Συνάντησης Κορυφής. Επίσης, πιστεύουμε πως θα χρησιμεύσουν σε μεγάλο βαθμό και θα αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της δουλειάς των συνδικαλιστικών Συνομοσπονδιών και της ΣΕΣ.

«Είναι ώρα να ενεργοποιηθούμε όλοι οι Έλληνες και να αντιδράσουμε δυναμικά στη λαίλαπα των νέων φοροεισπρακτικών μέτρων που προτίθεται να εφαρμόσει η Τρόικα σε συνεργασία με τους συγκυβερνώντες αυτής της χώρας» δήλωσε η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

«Κανείς πλέον δεν πιστεύει τις διαρκώς αυξανόμενες εκτιμήσεις της Τρόικας -εσωτερικού και εξωτερικού- που ξεκίνησαν από μέτρα 11,5 δισ., πήγαν στα 11,9, σήμερα ανέρχονται σε 13,5 δισ. και οδεύουν πλέον στα 20 δισ. ευρώ μόνο για την περίοδο 2013 – 2014» πρόσθεσε.

Συγχαρητήρια Ν. Δένδια σε διαδηλωτές και αστυνομία

Τα συγχαρητήριά του στους διαδηλωτές και τους αστυνομικούς έστειλε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη με αφορμή τα σημερινά συλλαλητήρια.

Ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποτελεσματικότητα και την «άψογη στάση» των αστυνομικών αλλά και για την περιφρούρηση των συγκεντρώσεων από τους φορείς και τα κόμματα που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις.

«Η περιφρούρηση της σημερινής διαδήλωσης είναι το ηχηρό μήνυμα της Δημοκρατίας μας. Απέδειξαν ότι το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της διαμαρτυρίας μπορεί να περιφρουρηθεί και να απομονωθούν οι ακρότητες», σημείωσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή