Για εκφοβισμό κατηγόρησε τη Δύση και το Ισραήλ ο Αχμαντινετζάντ

Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012 22:37
UPD:27/09/2012 00:59

Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ έκανε έκκληση για μια νέα παγκόσμια τάξη στην οποία οι άνθρωποι θα είναι ίσοι και θα ζουν ειρηνικά.

A- A A+

Για εκφοβισμό κατηγόρησε τη Δύση και το Ισραήλ ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Οι επίμονες απειλές των ακαλλιέργητων Σιωνιστών, ότι θα προσφύγουν σε στρατιωτική δράση εναντίον του μεγάλου έθνους μας, δείχνουν σαφώς αυτή την πικρή πραγματικότητα», τόνισε.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι το Ιράν είναι σε θέση να εξουδετερώσει όλες τις προσπάθειες πρόκλησης δολιοφθοράς στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις ενώ επανέλαβε ότι είναι έτοιμο για διάλογο με τις ΗΠΑ.

REUTERS
Ομιλία Μ. Αχμαντινετζάντ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Αποσπάσματα από την ομιλία του Μ. Αχμαντινετζάν.

Επίσης υποστήριξε πως ελπίζει οι προγραμματισμένες συνομιλίες με την Αργεντινή για δύο βομβιστικές επιθέσεις σε εβραϊκούς στόχους στο Μπουένος Αιρες τη δεκαετία του 1990 θα οδηγήσουν σε καλύτερες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

«Υπήρξαν παρεξηγήσεις στις σχέσεις του Ιράν με την Αργεντινή λόγω της παρέμβασης και της ανάμειξης άλλων», πρόσθεσε.

O Ιρανός πρωθυπουργός έκανε τέλος έκκληση για μια νέα παγκόσμια τάξη στην οποία οι άνθρωποι θα είναι ίσοι και ειρηνικά. «Ο σημερινός κόσμος βασίζεται στα υλικά αγαθά και δεν δεσμεύεται με κανένα τρόπο από τις ηθικές αξίες», σημείωσε.

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν την ομιλία του Αχμαντινετζάντ ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με την αμερικανική αποστολή στον ΟΗΕ, ο Αχμαντινετζάντ επωφελήθηκε για μια ακόμη φορά από την επίσκεψή του στα Ηνωμένα Έθνη, για να εκστομίσει «παρανοϊκές θεωρίες και αηδιαστικές ύβρεις» εναντίον του Ισραήλ, για το λόγο αυτό οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μην παραστούν στην ομιλία του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε την Τρίτη ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν «αυτό που πρέπει να κάνουν» για να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνική βόμβα.

Από την πλευρά του ο Χονγκ Λέι, εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας στον ΟΗΕ, επανέλαβε σήμερα την αντίθεση της Κίνας στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος του Ιράν εξαιτίας του πυρηνικού του προγράμματος.

Όπως υποστήριξε, οι πιέσεις και οι κυρώσεις δεν μπορούν να επιλύσουν ριζικά το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα αλλά αντίθετα μάλλον θα το περιπλέξουν και θα το επιδεινώσουν, θα ενισχύσουν την αντιπαράθεση, κάτι το οποίο δεν είναι καλό για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Στην τρέχουσα κατάσταση, όλα τα μέρη θα πρέπει να ενισχύσουν το διάλογο και τη συνεργασία, πρόσθεσε.

Αλλά και ο νέος πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι επέκρινε σήμερα το Ισραήλ για τις έμμεσες απειλές του κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων αλλά και για τις «εποικιστικές του δραστηριότητες» στα Παλαιστινιακά Εδάφη και ζήτησε να γίνουν διεθνώς προσπάθειες για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους.

Χωρίς να αναφερθεί ανοιχτά στο οπλοστάσιο του Ισραήλ, το οποίο δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα, ο Μόρσι σημείωσε ότι η Μέση Ανατολή δεν μπορεί πλέον να ανεχθεί την άρνηση μιας χώρας, όποια κι αν είναι αυτή, να επικυρώσει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων, «κυρίως αν αυτή συνοδεύεται από ανεύθυνες πολιτικές ή αυθαίρετες απειλές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,Γερμανικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή