Επικρίσεις για τη στάση της αστυνομίας κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης των ατόμων με αναπηρία διατυπώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ). Όπως σημειώνει «δεν αντιλαμβάνεται τον "υπερβάλλοντα ζήλο" της αστυνομίας, ούτε τα εμπόδια που προέβαλε», επισημαίνοντας πως οι συγκεντρώσεις των ατόμων με αναπηρία είναι πάντα ειρηνικές.
Κατά τα άλλα, όπως σημειώνει η ΕΣΑμεΑ, στην κινητοποίηση ήρθε κόσμος από όλη την Ελλάδα, «για να διαδηλώσει για την προστασία της αναπηρίας από τα βάρβαρα μέτρα της οικονομικής κρίσης, που έχουν οδηγήσει τα άτομα με αναπηρία στην εξαθλίωση».
Οι συγκεντρωμένοι κινήθηκαν προς τη Βουλή, όπου αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ Ιωάννη Βαρδακαστάνη συναντήθηκε με τα κόμματα του Κοινοβουλίου και εξέθεσε τα αιτήματα του αναπηρικού κινήματος. Στη συνέχεια και μετά την επιμονή των παρευρισκομένων η αντιπροσωπεία έγινε δεκτή από τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Κώστα Μπούρα.
Ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε ότι το αναπηρικό κίνημα στην Ελλάδα θα παλέψει ενάντια στη μείωση των αναπηρικών επιδομάτων, των μισθών, των ελάχιστων φοροαπαλλαγών, ενάντια στην καταβαράθρωση του προνοιακού συστήματος, των σχολείων και της υποχρηματοδότησης του συστήματος δημόσιας υγείας κ.λπ. Ο κ. Μπούρας δήλωσε ότι γίνεται σκληρή διαπραγμάτευση για να μην θιγούν επιδόματα και συντάξεις. Ταυτόχρονα ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ ζήτησε συνάντηση με τον πρωθυπουργό και ο κ. Μπούρας δήλωσε ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί πριν «κλειδώσουν» τα νέα μέτρα.
Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν και μέλη της Σ.Ε.Α.ΑΝ (Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων) που συσπειρώνονται γύρω από το ΠΑΜΕ. Φτάνοντας στη Βουλή, στη Βασιλίσσης Σοφίας, στο ύψος των λουλουδάδικων ζήτησαν να περάσει και δική τους αντιπροσωπεία. Αυτό όμως δεν τους επετράπη με αποτέλεσμα να υπάρξει μικροσυμπλοκή με δυνάμεις των ΜΑΤ, που βρίσκονταν στο σημείο. Στη συνέχεια η ένταση αποκλιμακώθηκε καθώς επετράπη στην αντιπροσωπεία της Σ.Ε.Α.ΑΝ να περάσει στη Βουλή.
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Παναγιώτης Κουρουμπλής, που συνομιλώντας με εκπροσώπους των οργανώσεων των αναπήρων, τόνισε ότι θα πρέπει πάση θυσία να προστατευθούν τα κοινωνικά δικαιώματα των αναπήρων, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να γίνει καμία περικοπή σε μισθούς, σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και σε εφάπαξ των υπαλλήλων ΑμεΑ του Δημοσίου και ΔΕΚΟ. Ανέφερε ακόμη ότι η παύση του Νόμου 2643/98 καθιστά τους αναπήρους δύο φορές αναπήρους, οδηγώντας τους στην ανεργία και την οικονομική εξαθλίωση.
Τέλος, υπογράμμισε ότι «με την εγκατάλειψη των Ιδρυμάτων Πρόνοιας και των Κέντρων γονέων και κηδεμόνων ατόμων με αναπηρία -από τις χρηματοδοτήσεις που υποχρεούται να καταβάλλει προς αυτά ο ΕΟΠΥΥ- κατεδαφίζεται και η τελευταία μορφή κοινωνικής στήριξης της οικογένειας που σηκώνει το κοινωνικό και οικονομικό κόστος της αναπηρίας».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος συναντήθηκε με αντιπροσωπεία μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων. Όπως αναφέρει το κόμμα στην ανακοίνωσή του, η Συντονιστική Επιτροπή παρέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας, κατήγγειλε τον απρόκλητο ξυλοδαρμό που υπέστη από τις αστυνομικές δυνάμεις και ζήτησε από τους Ανεξάρτητους Έλληνες να μην ψηφίσουν μέτρα που οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση της πρόνοιας και της ειδικής αγωγής.
Από την πλευρά του ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Κώστας Μαρκόπουλος δήλωσε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα είναι δίπλα στα άτομα με ειδικές ανάγκες, «όχι για να χαϊδέψουμε αυτιά, αλλά γιατί έτσι είναι το σωστό» όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας υπογράμμισε ταυτόχρονα, ότι το κόστος της αναπηρίας ήταν και πρέπει να παραμείνει, αρμοδιότητα της πολιτείας.
«Όσο βάρβαρο είναι να καταδικάζεις ανθρώπους με αναπηρία στην εξαθλίωση άλλο τόσο βάρβαρο είναι να τους υποδέχεσαι με τα ΜΑΤ επειδή διαμαρτύρονται» σχολίασε το ΚΚΕ. «Η σημερινή επίθεση των ΜΑΤ στους ανάπηρους αποδεικνύει ότι η απάνθρωπη πολιτική με απάνθρωπα μέσα επιβάλλεται, αποδεικνύει όμως και τον φόβο της κυβέρνησης απέναντι στη λαϊκή κινητοποίηση» προσθέτει.