Φημολογίες περί υπηρεσίας χαρτών για iOS από την Google

Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012 17:40
UPD:17:40

Ως γνωστόν, η εμφάνιση του iOS 6 συνοδεύτηκε από την παρουσίαση μίας υπηρεσίας χαρτών από την ίδια την Apple, η οποία ωστόσο φαίνεται πως απογοήτευσε, λόγω πολλών λαθών, με αποτέλεσμα πολλοί χρήστες πρακτικά να ζητούν από την Google να αναλάβει ξανά τα «ηνία», με μία νέα εφαρμογή για το Google Maps.

A- A A+

Η διάψευση από πλευράς του προέδρου της Google, Έρικ Σμιντ, μπορεί εκ πρώτης όψεως να φάνταζε σαφής, ωστόσο οι φημολογίες και το «ράδιο αρβύλα» παραμένουν ισχυρά: παρά τις δηλώσεις του Σμιντ, είναι πολλοί αυτοί που θεωρούν ότι η Google ετοιμάζει μία υπηρεσία χαρτών για το λειτουργικό σύστημα της Apple, η οποία ενδεχομένως να κυκλοφορήσει ακόμα και γύρω στα τέλη του έτους.

Ως γνωστόν, η εμφάνιση του iOS 6 συνοδεύτηκε από την παρουσίαση μίας υπηρεσίας χαρτών από την ίδια την Apple, η οποία ωστόσο φαίνεται πως απογοήτευσε, λόγω πολλών λαθών, με αποτέλεσμα πολλοί χρήστες πρακτικά να ζητούν από την Google να αναλάβει ξανά τα «ηνία», με μία νέα εφαρμογή για το Google Maps.

Ωστόσο, η Google προς το παρόν απλά παραπέμπει τους χρήστες στο web based Google Maps, ενώ ο Έρικ Σμιντ δηλώνει ότι είναι «απλά θέμα της Apple»: «νομίζουμε πως θα ήταν καλύτερα εάν είχαν κρατήσει τη δική μας εφαρμογή. Αλλά τι ξέρω εγώ; Τι μπορούμε να κάνουμε, να τους αναγκάσουμε να αλλάξουν γνώμη; Είναι δικό τους θέμα» είπε σε συνέντευξή του σε δημοσιογράφους στο Τόκιο, συμπληρώνοντας πως, αν και οι δύο εταιρείες διατηρούν επικοινωνία σε κάθε επίπεδο, η απόφαση σχετικά με το εάν το Google Maps θα πρέπει να υπάρχει ως εφαρμογή στο App Store της Apple ή όχι είναι καθαρά θέμα της Apple. «Δεν έχουμε κάνει κάτι ακόμα» είπε σχετικά.

Οι δύο εταιρείες συνεργάζονταν στενά στο παρελθόν, στο πλαίσιο της κυκλοφορίας του iPhone και των εφαρμογών για το YouTube και το Google Maps. Ωστόσο οι σχέσεις τους «ψυχράνθηκαν» μετά την εμφάνιση του Android από την Google, που αμφισβήτησε την κυριαρχία της Apple στα smartphones. O Σμιντ, αν και είπε πως η Google επιθυμεί συνεργασία με την Apple, σχολίασε πως η Apple και ο τρόπος που λειτουργεί όσον αφορά το iOS είναι η «εξαίρεση» απέναντι στον «κανόνα» που είναι το «ανοικτό» Android, το οποίο επιτρέπει σε developers να αναπτύσσουν και να εισάγουν ελεύθερα εφαρμογές στην «αγορά». Μάλιστα, είπε πως τα ΜΜΕ παρουσιάζονται «παθιασμένα» με το μάρκετινγκ και της εκδηλώσεις της Apple , με αποτέλεσμα να αγνοούν την επιτυχία της «άλλης πλευράς», που είναι ξεκάθαρη βάσει αριθμών.

Ωστόσο, η φημολογία περί νέας εφαρμογής από πλευράς της Google παραμένει: δημοσίευμα των New York Times, επικαλούμενο πηγές στο εσωτερικό της Google, έκανε λόγο για εφαρμογή που βρίσκεται ήδη υπό ανάπτυξη για iPhone και iPad, παρά τα λεγόμενα του Σμιντ, καθώς, παρά τις υποσχέσεις της Apple για βελτίωση των επιδόσεων της υπηρεσίας χαρτών της, οι επικρίσεις σε βάρος της ήταν πολύ έντονες, με αποτέλεσμα να υφίσταται ένα «κενό» το οποίο, στα μάτια πολλών χρηστών, μόνο η Google φαντάζει ικανή να καλύψει- αν και ο διάσημος «κολοσσός» δεν αποτελεί τον μοναδικό ικανό «αναπληρωματικό», καθώς υπάρχουν και άλλοι οι οποίοι επωφελούνται από το «στραβοπάτημα» της Apple. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ιαπωνική Mapion, εταιρεία η οποία είχε αναπτύξει εφαρμογές χαρτών για iPhone (οι οποίες, κατά τους ισχυρισμούς της εταιρείας, είναι οι πιο ακριβείς στην Ιαπωνία και οι πιο προσαρμοσμένες στα ιαπωνικά δεδομένα) που είδαν την απήχησή τους στο ιαπωνικό κοινό να εκτοξεύεται κατακόρυφα μετά το κύμα απογοήτευσης που ακολούθησε την κυκλοφορία του Apple Maps.

Όπως και να έχει, λαμβανομένων υπόψιν των όλο και πιο «περίπλοκων» σχέσεων μεταξύ των δύο εταιρειών (που επιδεινώθηκαν μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση περί της νέας υπηρεσίας από πλευράς της Apple τον Ιούνιο, τη στιγμή που έμενε ακόμα χρόνος για την «εκπνοή» της προηγούμενης συμφωνίας μεταξύ των δύο εταιρειών), η Google αναμένεται να κινηθεί πολύ προσεκτικά πάνω στο θέμα. Επίσης, ένα πρόβλημα το οποίο φαίνεται να προκύπτει από τεχνικής πλευράς είναι το ότι, μία τέτοια εφαρμογή για το Google Maps θα πρέπει να έχει τρισδιάστατες εικόνες, για να είναι εφάμιλλη της υπηρεσίας της Apple. Ωστόσο, η Google διαθέτει ήδη υπηρεσία με τρισδιάστατες εικόνες, το Google Earth, που αποτελεί διαφορετική εφαρμογή με διαφορετικό κώδικα, οπότε θα απαιτηθεί χρόνος για να «συνδυαστούν» οι δύο υπηρεσίες.

Προτεινόμενα για εσάς