Στην Αθήνα ο Νταβούτογλου στις 10 Οκτωβρίου

Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012 00:35
UPD:11:22

Στην Αθήνα θα βρεθεί στις 10 Οκτωβρίου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

A- A A+

Στην Αθήνα θα βρεθεί στις 10 Οκτωβρίου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, όπως επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, στο περιθώριο της 67ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της προετοιμασίας του συμβουλίου συνεργασίας των δυο χωρών, όπου θα ανακοινωθεί και η ημερομηνία της συνάντησης κορυφής στην Τουρκία.

Κατά τη χθεσινή τους συνάντηση οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν την αμοιβαία βούληση να συνεχίσουν τις προσπάθειες και τις διαβουλεύσεις για την περαιτέρω βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι δεν έγινε σε βάθος συζήτηση, αλλά συζήτησαν χωρίς ατζέντα για τις διμερείς σχέσεις και τις εξελίξεις στην περιοχή. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη συνάντηση τέθηκε και το πρόσφατο περιστατικό στο Φαρμακονήσι.

Κατά την ομιλία του από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο κ. Αβραμόπουλος κάλεσε την Τουρκία να δώσει απτά σημάδια πλήρους σεβασμού του διεθνούς δικαίου και να εγκαταλείψει τη μόνιμη απειλή του casus belli κατά της Ελλάδας, καθώς και τις απειλές κατά της Κύπρου, που -όπως σημείωσε- υπονομεύουν τις προσπάθειες για οικοδόμηση εμπιστοσύνης.

Ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας είναι η ενίσχυση της συνεργασίας με τη γείτονα, μέσα από ένα ευρύ φάσμα πρωτοβουλιών, «ώστε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, προς όφελος και των δύο λαών», ενώ παράλληλα συνεχίζει να υποστηρίζει την υποψηφιότητα της Τουρκίας για πλήρη ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια, με την προϋπόθεση ότι πληρούνται όλα τα ενταξιακά κριτήρια.

Όσον αφορά το Κυπριακό ο κ. Αβραμόπουλος απέδωσε στην τουρκική πλευρά την ευθύνη για τα «απογοητευτικά» -όπως τα χαρακτήρισε- αποτελέσματα των συνομιλιών, επαναλαμβάνοντας την πλήρη στήριξη στις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την τουρκοκυπριακή κοινότητα, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με τελικό στόχο την επανένωση του νησιού.

Στις Βρυξέλλες το επεισόδιο του Φαρμακονησίου

Εν τω μεταξύ, ερώτηση προς την Ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ, Κάθριν Αστον, για το περιστατικό στο Φαρμακονήσι κατέθεσε η επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Μ. Κοππά. Μεταξύ άλλων, στην ερώτησή της η Ελληνίδα ευρωβουλευτής κάνει λόγο για «προκλητική συμπεριφορά» της Τουρκίας, που «στην ουσία αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα κράτους μέλους της Ε.Ε.» και «δεν συμβιβάζεται με την πολιτική της "καλής γειτονίας" που διακηρύσσει», η Αγκυρα.

Με δεδομένο ότι το επεισόδιο άρχισε μετά από συστάσεις της τουρκικής ακταιωρού προς σκάφος της Frontex που περιπολούσε στην περιοχή ανοικτά του Φαρμακονησίου, η κ. Κοππά ρωτά την Ύπατη Εκπρόσωπο «αν σκοπεύει να θέσει άμεσα και με επιτακτικό τρόπο το ζήτημα στις αρχές της χώρας, ώστε να συνεχισθεί ανεμπόδιστη η περιφρούρηση των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων από την FRONTEX και για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή