Σομαλία: Ο κενυατικός στρατός εισέβαλε σε προπύργιο ανταρτών

Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012 11:16
UPD:29/09/2012 11:20
A- A A+

Κενυατικά και σομαλικά κυβερνητικά στρατεύματα εισέβαλαν και έθεσαν υπό τον έλεγχο τους τμήματα του λιμανιού Κισμάγιου της Σομαλίας, τελευταίου οχυρού των ισλαμιστών ανταρτών Σεμπάαμπ, ανακοίνωσε ο κενυατικός στρατός, ωστόσο κάτοικοι αναφέρουν πως οι μάχες συνεχίζονται έξω από την πόλη.

«Οι πληροφορίες ότι το Κισμάγιου είναι σήμερα στα χέρια των κενυατικών και των σομαλικών δυνάμεων είναι πολύ αληθινή», δήλωσε μιλώντας στην κενυατική τηλεόραση ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Σάιρους Ογκούνα.

Μαζί με δυνάμεις από την Ουγκάντα, το Μπουρούντι και το Τζιμπουτί, τα κενυατικά στρατεύματα πολεμούν εναντίον της οργάνωσης, η οποία έχει σχέσεις με την Αλ-Κάιντα, στο πλαίσιο ειρηνευτικής δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης που έχει εντολή να εκδιώξει τους αντάρτες από τα οχυρά τους.

«Μέχρι τώρα η αντίσταση ήταν ελάχιστη», δήλωσε ο Ογκούνα, προσθέτοντας πως τα στρατεύματα μπήκαν στο Κισμάγιου σήμερα το πρωί.

Στο Κισμάγιου, κάτοικοι είπαν πως ακούν μάχες κοντά στην παραλία, η οποια απέχει περίπου 4 χιλιόμετρα από την πόλη.

«Τώρα ακούμε βομβαρδισμούς από τα πλοία και οι αντάρτες απαντούν με αντιαεροπορικά πυροβόλα», δήλωσε ένας κάτοικος στο πρακτορείο Reuters.

«Είδαμε επτά πλοία νωρίς το πρωί και τώρα τα πυρά τους μοιάζουν με αστραπές και βροντές. Οι Αλ Σεμπάαμπ κατευθύνθηκαν προς την παραλία. Πολλοί κάτοικοι πήραν τα όπλα τους. Τα πλοία αποβίβασαν πολλά στρατεύματα της Αφρικανικής Ένωσης στην παραλία», πρόσθεσε.

Η οργάνωση Αλ Σεμπάαμπ, η οποία εκδιώχθηκε από το Μογκαντίσου τον Αύγουστο και μάχεται εναντίον των δυνάμεων της Αφρικανικής Ένωσης σε άλλα μέρη της χώρας, δήλωσε πως συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες μεταξύ των δύο πλευρών.

«Πλοία μετέφεραν χθες τη νύκτα κενυατικά στρατεύματα στην παραλία μας στο Κισμάγιου. Σφοδρές μάχες συνεχίζονται τώρα ανάμεσα σε μας και σ'αυτούς», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος των Αλ Σεμπάαμπ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή