«Αντιπαραγωγική και ξεπερασμένη» η ρητορική των Σκοπίων

Ομιλία Αβραμόπουλου στη Γ.Σ. των Ηνωμένων Εθνών
Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012 11:39
UPD:11:39

Ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ, υπογράμμισε πως «η στρέβλωση της πραγματικότητας ενώπιον ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας και η χρήση ρητορικής του 19ου αιώνα σήμερα, είναι αντιπαραγωγικές και δεν οδηγούν πουθενά».

A- A A+

Απόπειρα διαστρέβλωσης της ιστορικής πραγματικότητας, με ξεπερασμένη λαϊκίστικη ρητορική, καταλόγισε στον εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του από το βήμα της Γ.Σ..

Με αφορμή όσα ανέφερε στη δική του ομιλία ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε πως «η στρέβλωση της πραγματικότητας ενώπιον ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας και η χρήση ρητορικής του 19ου αιώνα σήμερα, είναι αντιπαραγωγικές και δεν οδηγούν πουθενά». «Ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός», παρατήρησε, «είναι το χειρότερο δυνατό μείγμα για την προώθηση των εθνικών συμφερόντων και της σταθερότητας της περιοχής μας.

«Το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ, πέρα από την εννοιολογική του διάσταση, αποτελεί σημαντικό κομμάτι του παζλ για να δοθεί τέλος σε αλυτρωτικές αντιλήψεις και στις απόπειρες να ξαναγραφεί η ιστορία της περιοχής μας», ανέφερε υπουργός Εξωτερικών και επανέλαβε την ελληνική θέση ότι η λύση του ζητήματος της ονομασίας έγκειται στην επίτευξη μιας δίκαιης συμφωνίας με μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, η οποία πρέπει να ισχύει έναντι όλων (erga omnes), καθώς, όπως εξήγησε, «η Μακεδονία είναι γεωγραφική περιοχή που επικαλύπτει τις επικράτειες τριών χωρών, κυρίως της Ελλάδας και μετά της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ».

«Όταν επιλύσουμε αυτό το ζήτημα», συμπλήρωσε ο κ. Αβραμόπουλος στην αναφορά του στο ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, «θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το ευρύ πεδίο δυνατοτήτων που προσφέρουν οι σχέσεις μας προς το αμοιβαίο όφελός μας και η Ελλάδα θα γίνει ο πιο πιστός σύμμαχος και φίλος της ΠΓΔΜ στην προσπάθειά της να πραγματώσει τις ευρωατλαντικές της προσδοκίες». «Σε τελική ανάλυση», κατέληξε, «η Ελλάδα είναι ο πιο σημαντικός οικονομικός εταίρος της ΠΓΔΜ, δεδομένης και της σημαντικής παρουσίας ελληνικών επιχειρήσεων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή