ΙΑΕΑ: Ενεργή η απειλή της πυρηνικής τρομοκρατίας

Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012 19:52

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της ΙΑΕΑ Γιουκίγια Αμάνο, παρά το γεγονός ότι μεγάλη πρόοδος έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση της πυρηνικής απειλής, χρειάζεται να γίνουν περισσότερα.

A- A A+

Οι προσπάθειες των κυβερνήσεων και των διεθνών οργανισμών δεν έχουν καταφέρει να μειώσουν την απειλή της πυρηνικής τρομοκρατίας, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της ΙΑΕΑ Γιουκίγια Αμάνο, παρά το γεγονός ότι μεγάλη πρόοδος έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση της απειλής, χρειάζεται να γίνουν περισσότερα.

Μάλιστα τόνισε ότι η Σύμβαση για τη Φυσική Προστασία των Πυρηνικών Υλικών, δεν έχει τεθεί σε ισχύ από το 2005, καθώς δεν την έχουν επικυρώσει αρκετές κυβερνήσεις. Η σύμβαση καθορίζει τα μέτρα για την προστασία των πυρηνικών υλικών για πολιτική χρήση και την αποτροπή της κλοπής τους από τρομοκράτες.

Όπως είπε, υπάρχει κίνδυνος οι τρομοκράτες να μπορέσουν να πυροδοτήσουν μια βόμβα, η οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει συμβατικά εκρηκτικά για να διασπείρει πυρηνικά ή ραδιενεργά υλικά σε κατοικημένες περιοχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,Γερμανικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή