Σε αναζήτηση της «λίστας Λαγκάρντ»

Τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ καλεί ο αντεισαγγελέας του ΑΠ
Δευτέρα, 01 Οκτωβρίου 2012 12:51
UPD:14:37

Αντίγραφο της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ με τα ονόματα 2.000 Ελλήνων καταθετών σε υποκατάστημα της τράπεζας HSBC στην Ελβετία, δήλωσε ότι θα ζητήσει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.

A- A A+

Αντίγραφο της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ με τα ονόματα 2.000 Ελλήνων καταθετών σε υποκατάστημα της τράπεζας HSBC στην Ελβετία, δήλωσε ότι θα ζητήσει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, τονίζοντας, σε δηλώσεις του στους Financial Times, ότι το θέμα αποτελεί για τον ίδιο προτεραιότητα.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου επιβεβαίωσε μιλώντας στην ίδια εφημερίδα, ότι το 2010 έλαβε μετά από αίτημά του, το συγκεκριμένο cd από την τότε ομόλογό του της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ. «Σημείωσα τα μεγαλύτερα ποσά και έστειλα τα ονόματα στο ΣΔΟΕ για έλεγχο ... Μου είπαν ότι το προκαταρκτικό πόρισμα έδειξε προβλήματα με τις φορολογικές δηλώσεις (τους) και έτσι έδωσα την πλήρη λίστα στο ΣΔΟΕ για έρευνα», υποστήριξε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

«Την περασμένη εβδομάδα έμαθα για πρώτη φορά από τις εφημερίδες για την ύπαρξη (του cd με τα ονόματα των Ελλήνων καταθετών), αλλά αν το ΣΔΟΕ δεν μπορέσει να το βρει, τότε θα ζητήσουμε ένα άλλο αντίγραφο από τους Ευρωπαίους εταίρους μας», ανέφερε με τη σειρά του ο Γιάννης Στουρνάρας.

Στο σχετικό δημοσίευμα των FT, σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι το υπουργείο Οικονομικών υπέγραψε τον περασμένο μήνα συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών με τις ελβετικές αρχές σχετικά με τις καταθέσεις των Ελλήνων στις ελβετικές τράπεζες.

Η εφημερίδα επικαλείται επίσης, ανώνυμη δήλωση αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία κατά το παρελθόν δύο κυβερνήσεις είχαν αρχίσει παρόμοιες διαδικασίες, αλλά δεν τις ολοκλήρωσαν λόγω της πίεσης που υπήρξε από πολιτικούς και μεγάλους επιχειρηματίες.

Σύμφωνα, τέλος, με άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο επίσης δεν κατονομάζεται στο δημοσίευμα, το ΣΔΟΕ ελέγχει πάνω από 30 πρώην και νυν πολιτικούς, με την επισήμανση ότι έως τώρα δεν έχουν προκύψει στέρεες ενδείξεις για διάπραξη αδικημάτων.

Tην ίδια ώρα, έγινε γνωστό πως ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής, ο οποίος εποπτεύει τους οικονομικούς εισαγγελείς, κάλεσε για αύριο Τρίτη, στις 13.00, στο γραφείο του, τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Στυλιανό Στασινόπουλο, για να ενημερωθεί σχετικά με την πορεία των υποθέσεων που εκκρεμούν στην υπηρεσία του και αφορούν πρόσωπα της δημόσιας διοίκησης, δηλαδή, πρόσωπα της πολιτικής ζωής του τόπου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή