Σύρος ΥΠΕΞ: Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τα χημικά όπλα ως πρόσχημα

Δευτέρα, 01 Οκτωβρίου 2012 18:02
UPD:18:02

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ Μουάλεμ κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι, με πρόσχημα τα χημικά όπλα, εργάζονται για την πτώση του καθεστώτος της Δαμασκού, όπως έκαναν και στο Ιράκ.

A- A A+

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ Μουάλεμ κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι, με πρόσχημα τα χημικά όπλα, εργάζονται για την πτώση του καθεστώτος της Δαμασκού, όπως έκαναν και στο Ιράκ.

Ο υπουργός, πάντως, παρέμεινε ασαφής σχετικά με την κατοχή χημικού οπλοστασίου από το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο al Mayadeen, που εδρεύει στη Βηρυτό.

«Αυτό το ζήτημα (τα χημικά όπλα) είναι ένα εφεύρημα της αμερικανικής κυβέρνησης», δήλωσε ο Μουάλεμ ο οποίος έδωσε συνέντευξη στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο των συνόδων της Γενικής Συνέλευσης.

«Αυτά τα χημικά όπλα στη Συρία, αν υπάρχουν, το λέω σαφώς, αν υπάρχουν, πώς είναι δυνατόν να τα χρησιμοποιήσουμε εναντίον του λαού μας! Πρόκειται για παραλογισμό», δήλωσε, σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης που μεταδόθηκαν από το κανάλι.

Ο Μουάλεμ διευκρίνισε όμως πως «αυτό δεν σημαίνει ότι η Συρία έχει ένα απόθεμα χημικών όπλων ή ότι έχει την πρόθεση να χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα εναντίον του λαού της (...) είναι μια χίμαιρα που εφευρέθηκε για να ξεκινήσει μια εκστρατεία εναντίον της Συρίας, όπως έκαναν στο Ιράκ».

Το καθεστώς της Συρίας αναγνώρισε για πρώτη φορά στα τέλη Ιουλίου ότι κατέχει χημικά όπλα και απείλησε να τα χρησιμοποιήσει σε περίπτωση δυτικής στρατιωτικής επέμβασης, αλλά ποτέ εναντίον του λαού του. Η Ουάσιγκτον είχε τότε χαρακτηρίσει την ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων «κόκκινη γραμμή».

Ο Μουάλεμ είπε επίσης ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να γεύονται το δηλητήριο της τρομοκρατίας που οι ίδιες υποστηρίζουν», αναφερόμενος στο θάνατο του πρέσβη των ΗΠΑ στην Βεγγάζη της Λιβύης στις 11 Σεπτεμβρίου.

«Φαίνεται ότι (οι Αμερικανοί) δεν έμαθαν το μάθημα στο Αφγανιστάν», συνέχισε, αναφερόμενος στις απώλειες που προκλήθηκαν από τους Ταλιμπάν στο ΝΑΤΟ.

Ο Σύρος υπουργός επανέλαβε επίσης ότι το «κλειδί της επιτυχίας» της αποστολής του διεθνούς απεσταλμένου, Λάκνταρ Μπραχίμι, είναι οι χώρες που «δίνουν καταφύγιο, εξοπλίζουν και χρηματοδοτούν τις ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες» να σταματήσουν να το κάνουν.

«Το Κατάρ δαπανά δισεκατομμύρια δολάρια στη Συρία για να εξολοθρευτεί ο λαός της Συρίας, για να καταστραφούν οι υποδομές (...) να δολοφονηθούν οι γιατροί και οι μηχανικοί», τόνισε.

Η Δαμασκός κατηγορεί το Ριάντ, την Ντόχα και την Αγκυρα ότι υποστηρίζουν την ένοπλη εξέγερση.

«Η Τουρκία είναι πίσω από τις περισσότερες πράξεις βίας στη Συρία», υπογράμμισε ο Μουάλεμ προειδοποιώντας ότι «η τρομοκρατία θα στραφεί εναντίον εκείνων που την εξάγουν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή