Η πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση Ομπάμα - Ρόμνεϊ

Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2012 06:36
UPD:07:42
A- A A+

Εκατομμύρια αμερικανοί θα παρακολουθήσουν απόψε την πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση των δύο υποψήφιων για την προεδρία των ΗΠΑ, ωστόσο αναλυτές αναφέρουν ότι τις τελευταίες πέντε δεκαετίες σε πολύ λίγες περιπτώσεις οι τηλεοπτικές αναμετρήσεις επηρέασαν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τη Φωνή της Αμερικής, εδώ και αρκετές μέρες ο Πρόεδρος Ομπάμα και ο ρεπουμπλικανός αντίπαλος του Μιτ Ρόμνεϊ, μελετούν με τους συμβούλους τους την στρατηγική που θα ακολουθήσουν, πραγματοποιούν εικονικές αναμετρήσεις και εξετάζουν τα στοιχεία της ασθμαίνουσας αμερικανικής οικονομίας και άλλα εσωτερικά θέματα, στα οποία θα επικεντρωθεί η πρώτη αυτή αναμέτρηση.

Σύμφωνα πάντως με τον Τζον Σάιντς, πολιτικό επιστήμονα του πανεπιστημίου George Washington, αλλά και άλλους αναλυτές, σε ελάχιστες περιπτώσεις το εκλογικό αποτέλεσμα έχει επηρεαστεί από τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις, με εξαίρεση τις εκλογές του 1960, όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση, και τις εκλογές του 2000.

«Επισήμως, οι τηλεοπτικές αναμετρήσεις δεν είναι καθοριστικής σημασίας για το αποτέλεσμα των εκλογών, ακόμα και στις περιπτώσεις που προκαλούν αλλαγές στις δημοσκοπήσεις, σπάνια έχουν τέτοια επιρροή ώστε να αντιστρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα που προβλέπεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, προβάδισμα τριών ποσοστιαίων μονάδων δίνει στον Μπαράκ Ομπάμα έναντι του αντιπάλου του Μιτ Ρόμνεϊ δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του NBC News και της Wall Street Journal. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση ο Ομπάμα λαμβάνει ποσοστό 49% και ο Ρόμνεϊ 46%.

Η προηγούμενη δημοσκόπηση του NBC και της Wall Street Journal, έδινε στον Ομπάμα 5 μονάδες διαφορά από τον Ρόμνεϊ καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ συγκέντρωνε 50% έναντι 45% του ρεπουμπλικανού αντιπάλου του.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή