Συνεχίζεται η πολεμική για τη «λίστα Λαγκάρντ»

Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2012 12:23
UPD:28/12/2012 14:35
A- A A+

Στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη βρίσκεται η περιβόητη «λίστα Λαγκάρντ» με τα ονόματα 1.991 Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία, την ώρα που πληθαίνουν οι αντιδράσεις για το χειρισμό της υπόθεσης από τους κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο. Μήνυση σε βάρος τους κατέθεσε η Χρυσή Αυγή, κατηγορώντας τους για απόκρυψη των στοιχείων.

Να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα τη λίστα, χωρίς προσχήματα και δικαιολογίες, κάλεσε την κυβέρνηση ο βουλευτής Αχαΐας, Νίκος Νικολόπουλος http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2240988 , με την ευκαιρία κατάθεσης ερωτήσεών του στη Βουλή για την υπόθεση, κάνοντας λόγο για «βόρβορο αποκαλύψεων» που εκθέτουν τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως επί δύο χρόνια, δύο υπουργοί Οικονομικών είχαν στα χέρια τους τη λίστα, χωρίς να αισθανθούν την ανάγκη να ενημερώσουν την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και να ζητήσουν την έγκριση της ώστε να προχωρήσει το ΣΔΟΕ στη διενέργεια έρευνας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει σοβαρές αιχμές κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου, με την επισήμανση ότι «η λίστα αυτή βρισκόταν στα χέρια ενός και μόνο αρχηγού πολιτικού κόμματος επί δύο συνεχόμενες προεκλογικές αναμετρήσεις», ενώ σύμφωνα με τη βουλευτή του κόμματος, Ζωή Κωνσταντοπούλου, από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών «αποκαλύπτεται η παραθεσμική και εξωθεσμική συμπεριφορά» των κ.κ. Βενιζέλου και Παπακωνσταντίνου και των συνεργατών τους, οι οποίοι «επέλεξαν να επιδοθούν σε παιχνίδια σκοπιμότητας και αδιαφάνειας, την ίδια στιγμή που με τις πολιτικές τους ρήμαξαν και εξακολουθούν να ρημάζουν τη χώρα».

«Ο κ. Βενιζέλος ως επιφανής νομικός και συνταγματολόγος υποστηρίζει ότι η λίστα αυτή δεν αξιοποιήθηκε γιατί ήταν προϊόν εγκλήματος. Αραγε εννοεί ότι οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας διέπραξαν έγκλημα, αξιοποιώντας παρόμοιες λίστες;, διερωτάται τέλος, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλώντας τον αρμόδιο εισαγγελέα να αναζητήσει απαντήσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου επέκρινε έντονα τον κ. Βενιζέλο: «Κάναμε δύο εκλογικές μάχες, με αρχηγό κόμματος που κρατούσε λίστες ονομάτων. Καταλαβαίνετε ότι τίθεται ζήτημα, το οποίο είναι -πέρα από ηθικό, ότι ένας αρχηγός κόμματος, που κρατούσε ονόματα με επιχειρηματίες οι οποίοι φοροδιαφεύγουν- πάρα πολύ σοβαρό για την ίδια την ελληνική δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό».

Από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ, κάλεσε τον πρόεδρο του Σώματος να ζητήσει εκ μέρους του κοινοβουλίου από τη κ. Λαγκάρντ ή από το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας, να αποσταλεί το γνήσιο αντίγραφο του περίφημου cd. Ο κ. Κουίκ επεσήμανε ακόμη, ότι πρέπει να διερευνηθεί από τους οικονομικούς εισαγγελείς γιατί αγνοείτο τόσο καιρό η τύχη της λίστας και ακολούθως να γίνουν από πλευρά τους όλες οι απαιτούμενες νομικές ενέργειες ώστε «αν χρειαστεί να διαβιβαστούν και στη Βουλή πολιτικά ονόματα για άρση ασυλίας».

«Πλάκα μας κάνει ο κ. Βενιζέλος;» σχολίασε χθες ο κ. Κουίκ για τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και συμπλήρωσε: «Για Γερμανούς, Ισπανούς, Γάλλους κ.λπ. η λίστα Φαλτσιάνι απέδωσε δισεκατομμύρια σε πρόστιμα. Εκεί τα αντίστοιχα ΣΔΟΕ δεν είχαν κανένα κόλλημα να γεμίσουν τα ταμεία τους με περίπου 10 δισ. ευρώ, χωρίς να σκεφθούν αν η λίστα τους είναι προϊόν υποκλοπής ή όχι. Για μας γιατί θα πρέπει να είναι προϊόν υποκλοπής, άρα άχρηστη όταν πολύ περισσότερο παραδόθηκε επίσημα από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ στον τότε Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου;»

Με τη σειρά του, ο εκπρόσωπος του κόμματος Χρήστος Ζώης κάλεσε τον Πρωθυπουργό (με την ευκαιρία της αυριανής επίσκεψής του στο Παρίσι) να ζητήσει το σφραγισμένο ακριβές αντίγραφο της λίστας Λαγκάρντ, προκειμένου να διαβιβαστεί απευθείας στην ελληνική δικαιοσύνη.

Παράλληλα κατηγόρησε τους κυβερνητικούς εταίρους ότι ενώ εμφανίζονται στην πολιτική σκηνή «σαν τους μονομάχους που αγωνίζονται για την παραμονή της χώρας στο ευρώ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», «στην πραγματικότητα ξεχνούν να απαιτήσουν από την κ. Μέρκελ τη λίστα Χριστοφοράκου με τους διεφθαρμένους πολιτικούς, πετούν από χέρι σε χέρι την καυτή πατάτα με τις λίστες φοροφυγάδων -μεγαλοκαταθετών και κλείνουν το μάτι σε όλους όσους αγωνιούν μην τυχόν και αποκαλυφθούν».

Σε σημερινή ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή κατηγορεί τους κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο ότι «έθαψαν τις λίστες με τους κλέφτες και τους διεφθαρμένους για να συγκαλύψουν τη βρωμιά ολόκληρου του πολιτικού συστήματος» και τονίζει ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση, είναι οι πρώτοι που πρέπει να κληθούν ενώπιον του ανακριτή.

Στο πλαίσιο αυτό κατέθεσε μήνυση σε βάρος τους και κατά παντός άλλου συνυπαιτίου, για παράβαση καθήκοντος και υπόθαλψη εγκληματία http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2241055 .

Αιχμηρό ήταν χθες και το σχόλιο και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Νίκου Τσούκαλη, για το θέμα: «Με το 'μη νόμιμο αρχείο', η Ισπανία εισέπραξε 6 δισ. ευρώ, η Ιταλία 570 εκατομμύρια ευρώ, ενώ 4.200 Γάλλοι προσήλθαν 'αυτοβούλως' και τακτοποίησαν τις οικονομικές εκκρεμότητες με τις φορολογικές αρχές», επεσήμανε ο κ. Τσούκαλης, «στην Ελλάδα της νομιμότητας, όμως, όχι μόνο δεν εισπράχθηκε ούτε ένα ευρώ, αλλά αναζητείται η λίστα. Οι εξηγήσεις καθίστανται πλέον επιτακτικές».

Για εξευτελισμό του πολιτικού συστήματος, έκανε λόγο ο Θ. Μαργαρίτης, σε δηλώσεις του στη δημόσια ραδιοφωνία, εκτιμώντας ότι «προφανώς υπάρχουν υψηλά ονόματα, τα οποία βρίσκονται κυρίως στον επιχειρηματικό χώρο, πιθανώς και στην πολιτική και επομένως έγιναν όλες οι προσπάθειες να συγκαλυφθούν».

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε πως «ακόμα και προϊόν υποκλοπής να είναι η λίστα, οφείλουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, να κινηθούν είτε σε συμφωνία, είτε σε αυστηρή αντιμετώπιση, με όλους όσοι έβγαλαν τα χρήματά τους παρανόμως και να εξοικονομήσει χρήματα το ελληνικό κράτος».

Το ΚΚΕ τέλος, σημείωσε πως όλοι αυτοί που το λοιδορούσαν όταν υποστήριζε ότι τα 600 δισ. ευρώ που έχουν «οι μεγάλοι επιχειρηματίες και οι υπηρέτες τους στην Ελβετία», είναι μόνο ένα μικρό μέρος του πλούτου που έχουν αρπάξει από τον λαό, τώρα παριστάνουν τους έκπληκτους ή τους τιμητές, παίζοντας το «κρυφτούλι» γύρω από τη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ.

Τι απαντά η Ιπποκράτους

Πηγές της Ιπποκράτους χαρακτήρισαν «κραυγαλέα υποκριτικές» τις αντιδράσεις που υπήρξαν για το χειρισμό της υπόθεσης, ενώ υπογράμμιζαν πως κατερρίφθη και ο ισχυρισμός ότι η λίστα είχε χαθεί.

Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν χθες ότι ο κ. Βενιζέλος είχε στο γραφείο του το υλικό με τα στοιχεία της λίστας, έχοντας την «εύλογη εντύπωση» ότι το υλικό αυτό παραμένει ως ανεπεξέργαστο υλικό στο ΣΔΟΕ. «Μόλις διαπίστωσε ότι καμία δημόσια υπηρεσία δεν έχει το υλικό αυτό (όχι για παράνομη επεξεργασία, αλλά ως υλικό που ακόμη και χωρίς να γίνεται αντικείμενο επεξεργασίας, πρέπει να υπάρχει στη διάθεση της πολιτείας για να μη μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι αποκρύφτηκε ή καταστράφηκε), ο κ. Βενιζέλος έστειλε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ό,τι του έδωσε ο κ. Διώτης και όπως ακριβώς του το έδωσε», ξεκαθάρισαν και χαρακτήριζαν «αδιανόητο» να δοθεί η εντύπωση ότι «"χάθηκε" υλικό που πέρασε από χέρια δημοσίων λειτουργών και πολιτικών προσώπων».

«Κανείς δεν μπορούσε να υποθέσει ότι το υλικό δεν είχε διατηρηθεί στο ΣΔΟΕ με την έννοια της πηγής αξιοποίησης πληροφοριών», επισημαίνετο, και μόλις ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαπίστωσε ότι ο σημερινός επικεφαλής του ΣΔΟΕ και ο σημερινός επικεφαλής της ΕΥΠ δήλωσαν ότι δεν έχουν στη διάθεσή τους το υλικό αυτό, θεώρησε θεσμική υποχρέωσή του να στείλει αμέσως στον πρωθυπουργό όποιο υλικό του είχε παραδώσει ατύπως ο κ. Διώτης.

Όσον αφορά εξάλλου το κατά πόσον είναι αξιοποιήσιμα, από νομικής άποψης, τα στοιχεία (σ.σ. ο κ. Βενιζέλος συμφώνησε με τη νομική και υπηρεσιακή εκτίμηση του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτη πως δεν είναι δυνατή η νόμιμη επεξεργασία και χρήση του υλικού), η απάντηση που δόθηκε είναι ότι το Σύνταγμα της χώρας είναι απολύτως σαφές σε σχέση με την απαγόρευση χρήσης αποδεικτικών μέσων που έχουν αποκτηθεί παράνομα (άρθρο 19 παρ. 3) και σε σχέση με την προστασία των προσωπικών δεδομένων (άρθρο 9Α) επί της οποίας εποπτεύει και η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Στόχος, άλλωστε, σημειώνεται, ήταν η ουσιαστική αξιοποίηση πληροφοριών και όχι το άνοιγμα μιας αδιέξοδης νομικής συζήτησης για το πώς αποκτήθηκε και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί νόμιμα το υλικό αυτό, καθώς επίσης να μην παρεμποδιστεί η διαπραγμάτευση Ελλάδας-Ελβετίας για τη συμφωνία φορολόγησης των καταθέσεων.

Από την πλευρά του, και ο ίδιος ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ υποστήριξε σε χθεσινές του δηλώσεις πως «δεν υπάρχει λίστα, η οποία να μπορεί να καταστεί νομίμως αντικείμενο επεξεργασίας μιας υπηρεσίας, η οποία λειτουργεί εντός των νόμων και του Συντάγματος».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή