Πολ Κρούγκμαν: Η υπερκατανάλωση είναι το «κλειδί» κατά της ύφεσης

Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2012 13:43
UPD:13:46

«Στην αντιμετώπιση της κρίσης ήταν λάθος που δεν συνεχίστηκε η παροχή νομισματικών και φορολογικών κινήτρων» δήλωσε ο αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, επιρρίπτοντας ευθύνες και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού για την τακτική που ακολούθησαν όταν εμφανίστηκε η κρίση.

A- A A+

Η υπερκατανάλωση είναι το «κλειδί» για την αντιμετώπιση της ύφεσης, υποστηρίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν από το Βελιγράδι, όπου αύριο θα δώσει διάλεξη για τους τρόπους αντιμετώπισης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

«Στην αντιμετώπιση της κρίσης ήταν λάθος που δεν συνεχίστηκε η παροχή νομισματικών και φορολογικών κινήτρων» δήλωσε ο αμερικανός οικονομολόγος σε συνέντευξή του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

Κληθείς μάλιστα να εκτιμήσει την κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία σήμερα, ο Κρούγκμαν προειδοποίησε ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος επιδείνωσης της κρίσης στην Ευρώπη.

«Με τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξαγοράστηκε λίγος χρόνος αλλά το βασικό πρόβλημα εξακολουθεί να είναι σοβαρό και χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη για τις υπερχρεωμένες χώρες από αυτή που είδαμε μέχρι σήμερα» επισήμανε ο νομπελίστας οικονομολόγος.

Πρόσθεσε δε ότι, όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια της κρίσης, ακολουθήθηκε λάθος τακτική.

«Έγινε μεγάλο λάθος και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, όταν παραιτήθηκαν από την παροχή νομισματικών και φορολογικών κινήτρων. Έπρεπε να συνεχίσουν να τα παρέχουν για μεγαλύτερο διάστημα. Αντί για αυτό, επέλεξαν τη λιτότητα, κάτι που το 2010 αποδείχθηκε καταστροφικό και παράτεινε την κρίση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το μάθημα που πήραμε από τη Μεγάλη Ύφεση είναι ότι σε τέτοιες καταστάσεις η δημοσιονομική υπευθυνότητα αποκτά δευτερεύουσα σημασία» συμπλήρωσε ο κ. Κρούγκμαν.

Αναφορικά με τη Σερβία, ο Πολ Κρούγκμαν συμβούλεψε «να αποτελέσει μέρος της ευρωπαϊκής λύσης» διότι, όπως είπε, «οι μικρές χώρες, όταν αντιμετωπίζουν ανάλογη κρίση, δεν μπορούν να εφαρμόσουν μόνες τους αυτή την οικονομική πολιτική , αλλά χρειάζεται να αποτελέσουν τμήμα ενός ισχυρότερου οικονομικού συνόλου».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή