Θύελλα για τη λίστα Λαγκάρντ

Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2012 20:56
UPD:29/12/2012 14:18

O πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτης υπεραμύνθηκε των ενεργειών του, επαναλαμβάνοντας πως το υλικό ήταν παράνομο και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να προχωρήσει σε έρευνα.

A- A A+

Θύελλα εξακολουθεί να προκαλεί το ζήτημα που έχει ανακύψει με την επίμαχη λίστα Λαγκάρντ, με τους 1.991 Ελληνες μεγαλοκαταθέτες στην Ελβετία.

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης υπεραμύνθηκε των ενεργειών του, επαναλαμβάνοντας πως το υλικό ήταν παράνομο και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να προχωρήσει σε έρευνα. Όπως όμως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Διώτης πρόσθεσε: «Αυτά τα ζητήματα τα χειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση. Αν ήθελε, μπορούσε να βρει τρόπο να παρακαμφθεί το εμπόδιο χρήσης στοιχείου. Εγώ δεν μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο. Αν μου το ζητούσε ο κ. Βενιζέλος, θα προχωρούσα σε έρευνα».

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Διώτης ανέφερε: «Τον Ιούνιο του 2011, όταν άλλαξε ο κ. Παπακωνσταντίνου και μετακινήθηκε σε άλλο υπουργείο (σ.σ. παρέλαβε το υπουργείο Περιβάλλοντος), κατά την αναχώρηση του άτυπα, χωρίς διαβιβαστικό, συνοδευτικό ή αριθμό πρωτοκόλου, μου παρέδωσε ένα "στικ". Είναι προφανές ότι μου το έδωσε για να γίνει έλεγχος. Αλλιώς, τι νόημα είχε; Εγώ το παρέδωσα στον κ. Βενιζέλο. Ο κ. Παπακωνσταντίνου μου το παρέδωσε ατύπως, διότι, όπως είπε, το υλικό προήλθε με τη συνδρομή μυστικών υπηρεσιών και δεν μπορούσε να αποτελέσει επίσημη έρευνα. Έτσι, άλλωστε, δικαιολογείται ο άτυπος τρόπος παράδοσης, καθώς ήταν με τη συνδρομή μυστικών υπηρεσιών».

Ερωτηθείς σχετικά με το πότε παρέδωσε στον κ. Βενιζέλο το υλικό αυτό και τι έγινε από εκείνη τη στιγμή και μετά, ο κ. Διώτης απάντησε: «Όταν ανέλαβε υπουργός Οικονομικών ο Ευάγγελος Βενιζέλος, το επέστρεψα και του εξήγησα την άποψή μου ότι δεν μπορεί να είναι αποδεικτικό, παραδεκτό στοιχείο δικογραφίας, γιατί ήταν αποτέλεσμα ενεργειών όχι νόμιμων και με συνδρομή μυστικών υπηρεσιών. Δεν υπήρξαν άλλα αντίγραφα. Το "στικάκι" που είχα πάρει από τον κ. Παπακωνσταντίνου το παρέδωσα στον κ. Βενιζέλο ατύπως, όπως ατύπως το παρέλαβα. Δεν υπήρξε αντίγραφο. Η λίστα αυτή έγραφε ονόματα, ποσά σαν αυτά που τηρούν οι τράπεζες. Στη λίστα δεν υπήρχε κανένας πολιτικός».

Σε ερώτηση γιατί ο ίδιος, ως επικεφαλής του ΣΔΟΕ, δεν προχώρησε σε οποιαδήποτε έρευνα, ο κ. Διώτης ανέφερε ότι δεν μπορούσε να το κάνει, επειδή το υλικό ήταν παράνομο: «Εκείνο το διάστημα, ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Γιάννης Πλασκοβίτης, έκανε ήδη ενέργειες για καταθέσεις στις ελβετικές τράπεζες. Οποιαδήποτε δική μου ενέργεια θα ενείχε τον κίνδυνο κατάχρησης θέσης. Το υλικό αυτό ήταν παράνομο. Αυτά τα ζητήματα τα χειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση. Αν ήθελε, μπορούσε να βρει τρόπο να παρακαμφθεί το εμπόδιο χρήσης στοιχείου. Εγώ δεν μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο».

Των δικών του ενεργειών υπεραμύνθηκε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega. Ο κ. Βενιζέλος επανάλαβε πως η λίστα αυτή περιήλθε στην ελληνική κυβέρνηση μέσω επαφών των ελληνικών και γαλλικών μυστικών υπηρεσιών, ατύπως, όχι ως έγγραφο και ως νόμιμο αποδεικτικό μέσο και πως ο ίδιος την κράτησε στο αρχείο του χωρίς να ενημερωθεί για το περιεχόμενό της. Επανέλαβε ακόμη πως θεωρεί αυτονόητο ότι το ΣΔΟΕ θα έπρεπε να την είχε χρησιμοποιήσει. «Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι την είχε στα χέρια του και έκανε αξιολόγηση επτά μήνες και ο κ. Διώτης άλλους δύο, πριν έλθει σ' εμένα. Δεν είναι λογικό να υποθέσω ότι μετά από εννέα μήνες ό,τι μπορούσε να μάθει η πολιτεία από αυτή τη λίστα το έμαθε;» σημείωσε.

Ερωτηθείς για το εάν ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών είχε δώσει εντολή στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Διώτη να αξιοποιήσει τις πληροφορίες της λίστας, τόνισε πως «η ρητή εντολή κάθε εβδομάδα ήταν ότι "κινούμε όλες τις υποθέσεις φοροδιαφυγής"». «Ρώτησα άπειρες φορές αν προχωρούν οι έλεγχοι και οι εντολές» αναφέρε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ζήτησε το υλικό να πάει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που, όπως σημείωσε, δεν μπορεί να το αξιοποιήσει ως νόμιμο αρχείο, αλλά μπορεί να δει και αυτή τις πληροφορίες.

Με αφορμή την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για συντονισμένη επίθεση που, όπως είπε, δέχεται το ΠΑΣΟΚ. Πρόσθεσε πως το κόμμα «πρέπει να σταθεί όρθιο, να κρατήσει όρθια την κυβέρνηση και τη χώρα». Μεταξύ εκείνων που στρέφονται κατά του ΠΑΣΟΚ και του ίδιου, ο κ. Βενιζέλος περιέλαβε και όσους σήμερα δηλώνουν ότι δεν είναι ΠΑΣΟΚ και θεωρούν ότι είναι «αειπάρθενοι».

Με αφορμή τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ αύριο Πέμπτη, ερωτηθείς για το αν τεθεί θέμα εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του, δεν συμμερίστηκε αυτό το ενδεχόμενο, αλλά όταν ρωτήθηκε τι θα γίνει αν τεθεί, απάντησε ότι όλα είναι ανοιχτά και ότι «συζητούμε μεταξύ μας δημοκρατικά».

Παράλληλα, τόνισε ότι στηρίζει τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, τη σταθερότητα της χώρας, «αλλά δεν ξεχνά τις προτάσεις του» καιε πανάφερε την πρότασή του για τη σύσταση της Εθνικής Ομάδας Διαπραγμάτευσης ενώ πρότεινε στον κ. Σαμαρά να προχωρήσει σε «εντατικές και θαρραλέες επαφές στο υψηλότερο δυνατό πολιτικό επίπεδο».

Πριν τον κ. Διώτη, στην Επιτροπή της Βουλής έδωσε διευκρινίσεις και ο προκάτοχός του στο ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης. «Δεν μου είχε παραδοθεί καμία "λίστα Λαγκάρντ"», υπογράμμισε, διευκρινίζοντας ότι ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου του παρέδωσε στα τέλη του 2010 με αρχές 2011 «ατύπως» λίστα με δέκα ονόματα, στην οποία όμως δεν περιλαμβανόταν κανένα πολιτικό πρόσωπο ή γνωστός οικονομικός παράγων.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόσωπο που να λέει παρέδωσα στον Καπελέρη λίστα. Μου παραδόθηκαν δέκα ονόματα από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για να διερευνήσω το προφίλ τους. Ποια είναι αυτά τα πρόσωπα που έχουν καταθέσεις στην Ελβετία. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτού του μικρού αριθμού προσώπων, που εμπιστευτικώς και ατύπως μου παραδόθηκαν από τον κ. Παπακωνσταντίνου, παραδόθηκαν πίσω στον υπουργό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καπελέρης.

«Κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν ήταν, αλλά και κανένας οικονομικός παράγων που είναι στα πράγματα τα τελευταία 20 χρόνια, δεν υπήρχε στη λίστα. Τώρα για τα περαιτέρω δεν ξέρω. Από ό,τι θυμάμαι, από τα δέκα άτομα που επιλέχθηκαν, πιστεύω επειδή είχαν υψηλά ποσά σε καταθέσεις, δεν αφορούσαν την τελευταία δεκαετία, αλλά πριν από αυτήν», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς από βουλευτές σχετικά με τη λίστα και τον έλεγχο που έγινε και αν έγινε, ο κ. Καπελέρης επέμεινε ότι ερεύνησε μόνο το οικονομικό προφίλ τους. «Εγώ κοίταξα το προφίλ τους και τα αποτελέσματα τα έδωσα στον υπουργό. Ειλικρινά δεν θυμάμαι αν ήταν περί τα τέλη 2010 ή αρχές 2011. Ο κ. Παπακωνσταντίνου με κάλεσε και ατύπως μου έδωσε τα ονόματα σε ένα χαρτί. Δέκα θυμάμαι ότι ήταν. Ατύπως μου παραδόθηκαν, ατύπως επεστράφησαν. Δεν πήρα εντολή να τα ελέγξω. Το προφίλ τους ερεύνησα. Δεν μου δόθηκαν για να τα ελέγξω. Δεν έκανα έλεγχο. Εγώ έρευνα έκανα για το προφίλ τους. Δεν την παρέδωσα σε υπαλλήλους. Εγώ είχα τη δυνατότητα να μπω στο σύστημα και να δω ποιο είναι το οικονομικό προφίλ, τι ποσά δηλώνει στην εφορία», σημείωσε.

Απαντώντας επίσης σε σχετική ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλους, επιβεβαίωσε ότι έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τη ««λίστα Λαγκάρντ», προκειμένου- όπως είπε- να συσταθεί ειδική επιτροπή για να τη διερευνήσει, ωστόσο αυτή η επιτροπή δεν έγινε.

Αιχμηρές παρεμβάσεις στη Βουλή

Η διαδρομή της περιβόητης λίστα προκάλεσε νωρίτερα πλήθος παρεμβάσεων κατά τις σημερινές εργασίες της Βουλής.

Με μια αιχμηρή παρέμβαση από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Π. Καμμένος κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι πήρε στο σπίτι του τη λίστα με τα 1.990 ονόματα εκείνων που έβγαλαν χρήματα στην Ελβετία, αντί να την καταθέσει για έλεγχο, όπως έγινε σε άλλες χώρες και, όταν αποκαλύφθηκε ότι την έχει, την πήγε στον Πρωθυπουργό «σαν το παιδάκι που έκλεψε τη μαρμελάδα». Αναρωτήθηκε, επίσης, γιατί ο τέως διοικητής του ΣΔΟΕ, ενώ είχε στα χέρια του το υλικό, κατ’ εντολή του κ. Βενιζέλου το απέκρυψε: «Πώς ο τέως διοικητής του ΣΔΟΕ ο κ. Διώτης, ενώ είχε στα χέρια του υλικό που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Γερμανίας και βρήκαν τους απατεώνες που έβγαζαν παράνομα λεφτά έξω και αδήλωτα και τους έπιασαν, κατ’ εντολή του κ. Βενιζέλου, του πολιτικού του προϊστάμενου, το απέκρυψε και δεν ενήργησε; Και ρωτώ την κυβέρνηση: Τον καλύπτετε ή όχι;».

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Βουλή: Παρέμβαση Π. Καμμένου για τη «λίστα Λαγκάρντ»

Παρέμβαση Π. Καμμένου για τη «λίστα Λαγκάρντ»

Αναφορές στο θέμα της επίμαχης λίστας υπήρξαν και κατά συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, για την αποζημίωση συμμετοχής των δικαστικών αντιπροσώπων στις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν όσοι ευθύνονται για τις άδηλες καταθέσεις, ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χαράλαμπος Αθανασίου, προσθέτοντας, όμως, ότι «αυτό είναι άλλο και άλλο είναι η ανάγκη για επισταμένη έρευνα, ώστε οι ένοχοι να μην απαλλάσσονται, ελλείψει επαρκούς προανακριτικού υλικού ή να θίγονται υπολήψεις». «Το τεκμήριο της αθωότητας είναι κατάκτηση της Δημοκρατίας και του νομικού πολιτισμού», υπογράμμισε ο κ. Αθανασίου.

«Πρέπει, το ζήτημα αυτό να λήξει. Και να δούμε αν υπάρχουν φοροφυγάδες και, αν υπάρχει και ολιγωρία γύρω από το χειρισμό του ζητήματος», παρατήρησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Επικριτικός εμφανίστηκε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, επισημαίνοντας ότι, αν και τα στοιχεία προήλθαν από την κ. Λαγκάρντ, η Ελλάδα βρήκε λόγους να μην ψηλαφίσει αυτή την πραγματικότητα των ονομάτων που περιλαμβάνονταν στη λίστα. «Γιατί πρέπει να λειτουργούν οι θεσμοί με έναν τέτοιο τρόπο που μας πληγώνει όλους και ο λαός να μην αισθάνεται ότι τα βάρη κατανέμονται δίκαια;» διερωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. «Η κυβέρνηση βρίσκεται- υποτίθεται- σε συζήτηση με την τρόικα, αλλά μου είπαν από το ΚΕΠΥΟ ότι μια διασταύρωση για ένα όνομα χρειάζεται 27 δευτερόλεπτα. Ε, λοιπόν, να γίνει αυτή η διασταύρωση για τα 2.000 πρόσωπα και ό,τι προκύψει να αφαιρεθεί από τα χρήματα που σχεδιάζετε να πάρετε από μισθωτούς και συνταξιούχους», πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δολοφονεί το αίσθημα του δικαίου».

Στην ανάγκη να κινηθούν οι νομικές διαδικασίες, ώστε να προχωρήσει η Βουλή ακόμη και σε άρση ασυλίας όποιου είναι υπεύθυνος για το γεγονός ότι δεν αξιοποιήθηκε η λίστα εστίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ.

Πρότεινε, μάλιστα, να ζητήσει το cd η Βουλή, μέσω του προέδρου της, είτε από την κ. Λαγκάρντ είτε από το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας. «Μας δουλεύει ο κ. Βενιζέλος, που μας λέει ότι δεν θα μπορούσε να γίνει έρευνα, επειδή τα στοιχεία ήταν προϊόν υποκλοπής. Τι εμποδίζει την κυβέρνηση να φέρει διάταξη για την άρση των νομικών εμποδίων;», σημείωσε.

«Οι πλούσιοι, αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης, δεκαπλασίασαν τα κέρδη τους και εσείς κάνετε τους έκπληκτους για το στικάκι της Λαγκάρντ. Λες και δεν ξέρετε ποιοι είναι, μολονότι, με την πολιτική σας, σε αυτούς τους ίδιους εξασφαλίσατε τεράστια κέρδη», ανέφερε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου.

«Τα λαμόγια βρήκαν τρόπο, αυτά τα δύο χρόνια, να κρύψουν τα λεφτά τους, γιατί κάποιοι άλλοι έκρυψαν τα ονόματα εχόντων που είχαν κρύψει τα λεφτά τους έξω», επισήμανε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος.

Η περιβόητη «λίστα Λαγκάρντ» με τα ονόματα Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία βρίσκεται στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη, ενώ η «διαδρομή» της έχει πυροδοτήσει από χθες πλήθος αντιδράσεων για το χειρισμό της υπόθεσης από τους κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο.

Πηγές της Ιπποκράτους χαρακτήρισαν «κραυγαλέα υποκριτικές» τις αντιδράσεις που υπήρξαν για το χειρισμό της υπόθεσης, ενώ υπογράμμιζαν πως κατερρίφθη και ο ισχυρισμός ότι η λίστα είχε χαθεί. Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν χθες ότι ο κ. Βενιζέλος είχε στο γραφείο του το υλικό με τα στοιχεία της λίστας, έχοντας την «εύλογη εντύπωση» ότι το υλικό αυτό παραμένει ως ανεπεξέργαστο υλικό στο ΣΔΟΕ.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή κατηγορεί τους κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο ότι «έθαψαν τις λίστες με τους κλέφτες και τους διεφθαρμένους για να συγκαλύψουν τη βρωμιά ολόκληρου του πολιτικού συστήματος» και τονίζει ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση, είναι οι πρώτοι που πρέπει να κληθούν ενώπιον του ανακριτή. Στο πλαίσιο αυτό κατέθεσε μήνυση σε βάρος τους και κατά παντός άλλου συνυπαιτίου, για παράβαση καθήκοντος και υπόθαλψη εγκληματία http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2241055 .

Φ. Κουβέλης: Αρνητικό το ότι δεν αξιολογήθηκε η λίστα

Την ανάγκη γνωστοποίησης της «λίστας Λαγκάρντ» με τα ονόματα μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλης σε σχετικές του δηλώσεις.

Φ. Κουβέλης: Αρνητικό το ότι δεν αξιολογήθηκε η «λίστα Λαγκάρντ»

Φ. Κουβέλης: Αρνητικό το ότι δεν αξιολογήθηκε η «λίστα Λαγκάρντ»

Ο κ. Κουβέλης χαρακτήρισε «αρνητικό» το γεγονός ότι «δεν αξιολογήθηκε η συγκεκριμένη λίστα εδώ και πάρα πολύ καιρό, όπως θα έπρεπε». Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, «κάθε λίστα που αφορά σε παράνομες πράξεις δεν είναι δυνατόν να παραμένει χωρίς τη αναγκαία αξιολόγηση».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή