«Πράσινο φως» για στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία αναζητά η Αγκυρα

Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2012 08:38
UPD:11:16

Το «πράσινο φως» από την τουρκική εθνοσυνέλευση για αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία αναζητά η κυβέρνηση Ερντογάν, μετά τη συριακή οβίδα που έπληξε χθες την περιοχή Ακτσάκαλε στη νοτιοανατολική Τουρκία, προκαλώντας το θάνατο πέντε πολιτών.

A- A A+

Το «πράσινο φως» από την τουρκική εθνοσυνέλευση για αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία στη Συρία, αν παραστεί ανάγκη, αναζητά η κυβέρνηση Ερντογάν, με πρόταση που κατατέθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Είχε προηγηθεί επίθεση με συριακή οβίδα στην περιοχή Ακτσάκαλε της νοτιοανατολικής Τουρκίας, προκαλώντας το θάνατο πέντε πολιτών.

Αυτή την ώρα η τουρκική εθνοσυνέλευση συνεδριάζει με αντικείμενο τις εξελίξεις στο θέμα της Συρίας, ενώ αναμένεται να εξετάσει την πρόταση της κυβέρνησης, η οποία μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «κλιμακώνεται η αρνητική επίδραση της συνεχιζόμενης κρίσης στη Συρία τόσο επί της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή, όσο και επί της εθνικής μας ασφάλειας».

«Στο πλαίσιο αυτό και με βάση το άρθρο 92 του Συντάγματος ζητώ να δοθεί άδεια διάρκειας εντός έτους για αποστολή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και για πραγματοποίηση των σχετικών ρυθμίσεων εκ μέρους της κυβέρνησης, με τον όρο ότι το μέγεθος, το περιεχόμενο, η ποσότητα και ο χρόνος της αποστολής θα ορισθούν εκ μέρους της κυβέρνησης» αναφέρει στην πρόταση του ο Ερντογάν.

Την ίδια ώρα, ο τουρκικός τύπος γράφει ότι από νωρίς το πρωί ακούγονται στην Ούρφα της Τουρκίας ήχοι από πυρά του τουρκικού πυροβολικού που πλήττουν το έδαφος της Συρίας.

Όπως αναφέρουν, στις 06.45 το πρωί το τουρκικό πυροβολικό έβαλλε τρεις φορές εναντίον συριακών θέσεων, ενώ σημειώνουν ότι από τις 20 Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα το τουρκικό έδαφος επλήγη από συριακά πυρά 16 φορές. Τα πυρά αυτά εκτοξεύτηκαν από θέσεις που βρίσκονται σε απόσταση 3-20 χιλιομέτρων από τα σύνορα. Μεταδίδουν επίσης ότι κατά τα χθεσινά αντίποινα της Τουρκίας το τουρκικό πυροβολικό έπληξε με 50 βολές, 16 σημεία στη Συρία.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αρκετοί σύροι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους από τουρκικούς βομβαρδισμούς κοντά στη συνοριακή πόλη Τελ Αμπιάντ. Σύροι ακτιβιστές κάνουν λόγο για τουλάχιστον πέντε νεκρούς και 15 τραυματίες.

Σημειώνεται ότι από τη συριακή επίθεση χθες στη νοτιοανατολική Τουρκία, έχασαν τη ζωή τους μια μητέρα με τα τέσσερα παιδιά της, ενώ τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι υπάρχουν ακόμα εννέα τραυματίες.

«Κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου»

Το επεισόδιο αυτό, το πιο σοβαρό μετά την κατάρριψη τουρκικού αεροσκάφους από τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα, τον Ιούνιο, καταδίκασε η διεθνής κοινότητα.

Τη στήριξή του στην Τουρκία εξέφρασε το ΝΑΤΟ που συνεδρίασε εκτάκτως χθες στις Βρυξέλλες, μετά από αίτημα της Αγκυρας. Οι χώρες του ΝΑΤΟ κάλεσαν τη Δαμασκό να σταματήσει την «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Στο πλευρό της Τουρκίας τάχθηκαν και οι ΗΠΑ καταδικάζοντας την αιματηρή επίθεση. «Όλα τα υπεύθυνα έθνη πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι είναι πλέον καιρός για τον Ασαντ να παραιτηθεί, να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και να αρχίσει η πολυαναμενόμενη διαδικασία πολιτικής μετάβασης», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόμι Βίετορ.

Νωρίτερα και το αμερικανικό Πεντάγωνο καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο τη επίθεση, δηλώνοντας ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση.«Αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα της διεφθαρμένης συμπεριφοράς του συριακού καθεστώτος και για αυτό πρέπει να φύγει. Λυπούμαστε για την ανθρώπινες απώλειες στην Τουρκία έναν ισχυρό σύμμαχο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζορτζ Λιτλ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι αναμένει επιστολή από την Αγκυρα για το επεισόδιο, προτού εξετάσει τις πιθανές του κινήσεις. Σε ανακοίνωσή του, αξιώνει από τη Συρία να παύσει τις βιαιότητες σε βάρος του διεθνούς δικαίου.

Από την πλευρά της η Συρία εξέφρασε την πρόθεσή της να διερευνήσει την «πηγή» από όπου εκτοξεύτηκαν οι οβίδες που έπληξαν την Τουρκία και ζήτησε αυτοσυγκράτηση.

Ο υπουργός Πληροφοριών της Συρίας, Ομράν Ζοαμπί, μετέφερε τα συλλυπητήριά του προς τον τουρκικό λαό, λέγοντας ότι η χώρα του σέβεται την εδαφική κυριαρχία των γειτονικών χωρών ενώ κάλεσε και τις άλλες χώρες να σεβαστούν την κυριαρχία της Συρίας ελέγχοντας τα σύνορα τους και σταματώντας την είσοδο στο συριακό έδαφος ένοπλων ομάδων.

Πηγές:ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή