Ανδ. Λοβέρδος: Απίστευτες γενικότητες για την ανάπτυξη

Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2012 11:44
UPD:11:44

«Εξακολουθούμε να μιλάμε για την ανάπτυξη με απίστευτες γενικότητες και τα υπουργεία που σχετίζονται με την ανάπτυξη το καθένα να είναι στο δικό του κόσμο», δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, αναπτύσσοντας ερώτησή του για την πορεία του ΕΣΠΑ.

A- A A+

«Εξακολουθούμε να μιλάμε για την ανάπτυξη με απίστευτες γενικότητες και τα υπουργεία που σχετίζονται με την ανάπτυξη το καθένα να είναι στο δικό του κόσμο», δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, αναπτύσσοντας ερώτησή του για την πορεία του ΕΣΠΑ, για το οποίο ζήτησε να προχωρήσει γρήγορα μέσω των τραπεζών με εποπτεία και άρση εμποδίων όπως αυτό της γραφειοκρατίας.

Ο παριστάμενος υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Χατζηδάκης αντέτεινε ότι η ανάπτυξη δεν διατάσσεται, αλλά είναι αποτέλεσμα μιας σειράς προϋποθέσεων, με βασικό την υπερπροσπάθεια.

Παράλληλα, παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ είναι στο 45%, πάνω δηλαδή από το μέσο όρο σε σχέση με τις άλλες χώρες στην ΕΕ. Ήδη έχει συμβασιοποιηθεί το 70% των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ενώ το 30% που απομένει αφορά έργα όπως αυτά της διαχείρισης απορριμμάτων ή της ψηφιοποίησης των δικαστηρίων, προγράμματα που δεν είναι δυνατόν να τρέξουν μέσω των τραπεζών, διευκρίνισε ο κ. Χατζηδάκης, ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι με υπερπροσπάθεια θα είναι δυνατή η απορρόφηση όλων των κονδυλίων.

Ο υπουργός Ανάπτυξης συμφώνησε ότι οι τράπεζες μπορούν να αξιοποιηθούν ως ενδιάμεσοι φορείς σε αναπτυξιακές επενδύσεις. Σχεδιάζεται οι επενδυτές -μετά την αξιολόγησή τους- να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν αν θα προχωρούν με χρηματοδότηση μέσω του υπουργείου Ανάπτυξης ή μέσω των Τραπεζών, εξήγησε, ενώ αναφέρθηκε και στην προσπάθεια να χρηματοδοτηθούν Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις μέσω του ΕΤΕΑΝ. Όπως είπε, για το θέμα αυτό η κυβέρνηση είναι σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε να χρηματοδοτηθούν επιχειρήσεις μέσω τραπεζών, που θα λειτουργούν ως ενδιάμεσοι διαχειριστές και θα βάλουν και δικά τους χρήματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή