Τη «λίστα Λαγκάρντ» ζητεί η Βουλή

Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2012 15:02
UPD:28/12/2012 14:49

Να σταλεί στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής το ηλεκτρονικό αρχείο με τη «λίστα Λαγκάρντ» θα ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές η Διάσκεψη των Προέδρων, μετά από ομόφωνη απόφασή της.

A- A A+

Να σταλεί στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής το ηλεκτρονικό αρχείο με τη «λίστα Λαγκάρντ» θα ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές η Διάσκεψη των Προέδρων, μετά από ομόφωνη απόφασή της. Συγκεκριμένα, έγινε γνωστό πως ο πρόεδρος της Επιτροπής Αθανάσιος Νάκος αναμένεται να αποστείλει αύριο Παρασκευή προς τον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη επιστολή με την οποία θα αιτείται την παράδοση της λίστα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Όπως ενημέρωσε την Ολομέλεια ο κ. Νάκος, η διάσκεψη των προέδρων τον εξουσιοδότησε ομόφωνα να καταθέσει το αίτημα.

Προηγήθηκε για το θέμα δήλωση του προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη από έδρας, σύμφωνα με την οποία η Βουλή θα ασκήσει τα δικαιώματά της ζητώντας τη λίστα, τη οποία όπως είπε θα δημοσιοποιήσει.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Βουλή: Ο Ευ. Μεϊμαράκης για την «λίστα Λαγκάρντ»

Ο Ευ. Μεϊμαράκης για την «λίστα Λαγκάρντ»

Επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου των Οικονομικών των Κομμάτων και των Βουλευτών, Αθανάσιο Νάκο έστειλε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης ζητώντας να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να έρθει στην Επιτροπή η περιβόητη «λίστα Λαγκάρντ».

Παράλληλα, συνεχίζεται και η εισαγγελική έρευνα για το θέμα. Σήμερα, κατάθεση στον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη έδωσαν ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης και ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Κωνσταντίνος Μπίκας.

Συνεχίζεται η πολιτική θύελλα

Την ίδια, ώρα πολιτική θύελλα εξακολουθεί να προκαλεί το θέμα των χειρισμών γύρω από τη λίστα. Τα πυρά κομμάτων της αντιπολίτευσης δέχθηκε και πάλι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος πάντως υπεραμύνεται των ενεργειών του, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για συντονισμένη επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2241468 . Παράλληλα, επανέλαβε την πρότασή του να σταλεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το υλικό της Ελβετίας.

Βολές κατά του κ. Βενιζέλου εξαπέλυσε τόσο ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας όσο και από ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

«Όταν κατέθεσα επίκαιρη ερώτηση στον τότε πρωθυπουργό τον κ. Παπαδήμο και τον ρωτούσα εάν υπάρχει αυτή η περιβόητη λίστα Λαγκάρντ, ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών ο κ. Βενιζέλος δεν βρήκε ούτε μία φράση συγκεκριμένη να απαντήσει με ευθύτητα, αν υπάρχει ή δεν υπάρχει το περιβόητο cd» ανέφερε και ο κ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής και συνέχισε: «Το είχε παραλάβει; Το κρατούσε στο γραφείο του; Στο σπίτι του; Δεν είχε την πρόνοια αργότερα, όταν ο ίδιος παραιτήθηκε από υπουργός Οικονομικών να το παραδώσει στο διάδοχό του και σύντροφό του στο ΠΑΣΟΚ τον κ. Σαχινίδη, το κρατούσε κλεισμένο στο συρτάρι του. Στη Βουλή εδώ όταν του έθεσα το ερώτημα, γραπτή ερώτημα, ερώτηση στον Πρωθυπουργό, πού είναι η λίστα, περί άλλων τύρβαζε. Μου απαντούσε γενικόλογα για τη λίστα του κ. Κουσελά, για τους μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου που υπήρχαν εδώ σε ένα καμαράκι στη Βουλή να πηγαίνουμε σαν τους κλέφτες να βλέπουμε τα ονόματα, δεν γνώριζε για τον φόνο».

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

«Γι' αυτό κι όταν είπα ότι η κοινοβουλευτική δημοκρατία λειτουργεί με όρους ομερτά, πετάχτηκε σαν ελατήριο από το έδρανό του» συνέχισε ο κ. Τσίπρας. «Να γιατί. Γιατί η ομερτά ήταν πραγματικότητα στη χώρα για πολλά χρόνια», σχολίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά τώρα, σημείωσε, «σπάει η πράσινη ομερτά κι ο ένας καρφώνει τον άλλον».

Αναφερόμενος στο τι μπορεί να περιέχει η περιβόητη λίστα πρόσθεσε: «Ποιοι επιχειρηματίες απ΄ αυτούς που μάζευαν προεκλογικά τους υπαλλήλους τους και τους εκβίαζαν προεκλογικά να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. και όχι ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αν έβγαινε ο ΣΥΡΙΖΑ θα έκλειναν λένε οι επιχειρήσεις τους, είναι σε αυτή τη λίστα; Ποιοι διαμορφωτές της κοινής γνώμης είναι σε αυτή τη λίστα; Ποιοι εφοπλιστές από αυτούς που προκλητικά έλεγαν, ας έρθει ο Τσίπρας να μας βρει, να μας φορολογήσει. Προεκλογικά. Χωρίς αιδώ, χωρίς ντροπή. Ποιοι απ΄ αυτούς είναι στη λίστα; Αλλά τους προειδοποιούμε. Και θα έρθουμε και θα τους βρούμε και θα τους φορολογήσουμε... Δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να πληρώνει και αυτοί να είναι ανέγγιχτοι τόσα χρόνια».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος κατηγόρησε τον κ. Βενιζέλο ότι «πήρε στο σπίτι του το "στικάκι" σαν αυτό να μην περιείχε τα κλεμμένα, σαν να μην περιείχε τα χρήματα που δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ώστε να αγοράσουν το βιος των Ελλήνων». Αναφερόμενος γενικότερα στην κυβέρνηση, σημείωσε πως όσο «προστατεύει» αυτούς που έκλεψαν τον ελληνικό λαό, τόσο πιο αναξιόπιστη καθίσταται.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

«Υπάρχουν οι φοροφυγάδες, υπάρχουν οι φαρισαίοι και όλοι αυτοί που θέλουν να δημιουργήσουν στο λαό την αντίληψη ότι η κρίση προήλθε μόνο από την κλοπή, σχολίασε από η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. «Κλοπή υπάρχει. Η νόμιμη κλοπή του μόχθου των εργαζομένων είναι αυτή που προκάλεσε την κρίση», πρόσθεσε.

H Α. Παπαρήγα για την «λίστα Λαγκάρντ»

H Α. Παπαρήγα για την «λίστα Λαγκάρντ»

Στο θέμα που έχει προκύψει με τις λίστες σε συνδυασμό με την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης, καλώντας όσους έχουν ευθύνη, να την αναλάβουν, σε δήλωσή του με τίτλο: «Και η κοινωνική δικαιοσύνη;».

«Η υπόθεση των λιστών δεν είναι ζήτημα νομικό, διοικητικό ή δημόσιας εικόνας. Ιδιαίτερα όταν η μετρολογία-μετρολαγνεία των νεοφιλελεύθερων συνταγών των Μέρκελ-Σόιμπλε εστιάζει αποκλειστικά σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα -αγνοώντας την κοινωνική συνοχή, την κοινωνική δικαιοσύνη», ανέφερε ο κ. Μπόλαρης. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «η υπόθεση της φορολόγησης των φοροφυγάδων, των φοροκλεπτών, των offshore και των λιστών είναι μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα» και προσέθεσε ότι «όσοι έχουν ευθύνη, καλούνται να την αναλάβουν, τώρα! Χωρίς υπεκφυγές!».

Ο κ. Μπόλαρης ανέφερε ότι στη μεγάλη κρίση του 1929- 1930 οι ΗΠΑ αντεπεξήλθαν με επιτυχία επειδή επέβαλαν πολιτικές κατανομής του βάρους, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του κάθε πολίτη και ότι εδραίωσαν αίσθημα δικαιοσύνης στην κοινωνία, επιβάλλοντας φόρους μέχρι και 75% στους πλούσιους. Υπενθύμισε δε ότι την ίδια κρίσιμη εποχή στη Γερμανία, η Δημοκρατία της Βαϊμάρης επιχείρησε ισορροπίες με το μεγάλο κεφάλαιο, διόγκωσε υπέρμετρα την ανεργία και εξέθρεψε τον ναζισμό.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή