Δ. Καλαβρύτων: Αταλάντευτη η απαίτηση για καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων

Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Νέων στην οικία του Γερμανού πρέσβη
Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2012 16:14
UPD:16:36

Ο δήμαρχος Καλαβρύτων, Γ. Λαζουράς στην ομιλία του, έκανε ειδική μνεία στις απαιτήσεις των θυμάτων του καλαβρυτινού ολοκαυτώματος και των άλλων μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδας, για την καταβολή αποζημιώσεων από τη Γερμανία, που παραμένουν ανικανοποίητες και εκκρεμείς.

A- A A+

Μηνύματα κατά του ναζισμού και υπέρ της συναδέλφωσης των λαών από το δήμαρχο Καλαβρύτων, Γ. Λαζουρά, περιλάμβανε μεταξύ άλλων η εκδήλωση που διοργανώθηκε την Τετάρτη στην κατοικία του Γερμανού Πρέσβη, Βόλφαγκ Ντολντ στην Αθήνα.

Στην εκδήλωση, που έγινε με την ευκαιρία του εορτασμού της 22ης επετείου της επανένωσης των Γερμανιών (στις 3-10-1990) και της πτώσης του τείχους του Βερολίνου, η Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων του Δήμου Καλαβρύτων έδωσε συναυλία σύγχρονης κλασσικής μουσικής, αποσπώντας τους επαίνους των παρευρισκομένων. Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε πλήθος επίσημων προσκεκλημένων, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας, οι υπουργοί Εσωτερικών και Εθνικής Αμυνας Ευ. Στυλιανίδης και Π. Παναγιωτόπουλος και η υπουργός Τουρισμού, Ο. Κεφαλογιάννη.

Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του δημάρχου Καλαβρύτων, ο οποίος αναφέρθηκε στο ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων και στη θυσία των κατοίκων του.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε πλήθος επίσημων προσκεκλημένων, όπως ο Κ. Παπούλιας, οι υπουργοί Εσωτερικών και Εθνικής Αμυνας Ευ. Στυλιανίδης και Π. Παναγιωτόπουλος και η υπουργός Τουρισμού, Ο. Κεφαλογιάννη.

Ο κ. Λαζουράς έκανε ειδική μνεία στις απαιτήσεις των θυμάτων του καλαβρυτινού ολοκαυτώματος και των άλλων μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδας, για την καταβολή αποζημιώσεων από τη Γερμανία, που όπως είπε, παραμένουν ανικανοποίητες και εκκρεμείς. Υπογράμμισε ακόμη ότι ο Δήμος Καλαβρύτων συνεχίζει σταθερά να διεκδικεί την καταβολή τους «όχι για την καθαρά οικονομική, χρηματική αξία τους, αλλά για την ηθική δικαίωση, την αγαλλίαση, την απάλυνση του πόνου που θα αισθανθούν οι συγγενείς των θυμάτων».

«Σήμερα, 69 χρόνια μετά το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, ο ελληνικός και ο γερμανικός λαός, προχωρούν μαζί για τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι μόνο σε μια Ευρώπη, όπου δεν κυριαρχούν η βία και το μίσος μπορούν οι νέοι να αναπτύξουν τα χαρίσματα και τις ικανότητές τους.

Χαρακτήρισε τέλος τη συναυλία της Φιλαρμονικής «μια πράξη που κλείνει το τραύμα αλλά δεν σβήνει τη μνήμη» και ευχήθηκε η πρωτοβουλία αυτή να διευρυνθεί με μορφωτικές ανταλλαγές, ανάπτυξη του τουρισμού, αθλητικές συναντήσεις και συνεργασίες του Δήμου Καλαβρύτων με δήμους και φορείς της Γερμανίας.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης επιδόθηκε στον πρέσβη της Γερμανίας ψήφισμα με τις πάγιες θέσεις των Καλαβρύτων και των υπολοίπων μαρτυρικών περιοχών της Ελλάδας, σχετικά με την καταδίκη των εγκλημάτων του ναζισμού και τη συνεχή και αταλάντευτη διεκδίκηση και απαίτηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή