Αν ο Μπαράκ Ομπάμα χάσει τις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, καθοριστικό ρόλο θα έχει παίξει η πρώτη του τηλεμαχία με τον Μιτ Ρόμνεϊ. Oλοι γνώριζαν ότι ο Ομπάμα δεν είναι στα καλύτερά του στις τηλεμαχίες. Ομως, η εμφάνιση του εναντίον ενός αντιπάλου ο οποίος ήξερε πολύ καλά τι έπρεπε να κάνει -επίθεση, επίθεση, επίθεση- εξέπληξε ακόμη και τους απαισιόδοξους. Και εξόργισε τους υποστηρικτές του.
Σύμφωνα με τον Βιτόριο Τσουκόνι, τον ανταποκριτή της εφημερίδας «Λα Ρεπούμπλικα» στις Ηνωμένες Πολιτείες, η βραδιά του Ντένβερ μπορεί να αποδειχθεί το γκολ που θα χαρίσει τη νίκη στον Ρόμνεϊ και τους Ρεπουμπλικανούς.
Ο αμερικανός πρόεδρος δεν απέκρουσε τα κτυπήματα, δεν αντέδρασε ούτε όταν ο Ρόμνεϊ διέψευσε συγκεκριμένες δηλώσεις που έχει κάνει στο παρελθόν για τους φόρους, την κοινωνική ασφάλιση, τη δημόσια υγεία, τους ηλικιωμένους και τα παιδιά. «Δεν υποστηρίζω μείωση των φόρων ύψους 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων επί των πλουσίων», είπε. Κι ας είναι κάτι που προπαγανδίζει εδώ και 18 μήνες.
Φοβούμενος μήπως φανεί πολύ επιθετικός και λίγο προεδρικός, ο Ομπάμα έδειξε μια παθητικότητα την οποία επιβεβαίωναν ακόμη και οι εκφράσεις και οι ασυνείδητες κινήσεις του σώματος. Δεν έκανε γκάφες, δεν είπε πράγματα που θα μείνουν στην αμερικανική ιστορία. Υπέμεινε, όμως, την επιθετικότητα του αντιπάλου του, χωρίς να αντιδράσει. Κοίταζε συνεχώς τις σημειώσεις του, χαμογελούσε και επιχειρούσε να απαντήσει με μακροσκελείς φράσεις που τον έκαναν να δείχνει όπως ακριβώς δεν πρέπει να δείχνει ένας πρόεδρος: ένας «non leader». Είναι χαρακτηριστικό ότι μίλησε περισσότερο από τον Ρόμνεϊ: 42 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα, έναντι 38 λεπτών και 32 δευτερολέπτων. Και παρά ταύτα ήταν λιγότερο πειστικός.
Είναι νωρίς ακόμη για να αξιολογηθεί με ακρίβεια αυτό το ντιμπέιτ. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι τη μοίρα των τηλεμαχιών, και πολύ περισσότερο των εκλογών, δεν την κρίνουν οι ειδικοί της πολιτικής και της ενημέρωσης. Το βέβαιο είναι όμως ότι κανείς δεν περίμενε τον Ομπάμα τόσο παθητικό και τον Ρόμνεϊ τόσο ζωντανό. Η μόνη παρηγοριά για τον πρόεδρο είναι ότι έχει μπροστά του δύο ακόμη ντιμπέιτ, στις 16 και στις 22 Οκτωβρίου. Κι ότι χειρότερα αποκλείεται να πάει.
Ενας από τους γνωστότερους συμβούλους του Μπιλ Κλίντον, ο Τζέιμς Κάρβιλ, είπε στο CNN ότι έμεινε με την εντύπωση πως ο Ρόμνεϊ ήταν πολύ χαρούμενος που βρισκόταν εκεί, ενώ ο Ομπάμα καθόλου. «Σου έδινε την εντύπωση ότι όλο αυτό ήταν ένας μεγάλος μπελάς για εκείνον».
Σύμφωνα με τον Γιούαν Μακάσκιλ πάντως, τον απεσταλμένο της εφημερίδας Γκάρντιαν στο Ντένβερ, δεν επρόκειτο για μια καταστροφική νύχτα για τον Ομπάμα. Η μετρημένη, ήρεμη προσέγγισή του είναι ο λόγος για τον οποίο τον εκτιμούν πολλοί Δημοκρατικοί, αλλά και ανεξάρτητοι. Επιπλέον, τα ντιμπέιτ σπανίως παίζουν ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα, αν και υπάρχουν εξαιρέσεις (το ντιμπέιτ του 1960 και η τηλεμαχία μεταξύ Αλ Γκορ και υιού Μπους το 2000). Το βέβαιο είναι ότι ο Ρόμνεϊ πέταξε από πάνω του, έστω και προσωρινά, τη ρετσινιά του χαμένου.
Πηγές: La Repubblica, The Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ