Βρετανία: «Πράσινο φως» για την προσφυγή στη δικαιοσύνη Κενυατών που υπέστησαν βασανιστήρια

Παρασκευή, 05 Οκτωβρίου 2012 15:09
A- A A+

Βρετανικό δικαστήριο έκρινε ότι τρεις ηλικιωμένοι Κενυάτες που υπέστησαν βασανιστήρια στη διάρκεια της εξέγερσης των Μάου Μάου στην Κένυα όταν η χώρα βρισκόταν υπό βρετανική κυριαρχία στη δεκαετία του 1950, μπορούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη και να ζητήσουν αποζημιώσεις από τη Βρετανία.

Πάντως το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

«Η απόφαση έχει εν δυνάμει σημαντικές και μακροπρόθεσμες νομικές συνέπειες», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το Φορέιν Όφις.

Ο δικαστής Ρίτσαρντ ΜακΚομπ απέρριψε τους ισχυρισμούς της βρετανικής κυβέρνησης ότι οι αξιώσεις των τριών Κενυατών προβάλλονται εκτός νομικού πλαισίου, δεκαετίες ολόκληρες αφότου σημειώθηκαν τα περιστατικά.

Το Φορέιν 'Οφις πρόσθεσε ότι δεν αμφισβητεί ότι οι αποικιοκρατικές δυνάμεις προέβησαν σε βασανιστήρια, θεωρεί ωστόσο ότι δεν μπορεί να διεξαχθεί δίκη μισό αιώνα μετά, καθώς πολλοί από τους μάρτυρες δε βρίσκονται στη ζωή.

Η καταστολή της εξέγερσης των Μάου Μάου στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 10.000 ανθρώπους στο διάστημα από το 1952 ως το 1960.

Η βρετανική κυβέρνηση αρχικά υποστήριζε ότι η ευθύνη για τα βασανιστήρια από τις αποικιοκρατικές δυνάμεις μεταβιβάστηκε στο κενυατικό κράτος μετά την ανεξαρτησία το 1963.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή