Αντ. Σαμαράς: Πολύ θετική εξέλιξη η επίσκεψη Μέρκελ

Παρασκευή, 05 Οκτωβρίου 2012 15:44
UPD:18:45

«Αυτή την ώρα η κυβέρνηση δίνει μάχη σε όλα τα μέτωπα για την αξιοπιστία και τη σωτηρία της χώρας, ώστε να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού. Δεν θα αφήσουμε τη χώρα να γίνει ξέφραγο αμπέλι», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

A- A A+

«Πολύ θετική εξέλιξη» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς την επικείμενη επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα. «Θα την υποδεχθούμε όπως αρμόζει σε μία ηγέτη μίας μεγάλης δύναμης και φίλης χώρας», δήλωσε ο Πρωθυπουργός προσερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου.

Νωρίτερα σήμερα ανακοινώθηκε από το Βερολίνο ότι την ερχόμενη Τρίτη η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ πρόκειται να επισκεφτεί την Αθήνα, ενώ όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν η κατάσταση στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη καθώς και οι διμερείς σχέσεις. Ο ίδιος αναγνώρισε πως η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις και τόνισε πως το Βερολίνο θέλει να στηρίξει αυτές τις προσπάθειες.

«Το μήνυμα το οποίο η Γερμανία θέλει να μεταφέρει στην Ελλάδα είναι αυτό που η καγκελάριος πάντοτε μετέφερε, ειδικά όταν ο κ. Σαμαράς είχε έλθει στο Βερολίνο, δηλαδή: θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και την σταθεροποίηση στην ευρωζώνη», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας. «Διαπιστώνουμε ότι υπό την κυβέρνηση Σαμαρά γίνεται μια πιο σθεναρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια και υποστηρίζουμε τη συνέχισή της», πρόσθεσε.

Το ακριβές πρόγραμμα της επίσκεψης δεν έχει καθοριστεί ακόμη, όμως έγινε γίνει γνωστό πως μετά τη συνάντηση θα γίνουν δηλώσεις.

ΑΠΕ - ΜΠΕ
«Δίνουμε μάχη για την σωτηρία της χώρας»

«Δίνουμε μάχη για την σωτηρία της χώρας»

Όπως αναφέρει η ελληνική υπηρεσία της deutsche welle, επικαλούμενη το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Spiegel, Γερμανοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η χρονική συγκυρία της επίσκεψης είναι κάθε άλλο παρά τυχαία, καθώς πραγματοποιείται την επομένη του Eurogroup, 10 ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αλλά και μερικές εβδομάδες πριν τις αμερικανικές εκλογές.

Με δεδομένες τις διαφωνίες εντός της τρόικας, οι οποίες καθυστερούν την σύνταξη της τελικής αξιολόγησης για την Ελλάδα και η οποία σε κάθε περίπτωση θα καταδεικνύει σοβαρές καθυστερήσεις και παραλείψεις, η επίσκεψη της κ. Μέρκελ τροφοδοτεί εκ νέου τα σενάρια που θέλουν την καγκελάριο να προκρίνει μια πολιτική λύση στο ελληνικό ζήτημα.

«Χαιρόμαστε για την αποδοχή από την καγκελάριο κ. Αγκελα Μέρκελ της πρόσκλησης που της είχε απευθύνει ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, σχολιάζοντας την επικείμενη επίσκεψη της κ. Μέρκελ.

«Είναι η πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, που η καγκελάριος της Γερμανίας επισκέπτεται την Ελλάδα», παρατήρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και χαρακτήρισε την επίσκεψη «πολύ θετική» για την ενίσχυση των παραδοσιακών δεσμών των δύο κρατών. «Σίγουρα θα αποτελέσει ένα περαιτέρω βήμα για τις σημαντικές μελλοντικές ευρωπαϊκές αποφάσεις», σημείωσε.

«Πολύ σημαντική» για τη χώρα χαρακτήρισε την επικείμενη επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, καθώς όπως είπε, η γερμανίδα καγκελάριος έρχεται «σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα και όλη την Ευρωζώνη» http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2241840 .

Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Ως «μια ακόμα επίδειξη υποταγής στα συμφέροντα των τραπεζιτών και του κεφαλαίου» βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ την επικείμενη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τη γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ.

«Ο κ. Σαμαράς συνεχίζει να μην γνωρίζει που πατά και που βρίσκεται», σχολιάζει η Κουμουνδούρου και προσθέτει ότι «η μόνη μάχη που δίνει η κυβέρνηση είναι αυτή της επικοινωνιακής διαχείρισης της εξαπάτησης του ελληνικού λαού και του εκβιασμού του να δεχτεί και νέα βάρβαρα μνημονιακά μέτρα».

Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει «αποφασιστικά» τις κινητοποιήσεις «υποδοχής» της Αγκελα Μέρκελ καλώντας τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τη νεολαία στην απεργιακή κινητοποίηση των συνδικάτων και στο συλλαλητήριο της Τρίτης 9 Οκτωβρίου στο Σύνταγμα.

«Η κυρία Μέρκελ πρέπει να πείσει τον ελληνικό λαό ότι εκτός από το να κουνά το δάκτυλό της και να απαιτεί θυσίες ενώ η χώρα της κερδίζει δεκάδες δισ. ευρώ λόγω της κρίσης, έχει την βούληση να εργασθεί για μια Ευρώπη των εθνών και όχι για μια γερμανική Ευρώπη», σχολίασε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρ. Ζώης.

Με ανακοίνωσή τους, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καλούν επίσης τους πολίτες σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Γερμανική Πρεσβεία (Καραολή Δημητρίου 3 & Υψηλάντου, απέναντι από το Πολεμικό Μουσείο), την Τρίτη (στις 18:00), ημέρα της επίσκεψης της γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ στην Αθήνα.

Όπως αναφέρει το κόμμα στη σχετική του ανακοίνωση, στόχος είναι να εκφραστεί η αντίθεση «στη μετατροπή της χώρας σε γερμανικό προτεκτοράτο». Επίσης, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα επιδώσουν γτο Γερμανό Πρέσβη «Ψήφισμα Διαμαρτυρίας για να απαιτήσουμε τις Γερμανικές Αποζημιώσεις και την επιστροφή του Κατοχικού Δανείου καθώς και την παράδοση στις ελληνικές αρχές της περιβόητης "Λίστας Χριστοφοράκου"».

Κάλεσμα στον ελληνικό λαό να υψώσει το ανάστημά του τις επόμενες ημέρες εναντίον της κυβέρνησης και της Ανγκελα Μέρκελ απηύθυνε με δηλώσεις της η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα.

Α. Παπαρήγα: Μπλόκο στα μέτρα

Α. Παπαρήγα: Μπλόκο στα μέτρα

Όπως υπογράμμισε η κ. Παπαρήγα, στόχος της επίσκεψης της γερμανίδας καγκελαρίου είναι να συνδράμει την κυβέρνηση «για να βάλει φίμωτρο απέναντι στα νέα σφαγιαστικά μέτρα». «Ο ελληνικός λαός να ετοιμάζεται για μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις. Μπλόκο στα μέτρα είναι το σύνθημά μας», πρόσθεσε.

Πρόκληση και προσβολή για τον ελληνικό λαό χαρακτηρίζει την επικείμενη έλευση της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Ελλάδα το Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών. Κάνει επίσης λόγο για επίσκεψη η οποία «συνειρμικά μόνο με την επίσκεψη δολοφόνου στον τόπο του εγκλήματος μπορεί να συγκριθεί» και καλεί όλους τους Έλληνες να υποδεχθούν την κ. Μέρκελ «όπως της αξίζει».

ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ: Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα την Τρίτη

Την ίδια ώρα, με παναττική στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 15.00 την Τρίτη και συλλαλητήριο στις 13.00 στο Σύνταγμα ετοιμάζονται να υποδεχθούν τη γερμανίδα καγκελάριο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

«Οι τριτοβάθμιες οργανώσεις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, απαντούν με κινητοποιήσεις στη νεοφιλελεύθερη πολιτική που ασκείται σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο με εντολές της κυρίας Μέρκελ και των Ευρωπαίων ηγετών» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ. Όπως αναφέρει, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι δεν αντέχουν άλλο την τιμωρητική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντί να λύνει τα προβλήματα της χώρας, εξαθλιώνει την κοινωνία και βουλιάζει σε αδιέξοδα και ύφεση την οικονομία.

Επισημαίνεται πως το συλλαλητήριο της Δευτέρας 8 Οκτωβρίου 2012 θα γίνει κανονικά, όπως έχει ήδη καθοριστεί, για τις 6 το απόγευμα στο Σύνταγμα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή