Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές στη Βενεζουέλα

Παρασκευή, 05 Οκτωβρίου 2012 22:56
UPD:22:56

Ο 58χρονος Τσάβες παραμένει δημοφιλής χάρη στα κοινωνικά προγράμματα που έχει χρηματοδοτήσει χρησιμοποιώντας τα έσοδα από το πετρέλαιο.

A- A A+

Αντιμέτωπος με τον 40χρονο Ενρίκε Καπρίλες Ραντόνσκι, το νέο πρόσωπο της αντιπολίτευσης, θα βρεθεί ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες στις εκλογές που διεξάγονται στη χώρα την Κυριακή.

Ο 58χρονος Τσάβες παραμένει δημοφιλής χάρη στα κοινωνικά προγράμματα που έχει χρηματοδοτήσει χρησιμοποιώντας τα έσοδα από το πετρέλαιο. Μάλιστα θεωρείται φαβορί για τη νίκη που θα του εξασφαλίσει άλλη μία εξαετή θητεία στην προεδρία αν και ο Καπρίλες τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται να μειώνει τη διαφορά.

Το 2009, με το δημοψήφισμα που οργάνωσε, τροποποιήθηκε το Σύνταγμα και πλέον ένας πρόεδρος μπορεί να επανεκλέγεται για όσες θητείες επιθυμεί.

Πάντως , μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές ο Καπρίλες ήταν 12 μονάδες πίσω από τον Τσάβες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Ο ίδιος ο Τσάβες από την πλευρά του τηρεί χαμηλούς τόνους και κάλεσε τους υποστηρικτές του να μην θριαμβολογούν. «Θα κερδίσουμε, αλλά δεν κερδίσαμε ακόμη», προειδοποίησε.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στο Γαλλικό Πρακτορείο παραδέχτηκε ότι η κυβέρνησή του έκανε λάθη στην εφαρμογή προγραμμάτων τα οποία δεν λειτούργησαν όπως θα έπρεπε, ιδίως στις δημόσιες υπηρεσίες, και ζήτησε περισσότερο χρόνο από τους ψηφοφόρους για να ολοκληρώσει την «σοσιαλιστική επανάστασή του».

«Η επόμενη κυβέρνηση Τσάβες θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη», διαβεβαίωσε σε προεκλογική ομιλία του.

Εν τω μεταξύ, πολλές εικασίες διατυπώνονται για το θέμα της υγείας του, μετά τις δύο εγχειρήσεις για αφαίρεση καρκινικών όγκων στις οποίες υποβλήθηκε πέρυσι και φέτος.

Ο αντίπαλός του, ο 40χρονος δικηγόρος Ενρίκε Καπρίλες, περηφανεύεται ότι δεν έχει χάσει ποτέ σε εκλογές (έχει εκλεγεί δήμαρχος, βουλευτής και κυβερνήτης) και υπογραμμίζει ότι είναι η πρώτη φορά από το 1998 που η αντιπολίτευση είναι πραγματικά σε θέση να δυσκολέψει τον Τσάβες.

Ο Καπρίλες, ο οποίος στηρίζεται από περίπου 30 κόμματα όλων των πολιτικών τάσεων, παρουσιάζει τη μεταξύ τους σύγκρουση ως μια αντιπαράθεση του «Δαβίδ εναντίον του Γολιάθ» και κατηγορεί τον απερχόμενο πρόεδρο ότι είναι «άρρωστος με την εξουσία».

Προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν ταραχές στις εκλογές της Κυριακής, έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα περίπου 140.000 στρατιώτες ενώ το υπουργείο Εσωτερικών απαγόρευσε την οπλοφορία και την πώληση αλκοόλ από σήμερα μέχρι και την Δευτέρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή