Φ. Κουβέλης: Η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι

Σάββατο, 06 Οκτωβρίου 2012 13:10
UPD:07/10/2012 12:45
A- A A+

«Η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο και επικίνδυνο σταυροδρόμι» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, επαναλαμβάνοντας τη σταθερή επιλογή, στρατηγικού χαρακτήρα, όπως είπε, για τη συμμετοχή στη κυβέρνηση.

Κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, σημείωσε πως «αν ο τόπος αντιμετωπίζει σήμερα πιεστικές καταστάσεις και εμείς σαν κόμμα της Αριστεράς που συμμετέχει στην κυβέρνηση δεχόμαστε μέρος αυτής της πίεσης, μπορούμε να φανταστούμε την κατάσταση που θα επικρατούσε στην χώρα αν εμείς δεν παίρναμε την απόφαση να δώσουμε λύση στο κυβερνητικό πρόβλημα μετά τις δεύτερες εκλογές». Όπως είπε, «το ότι θα ήμασταν ανακόλουθοι με την προεκλογική μας δέσμευση, όταν ζητούσαμε "εντολή για λύση" είναι το λιγότερο. Οι επιπτώσεις από μια τρίτη προσφυγή στις κάλπες θα ήταν δραματικές». Υποστήριξε μάλιστα πως «χωρίς τη ΔΗΜΑΡ καμία κυβέρνηση δεν μπορούσε να σχηματιστεί και η χώρα θα έπεφτε σε κατάσταση άτακτης χρεοκοπίας, όπου αυτά που περνάμε σήμερα και αυτά που φοβόμαστε για το αύριο θα μοιάζουν με χάδι μπροστά σε αυτά που θα συνέβαιναν».

Φ. Κουβέλης: Χωρίς την ΔΗΜΑΡ καμία κυβέρνηση δεν μπορούσε να σχηματιστεί

Φ. Κουβέλης: Χωρίς την ΔΗΜΑΡ καμία κυβέρνηση δεν μπορούσε να σχηματιστεί

Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε πως «αδιαπραγμάτευτος στόχος ήταν η παραμονή της χώρας στο ευρώ με τη σταδιακή απαγκίστρωση από τους δυσμενείς όρους του μνημονίου». «Γι' αυτό πάντα μιλούσαμε για εφαρμογή και ταυτόχρονη τροποποίηση του προγράμματος προσαρμογής, για αυτό μιλήσαμε για τροποποίηση και όχι για μια ανέφικτή και επικίνδυνη μονομερή καταγγελία του μνημονίου».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, τόνισε πως δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πρόσθεσε πως υπάρχουν ακόμη ζητήματα σε εκκρεμότητα «και είναι προφανές ότι απορρίπτουμε αλλαγές που θα επιδεινώσουν τις εργασιακές σχέσεις». «Ζητάμε την επιμήκυνση για άλλα δυο έτη της δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ επιμένουμε στην ρήτρα ισοδυνάμων, δηλαδή στην ρήτρα αντικατάστασης επαχθών μέτρων από εκείνα τα οποία θα προκύπτουν ως προϊόν εσόδων. Η δημοσιονομική εξυγίανση χρειάζεται αλλά δεν αρκεί. Αποτελεί αναγκαία αλλά όχι και ικανή από μόνη της προϋπόθεση για να μπει η χώρα σε τροχιά ανάκαμψης. Θα απαιτήσουμε η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να εκφραστεί με πολλούς τρόπους. Με την καταβολή στο ακέραιο της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ ώστε να πέσουν χρήματα στην αγορά, με την οριστικοποίηση παρεμβάσεων όπως η συγχρηματοδότηση έργων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κλπ. Η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ θα δώσει επίσης μια αναπτυξιακή ανάσα».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους που «θα διασφαλίσει την συνέχιση του προγράμματος χρηματοδότησης και ταυτόχρονα θα αποφύγουμε μέτρα παράλογα που εξαντλούν τις αντοχές της κοινωνίας». Επανέλαβε ότι οι πολίτες «απαιτούν οι θυσίες τους αυτή την φορά να πιάσουν τόπο, να μην πάνε και άλλα χρήματα σε βαρέλι δίχως πάτο, να παταχθούν φαινόμενα διαφθοράς και διασπάθισης του δημόσιου χρήματος» ενώ συμπλήρωσε ότι «δεν είναι πρόθυμοι να ανεχθούν τις αντιδημοκρατικές φωνές που απεργάζονται την αποσταθεροποίηση της δημοκρατίας, αξιοποιώντας υπαρκτά προβλήματα».

Με αφορμή το ζήτημα που ανέκυψε με τη λίστα Λαγκάρντ, με τα ονόματα μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία, επισήμανε γενικότερα πως αδιαφάνεια και η παρανομία που δεν ελέγχεται δημιουργούν εκρηκτικό μείγμα στον ιστό της ήδη τεμαχισμένης κοινωνίας, αναιρούν τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, που κινείται μακριά από τον κοινωνικό έλεγχο απαξιούμενο. Όπως είπε, σκάνδαλα υπαρκτά και σκανδαλολογία γίνονται ένα κουβάρι, η ανάγκη για κάθαρση είναι επιτακτική και πρόσθεσε πως είναι επιβεβλημένος ο άμεσος, χωρίς καθυστέρηση, ουσιαστικός έλεγχος όλων των στοιχείων που αφορούν σε υποθέσεις φοροδιαφυγής, σκανδάλων, μαύρου χρήματος, καταθέσεων στην αλλοδαπή κ.ά., έλεγχος ουσιαστικός, προς κάθε κατεύθυνση.

Αναφερόμενος στις επιθέσεις που δέχεται το κόμμα του από τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε «ότι αυτό που ενοχλεί την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αντοχή της ΔΗΜΑΡ. Είχε την ψευδαίσθηση ότι αναλαμβάνοντας κυβερνητικές ευθύνες και υποχρεώσεις η ΔΗΜΑΡ θα εξοστρακιζόταν από τον χώρο της αριστεράς και θα άφηνε τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο κυρίαρχο. Αυτό δεν συνέβη» τόνισε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε ακόμη ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν τα αίτια που επέτρεψαν την άνοδο του κόμματος των «νεοναζιστών», προσθέτοντας ότι είναι «στο χέρι μας να αντιμετωπίσουμε μια αποκρουστική πραγματικότητα τώρα, πριν δηλητηριάσει ακόμα περισσότερο τον κοινωνικό ιστό».

Αποδοκίμασε ακόμη, χωρίς να κατονομάσει, τις συνεχείς και εκρηκτικές δηλώσεις του βουλευτή Γιάννη Μιχελογιαννάκη.

Στέλνοντας μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος, τόνισε πως όπως όλες οι κρίσιμες αποφάσεις πάρθηκαν από την Κεντρική Επιτροπή, έτσι θα γίνει και τώρα. «Και αν η προσωπική άποψη είναι σεβαστή, το ίδιο πρέπει να είναι σεβαστή η συλλογική απόφαση του κόμματος όταν μάλιστα αυτή προκύπτει μέσα από αψεγάδιαστες δημοκρατικές διαδικασίες. Από εκεί και πέρα ο καθένας θα κάνει ό,τι νομίζει. Ο ίδιος θα αποφασίσει το είδος της σχέσης που θα έχει με το κόμμα μας και τους πολίτες που μας ψήφισαν» πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή