Βεστερβέλε: Πράξη αναγνώρισης η επίσκεψη Μέρκελ

Κυριακή, 07 Οκτωβρίου 2012 18:57
UPD:08/10/2012 10:56
A- A A+

«Πράξη αναγνώρισης για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει υποβληθεί σε έντονη πίεση λόγω της μεταρρυθμιστικής πολιτικής της» χαρακτηρίζει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου 'Αγκελα Μέρκελ στην Αθήνα.

Σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί στο φύλλο της Δευτέρας της λαϊκής εφημερίδας Bild, προσθέτει πως οι Έλληνες αξίζουν «την ισότητα και το σεβασμό».

Την ίδια ώρα, στις τάξεις της αντιπολίτευσης, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Γιούργκεν Τρίτιν, ζητεί από τη Μέρκελ να πει ξεκάθαρα στους Έλληνες πως μπορούν «να υπολογίζουν στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο δύσκολο δρόμο που τους μένει να κάνουν».

Από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς (SPD), κάλεσε επίσης την καγκελάριο να εκφράσει το ενδιαφέρον της προς τους Έλληνες. Η Μέρκελ θα πρέπει να «μεταδώσει το μήνυμα πως όλοι εμείς οι Γερμανοί, είμαστε αλληλέγγυοι» με τους Έλληνες, δηλώνει στο φύλλο της Δευτέρας της περιφερειακής εφημερίδας Leipziger Volkszietung.

Οι Γερμανοί πρέπει να δείξουν πως είναι επίσης προς το συμφέρον τους να βοηθήσουν την Ελλάδα και να μην συμπεριφέρονται σαν «ένας πλούσιος θείος που τα ξέρει όλα καλύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο» σημειώνει.

Η επίσκεψη της Μέρκελ είναι «μια σαφής ένδειξη της αλληλεγγύης μας προς τους Έλληνες» δηλώνει και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP (των Φιλελευθέρων, μελών του κυβερνητικού συνασπισμού), Ράινερ Μπρούντερλε στην εφημερίδα Welt am Sonntag. Πάντως, υπενθυμίζει ότι υπάρχουν «σαφή εργαλεία με δεσμευτικούς κανόνες για την παροχή της βοήθειας. Και οι κανόνες αυτοί πρέπει να τηρούνται από όλους τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων φίλων μας», όπως λέει χαρακτηριστικά.

«Να πει τα πράγματα με το όνομά τους» στην Αθήνα καλεί την Α. Μέρκελ ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών Μίχαελ Φουξ σε δηλώσεις του προς το Reuters, επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει και τρίτο πακέτο βοήθειας. «Δεν θα υπάρξει άλλη χαλάρωση ή καθυστέρηση. Είμαι κατηγορηματικά κατά ενός τρίτου πακέτου βοήθειας και είμαι βέβαιος ότι έτσι τα βλέπουν τα πράγματα και άλλοι κορυφαίοι πολιτικοί της γερμανικής κυβέρνησης», λέει χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο έτερος αντιπρόεδρος της Κ.Ο. της CDU Μίχαελ Μάιστερ ο οποίος υπογραμμίζει ότι το ταξίδι της Μέρκελ δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως πράσινο φως για τη συνέχιση της βοήθειας, η οποία, όπως λέει, «δεν αποφασίζεται σε αυτό το ταξίδι, αλλά όταν θα παρουσιάσει η τρόικα την έκθεσή της».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή