Ολλανδία: Απερρίφθη αγωγή της Shell σε βάρος της Greenpeace

Δευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2012 11:31
UPD:11:31

Το περιφερειακό δικαστήριο του Αμστερνταμ απέρριψε την αγωγή της Royal Dutch Shell PLC σε βάρος της Greenpeace, με την οποία ο πετρελαϊκός κολοσσός επιχειρούσε να βάλει τέλος στις διαδηλώσεις της περιβαλλοντικής οργάνωσης εναντίον του προγράμματός της για γεωτρήσεις στην Αρκτική. (Πηγή: Daniel Beltra / Greenpeace)

A- A A+

Το περιφερειακό δικαστήριο του Αμστερνταμ απέρριψε την αγωγή της Royal Dutch Shell PLC σε βάρος της Greenpeace, με την οποία ο πετρελαϊκός κολοσσός επιχειρούσε να βάλει τέλος στις διαδηλώσεις της περιβαλλοντικής οργάνωσης εναντίον του προγράμματός της για γεωτρήσεις στην Αρκτική.

Ο δικαστής έκρινε ότι η Greenpeace έχει δικαίωμα να διαμαρτύρεται και πως η Shell θα πρέπει να περιμένει διαμαρτυρίες για τα αμφιλεγόμενα σχέδιά της. «Μια εταιρία όπως η Shell, που προχωρά ή σκέφτεται να προχωρήσει σε ενέργειες που θεωρούνται αμφιλεγόμενες και στις οποίες αντιτίθενται πολλοί, μπορεί και πρέπει να περιμένει ενέργειες, που θα αποσκοπούν στο να την κάνουν να αλλάξει γνώμη», είπε χαρακτηριστικά ο δικαστής Χαν Γιόνγκενελ. «Τέτοιες ενέργειες, προκειμένου να είναι αποτελεσματικές, θα πρέπει να μπορούν να παρεμποδίσουν τη Shell».

Το δικαστήριο αποφάσισε ωστόσο ότι και οι διαμαρτυρίες θα πρέπει να διέπονται από ορισμένους κανόνες που θα διασφαλίζουν ότι είναι «ανάλογες» των ενεργειών της Shell. Μεταξύ άλλων, οι ακτιβιστές της οργάνωσης δεν θα μπορούν να καταλαμβάνουν πρατήρια καυσίμων για πάνω από μία ώρα κάθε φορά.

«Η αρχή της αναλογίας συνεπάγεται ότι οι εκάστοτε ενέργειες δεν πρέπει να ξεπερνούν το όριο που κρίνεται ως απαραίτητο για την επίτευξη του προκαθορισμένου στόχου», εκτίμησε ο δικαστής. «Μέχρι σήμερα, η Greenpeace έχει σεβαστεί αυτήν την απαίτηση διαδηλώνοντας σε περίπου 70 πρατήρια καυσίμων της Shell και όχι σε όλα (περίπου 600)», συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να εκδοθεί περιοριστικό ένταλμα αυτή τη στιγμή, αν και η Greenpeace θα πρέπει να συνεχίσει και στο μέλλον να λαμβάνει υπόψη αυτήν την απαίτηση».

Η Shell έχει δαπανήσει περίπου 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια και αρκετά χρόνια στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει τις άδειες που θα της επιτρέψουν να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες στον Αρκτικό Ωκεανό, ανοιχτά των ακτών της Αλάσκα. Η Greenpeace - και όχι μόνο - προειδοποιεί ότι μια τέτοια επιχείρηση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς σε περίπτωση διαρροής πετρελαίου, μια πετρελαιοκηλίδα θα είναι σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπιστεί, με αποτέλεσμα να προκληθεί ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή