Ενίσχυση της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και σε πολιτικό επίπεδο για μια συμφωνία που να περιλαμβάνει τη χρονική επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής, αλλά και μια ρήτρα αντικατάστασης των επαχθών μέτρων ζητεί η Δημοκρατική Αριστερά, με την απόφαση που υιοθέτησε η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.
Στο κείμενο της απόφασης, η Δημοκρατική Αριστερά τονίζει ότι η ψήφιση των νέων μέτρων «συναντά, δικαιολογημένα, μεγάλες αντιδράσεις», καθώς «οι έως τώρα θυσίες, μέχρις εξαντλήσεως, για μεγάλα κοινωνικά στρώματα, φαίνεται να πήγαν χαμένες». Επισημαίνει ακόμη ότι μετά τη συγκρότηση της κυβέρνησης το κόμμα «εργάζεται συστηματικά με την κατάθεση εναλλακτικών προτάσεων για να υπάρξει η μικρότερη δυνατή επιβάρυνση σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα».
Η ΔΗΜΑΡ διαβεβαιώνει ότι θα δώσει «έως την τελευταία στιγμή και πολλαπλώς τη μάχη ώστε η συμφωνία με τους εταίρους να συνιστά μια πολιτική συμφωνία για το μέλλον, διαφυλάσσοντας το μείζον που είναι η παραμονή στο ευρώ». Η συμφωνία αυτή, όπως υπογραμμίζει, θα πρέπει να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την «κανονική εφάπαξ καταβολή της δόσης των 31,5 δισ.», την μη εξαίρεση της χώρας από πρωτοβουλίες που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και ενίσχυση της Ελλάδας με αναπτυξιακές παρεμβάσεις.
Η Κεντρική Επιτροπή εκφράζει την εκτίμηση ότι οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν την ορθότητα της απόφασης για τη συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση εθνικής ευθύνης, καθώς, όπως αναφέρει, χωρίς τη Δημοκρατική Αριστερά, «η χώρα ακυβέρνητη θα κάλπαζε προς την χρεοκοπία».
«Με τη συμμετοχή μας στην κυβέρνηση προσπαθούμε μέσα σε αντίξοες συνθήκες να πετύχουμε το διπλό στόχο της παραμονής της χώρας στο ευρώ και της προστασίας των πιο αδύναμων στρωμάτων της κοινωνίας μας», τονίζεται στην απόφαση. «Η προγραμματική συμφωνία «συνιστά την πολιτική δέσμευση από την οποία δεν παραιτούμαστε», προστίθεται.
Περιγράφοντας το πλαίσιο των προτεραιοτήτων του κόμματος, η Κεντρική Επιτροπή επισημαίνει την ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, καθώς, όπως σημειώνει, η δημοσιονομική εξυγίανση αποτελεί αναγκαία αλλά όχι και ικανή από μόνη της προϋπόθεση για να μπει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης. «Οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να αφορούν μόνον την οικονομία. Πρέπει να καλύπτουν τη δημόσια διοίκηση, τη δικαιοσύνη, την παιδεία, την υγεία, την κοινωνική προστασία», εξηγεί η ΔΗΜΑΡ.
Ειδική μνεία γίνεται και στην ανάγκη αντιμετώπισης της ρατσιστικής βίας και των αντικοινοβουλευτικών συμπεριφορών. Στην κατεύθυνση αυτή, η ΔΗΜΑΡ καλεί την κυβέρνηση «να αντιμετωπίσει χωρίς δισταγμό, εφαρμόζοντας το νόμο, παράνομες και εγκληματικές συμπεριφορές».