Ενστάσεις ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ για τον κατώτατο μισθό

«O λόγος πρέπει να είναι στους κοινωνικούς εταίρους»
Δευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2012 14:32
UPD:14:32

Χθες ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, ανακοίνωσε χρονοδιάγραμμα θεσμοθέτησης και εφαρμογής νέου μηχανισμού για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού (σε εφαρμογή της σχετικής δέσμευσης που έχει αποτυπωθεί στο ν.4046/2012).

A- A A+

Ενστάσεις επί των εξαγγελιών του υπουργού Εργασίας για το θέμα του κατώτατου μισθού εξέφρασαν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά.

Χθες ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, ανακοίνωσε χρονοδιάγραμμα θεσμοθέτησης και εφαρμογής νέου μηχανισμού για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού (σε εφαρμογή της σχετικής δέσμευσης που έχει αποτυπωθεί στο ν.4046/2012).

Όπως είπε, μετά την ολοκλήρωση του κοινωνικού διαλόγου στα τέλη του τρέχοντος μήνα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει, μέχρι το τέλος του 2012, στη νομική προετοιμασία συγκεκριμένου «νέου μηχανισμού», στον οποίο αποφασιστικό ρόλο στη διαδικασία καθορισμού κατώτατου μισθού θα έχει το κράτος, ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου, το σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης θα κατατεθεί στη Βουλή το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου 2012, ενώ η ρύθμιση θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το αργότερο μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2013.

Η πρώτη εφαρμογή του «νέου μηχανισμού» θα γίνει τον Απρίλιο του 2013. Με άλλα λόγια από τις αρχές Απριλίου του 2013 θα ισχύει κατώτατος μισθός, ο οποίος θα έχει καθοριστεί με βάση το «νέο μηχανισμό».

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο νέος μηχανισμός, συμβαδίζοντας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα παρέχει στο κράτος αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των κατώτατων αμοιβών στην οικονομία, ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ όπως υποστήριξε, ο κατώτατος μισθός δεν πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω.

ΠΑΣΟΚ: Η νομοθετική ρύθμιση έχει ήδη γίνει

«Η Ελλάδα δεν είναι μέλος μόνο της Ευρωζώνης. Είναι πρωτίστως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα στην Ελλάδα ισχύει πλήρως το κοινοτικό κεκτημένο.

Συνεπώς, το επίπεδο ρύθμισης και προστασίας των εργασιακών σχέσεων δεν μπορεί να είναι διαφορετικό από το ευρωπαϊκό», ξεκαθαρίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ και αφού επισημαίνει πως η νομοθετική ρύθμιση ως προς τον κατώτατο μισθό έχει ήδη γίνει, τονίζει πως αυτό που τώρα έχει σημασία, τόσο για το θέμα αυτό, όσο και γενικότερα για τις εργασιακές σχέσεις, είναι η ευθύνη και η πρωτοβουλία των κοινωνικών εταίρων στο πλαίσιο της συλλογικής τους αυτονομίας.

ΔΗΜΑΡ: Τουλάχιστον ατυχής η ανακοίνωση του υπουργού

Πιο επιθετική ήταν η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ όπου η ανακοίνωση του υπουργού Εργασίας για το χρονοδιάγραμμα θεσμοθέτησης και εφαρμογής του νέου μηχανισμού χαρακτηρίζεται ως τουλάχιστον ατυχής.

«Πέραν από τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από το Μνημόνιο», σημειώνει το κόμμα του Φώτη Κουβέλη, «η κυβέρνηση εθνικής ευθύνης έχει από τη συγκρότησή της δεσμευτεί να διεκδικήσει, μέσα από την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης, ότι: "Η συλλογική αυτονομία και η ισχύς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας επανέρχεται στο επίπεδο που προσδιορίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, σύμφωνα με το οποίο το ύψος του μισθού στον ιδιωτικό τομέα συμφωνείται μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Αυτό περιλαμβάνει και την ρύθμιση του κατώτατου μισθού που προβλέπεται στη ρύθμιση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας"».

Η ΔΗΜΑΡ διαμηνύει ότι το ύψος του μισθού στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να συμφωνείται μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, με πρώτη και κύρια τη ρύθμιση του κατώτατου μισθού. Όπου το κράτος συμβάλλει μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως σε ζητήματα που αφορούν σχετιζόμενα επιδόματα, τότε -διευκρινίζει- πρέπει να έχει τον ιδιαίτερο ρόλο του.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή