Παραμένουν στο Σύνταγμα οι διαδηλωτές

Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2012 14:37
UPD:17:47

Σε εξέλιξη είναι το συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στο Σύνταγμα.

A- A A+

Σε εξέλιξη είναι το συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στο Σύνταγμα, ενώ ολοκληρώνεται η πορεία του ΠΑΜΕ μετά τη συγκέντρωσή του στην Ομόνοια, με την αφορμή της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου 'Αγκελα Μέρκελ.

Λίγο νωρίτερα, επεισόδια ξεκίνησαν, όταν ομάδα διαδηλωτών, άρχισε να σπρώχνει το φράκτη που έχει υψωθεί στο πλάι της Βουλής στη Βασιλίσσης Σοφίας. Η αστυνομία έριξε βομβίδες κρότου-λάμψης και έκανε περιορισμένη χρήση χημικών ενώ ορισμένοι έριχναν πέτρες και μπουκάλια στα ΜΑΤ.

Τα επεισόδια συνεχίστηκαν στην οδό Πανεπιστημίου, όπου ομάδες ατόμων άρχισαν να προκαλούν φθορές, ξηλώνοντας πλάκες από πεζοδρόμια και πετώντας πέτρες στις ομάδες ασφαλείας και σε κτίρια της περιοχής. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ προχώηρησαν σε εκτεταμμένη χρήση χημικών, καθώς και σε προσαγωγές.

Η Μέρκελ σήμερα έρχεται στην Αθήνα για να στηρίξει τους «μερκελιστές» της Ελλάδας, τον κ. Σαμαρά, τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Κουβέλη, δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος.

Για επίσκεψη που θα κομίσει το «μήνυμα ότι η Ευρώπη των λαών θα νικήσει την Ευρώπη των μνημονίων», έκανε λόγο ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος, όπου βρίσκεται μαζί με τον επικεφαλής της γερμανικής Αριστεράς Μπ. Ρίξινγκερ.

«Η Μέρκελ σήμερα έρχεται στην Αθήνα για να στηρίξει τους "μερκελιστές" της Ελλάδας, τον κ. Σαμαρά, τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Κουβέλη», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση με τις αποκαλύψεις της λίστας και τα νέα μέτρα είναι ετοιμόρροπη και κινδυνεύει από τη λαϊκή οργή και αγανάκτηση.

«Έρχεται (σσ. η κ. Μέρκελ) να τους στηρίξει, αλλά αυτό που θα καταφέρει είναι να δώσει στον ελληνικό λαό ένα μήνυμα ότι η Ευρώπη των λαών θα νικήσει την Ευρώπη των μνημονίων και της βαρβαρότητας. Η συμβολική παρουσία σήμερα εδώ τού ηγέτη της γερμανικής Αριστέρας, υποδηλώνει ότι δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τους λαούς. Η παράδοση της δημοκρατίας και της Ευρώπης δεν επιτρέπει να γίνουμε πειραματόζωα», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Στις δικές του δηλώσεις ο κ. Ρίξινγκερ εξέφρασε την αλληλεγγύη του κόμματός του στον ελληνικό λαό. «Εμείς ως Αριστερά της Γερμανίας διαφωνούμε κάθετα με το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, με το Μηχανισμό Στήριξης. Δεν θέλουμε να αναγκαστούν να πληρώσουν οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι. Δεν θέλουμε να αναγκαστούν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες να ξεπουλήσουν τη δημόσια περιουσία τους» σημείωσε.

«Θέλουμε να δημιουργηθούν οι συνθήκες όπου ο κόσμος θα μπορεί να ζει από τη δουλειά του και να μην δημιουργείται αρνητικό κλίμα στους Γερμανούς συνταξιούχους και εργαζόμενους απέναντι στους Έλληνες» πρόσθεσε.

«Θα νικήσουν εκείνοι οι λαοί που δεν διστάζουν να σπάσουν και να χάσουν τις ταξικές αλυσίδες τους. Αυτό για μας είναι το νόημα των σημερινών συγκεντρώσεων. Αυτό πρέπει να είναι το νόημα των άμεσων και μελλοντικών αγώνων» δήλωσε από την πλευρά της από την Ομόνοια η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για εντυπωσιακή, μαχητική και αποφασιστική συγκέντρωση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως την ώρα που η κεφαλή της πορείας έφτανε Φιλελλήνων και Αμαλίας η ουρά της βρισκόταν στην Πειραιώς και Σωκράτους.

Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα «από αύριο κιόλας, χωρίς σταματημό να συνεχίσουν την οργάνωση της πάλης για την απάντηση της εργατικής τάξης με νέα απεργία στις 18 Οκτώβρη».

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη

Πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, ενάντια στο νέο πακέτο μέτρων και στις πολιτικές λιτότητας, πραγματοποιούν τα εργατικά συνδικάτα στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα. Προηγήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Στη συγκέντρωση συμμετέχουν σωματεία της ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ, ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτικές κινήσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, συνδικάτα του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα κ.α.

Ξεχωριστή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο άγαλμα του Βενιζέλου έχει προγραμματίσει για τις 19.00 το ΠΑΜΕ.

Στις 17.30 το απόγευμα διοργανώνουν συγκέντρωση στο Λευκό Πύργο και πορεία προς το προξενείο της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες», οι «Σπίθες» και άλλες πολιτικές κινήσεις. Στις 18.30 καλούν σε συγκέντρωση στην Καμάρα και τα πρωτοβάθμια σωματεία ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

Στο μεταξύ, σε συμβολικό αποκλεισμό των γραφείων του ΙΚΑ στην Αριστοτέλους προχώρησαν νωρίτερα μέλη του ΠΑΜΕ σε συνεργασία με οργανώσεις συνταξιούχων. Μέλη του ΠΑΜΕ κάλυψαν όλη τη πρόσοψη του κτηρίου του ΙΚΑ με πανό, στο οποίο αναγραφόταν το σύνθημα «Μπλόκο στα μέτρα Κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ. Οργάνωση παντού. Αντεπίθεση τώρα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή