Μέρκελ: Πολλά έχουν επιτευχθεί, πολλά πρέπει να γίνουν

Αντ. Σαμαράς: Θα τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας
Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2012 16:00
UPD:10/10/2012 08:24

A- A A+

«Πολλά έχουν επιτευχθεί, υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ, η οποία σημείωσε πως «ελπίζει και εύχεται η Ελλάδα να παραμένει στο ευρώ».

Στις κοινές της δηλώσεις με τον Πρωθυπουργό μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, η κ. Μέρκελ χαρακτήρισε σημαντική την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ζήτημα για το οποίο όμως παρέπεμψε στην έκθεση της τρόικας. «Δεν είμαστε σήμερα οι εκπρόσωποι της τρόικας, η οποία έχει σαν καθήκον να ολοκληρώσει, να εκπονήσει την έκθεση προόδου, αλλά αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να δώσουμε ώθηση στα διμερή μας θέματα» ανέφερε. Ερωτηθείσα για το χρόνο παράδοσης της έκθεσης, απάντησε αόριστα, σημειώνοντας πως «το να δουλεύει κανείς σε βάθος είναι πιο σημαντικό από το να είναι γρήγορος. Πιέζουμε τα πράγματα αλλά θα πρέπει να ανακτηθεί η αξιοπιστία».

Η καγκελάριος αναγνώρισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, εκτιμώντας πως «αξίζει τον κόπο» να ολοκληρώσει τη διαδρομή η Ελλάδα. «Η πορεία που έχει ακολουθήσει η Ελλάδα είναι πολύ σκληρή θα οδηγήσει όμως σε επιτυχία» ανέφερε: «Η περίοδος που βιώνει η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα δύσκολη κυρίως για τους ανθρώπους της, ζητούνται πάρα πολλά. Έχει ολοκληρωθεί ένα μεγάλο κομμάτι του δρόμου και παρά το γεγονός ότι η πορεία είναι δύσκολη αξίζει να την ολοκληρώσει η Ελλάδα. Κοινό μας συμφέρον είναι να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας στην Ευρώπη και να δείξουμε ότι μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματά μας». Σε ερώτηση εξάλλου για το σκοπό της επίσκεψής της, η κ. Μέρκελ απάντησε ότι βρίσκεται εδώ για να αποκτήσει μία πιο βαθιά γνώση των πραγμάτων. «Δεν είμαι δασκάλα για να βάζω βαθμούς», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά της.

Παράλληλα, η Γερμανίδα καγκελάριος μίλησε και για την ανάγκη της ανάπτυξης: «Παράλληλα με τα μέτρα λιτότητας θα πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη, θα στηρίξουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να πάρει η Ελλάδα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων». «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχουμε βήματα προόδου και στη συνεργασία σε επίπεδο της επενδυτικής τράπεζας KfW και θέλουμε, ήδη, το Νοέμβριο, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να συμφωνήσουμε τη μακροχρόνια προοπτική – τις χρηματοοικονομικές προοπτικές- για τα επόμενα χρόνια και να διαπιστώσουμε ποια διορθωτικά μέσα, ποιοί πόροι, δηλαδή, μπορούν να διατεθούν στην Ελλάδα, για τα αντίστοιχα προγράμματα» πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη πως στη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά αποφασίστηκε να δοθεί ώθηση στα διμερή θέματα και να ενισχυθεί η διμερής συνεργασία στην Task Force και με τον (ομοσπονδιακό υφυπουργό Εργασίας) κ. Φούχτελ.

Αντ. Σαμαράς: Σπάει η διεθνής απομόνωση της χώρας

Η παρουσία της κ. Μέρκελ εδώ σπάει τη διεθνή απομόνωση που είχαμε μέχρι σήμερα εξαιτίας και δικών μας λαθών, τόνισε από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς επισημαίνοντας ότι η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου συνεπάγεται μόνο κέρδη για τον τόπο.

PRIMEMINISTER.GOV.GR
Δηλώσεις Α. Σαμαρά - Α. Μέρκελ

Δηλώσεις Α. Σαμαρά - Α. Μέρκελ

Παράλληλα υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να τηρήσει τις υποχρεώσεις της. «Ο ελληνικός λαός ματώνει αλλά είναι αποφασισμένος να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και να κερδίσει το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός και έκανε λόγο για «ειλικρινείς» συνομιλίες με την κ. Μέρκελ, κατά τις οποίες κυριάρχησαν, όπως είπε, η αμοιβαία κατανόηση, το πνεύμα αλληλεγγύης και η αισιοδοξία ότι το ελληνικό πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί. Ο Πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι μένουν ακόμη διαρθρωτικά μέτρα να ληφθούν για να γίνει η χώρα πιο ανταγωνιστική. «Δεν θέλω να λέω ότι είμαι ευχαριστημένος γιατί αυτό στην πολιτική μερικές φορές μεταφράζεται ότι είμαι εφησυχασμένος», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι η προσπάθεια είναι συνεχής και πέρα από προθεσμίες.

«Ο ελληνικός λαός δεν ζητάει περισσότερα χρήματα και χάρες», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η κ. Μέρκελ έδειξε «κατανόηση και σεβασμό για τις θυσίες» των πολιτών, οι οποίες «δεν πρέπει να πάνε χαμένες».

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, στη διάρκεια της συνάντησης με την κ. Μέρκελ αποφασίστηκαν «πρακτικοί τρόποι στενότερης διμερούς συνεργασίας» σε τομείς όπως η υγεία και η τοπική αυτοδιοίκηση. Στο σημείο αυτό μάλιστα ο κ. Σαμαράς τόνισε η χώρα μας έχει ανάγκη από επενδυτική βοήθεια, ενώ όπως είπε, η Γερμανίδα καγκελάριος του εξέφρασε τη βούλησή της να βοηθήσει την Ελλάδα ώστε «να πάρουν τέλος οι δοκιμασίες του ελληνικού λαού».

Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία ότι σύντομα η επιτυχία της Ελλάδας θα καταγραφεί ως επιτυχία της Ευρώπης, προσθέτοντας ότι «όσοι πόνταραν στην κατάρρευση της Ελλάδας, θα το χάσουν το στοίχημα».

«Σήμερα υποδεχθήκαμε μια φίλη της χώρας», κατέληξε και χαρακτήρισε «νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας» τη σημερινή επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου.

Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε στο μεταξύ, μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων του κ. Σαμαρά και της κ. Μέρκελ, ότι «όλα τα ζητήματα της συμφωνίας θα έρθουν πακέτο και όχι ένα- ένα», καθώς και ότι έχει τεθεί το θέμα της επιμήκυνσης. «Να το συζητήσουμε», απάντησε, σύμφωνα με την ίδια πηγή η Γερμανίδα καγκελάριος.

Κυβερνητικές πηγές πάντως εκτιμούν ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής στις 17-18 Οκτωβρίου, ενώ στόχος είναι η Σύνοδος να εξουσιοδοτήσει το επόμενο Eurogroup η έκτακτο Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης.

Κ. Παπούλιας: Ο ελληνικός λαός έχει σχεδόν εξαντλήσει την αντοχή του

Στη συνέχεια η Γερμανίδα καγκελάριος έγινε δεκτή στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια , ο οποίος αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη της κ. Μέρκελ αναφέρθηκε στις «δύσκολες στιγμές» που περνάει ο ελληνικός λαός.

ΑΠΕ - ΜΠΕ
Διάλογος Κ. Παπούλια - Α. Μέρκελ

Διάλογος Κ. Παπούλια - Α. Μέρκελ

«Ο ελληνικός λαός σχεδόν έχει εξαντλήσει την αντοχή του», υπογράμμισε ο κ. Παπούλιας και τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα αναπτυξιακά αλλά και πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.

Από την πλευρά της, η κ. Μέρκελ επανέλαβε ότι επισκέπτεται ως εταίρος και φίλη την Ελλάδα, που βρίσκεται όπως είπε, σε «δύσκολη πορεία» ενώ διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία θα βοηθήσει όπου μπορεί στην επίλυση των προβλημάτων.

Ολοκληρώνοντας τις επαφές της στο πλαίσιο της ολιγόωρης επίσκεψής της στην Αθήνα, η κ. Μέρκελ μετέβη ακολούθως, συνοδευόμενη από τον κ. Σαμαρά, στο ξενοδοχείο Χίλτον, όπου είχε συνάντηση με επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Έλληνες επιχειρηματίες έθεσαν στην κ. Μέρκελ το θέμα της ρευστότητας στην αγορά, που το συνέδεσαν με την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. Έθεσαν όμως και το ζήτημα των χρεών του κράτους έναντι των επιχειρήσεών τους που δημιουργεί ασφυξία.

Κυβερνητική πηγή έλεγε ότι ήταν σημαντική η παρουσία της κ. Μέρκελ στην συνάντηση των επιχειρηματιών καθώς βοηθά να ξεπεραστεί ο φόβος που υπάρχει για έξοδο της χώρας από το ευρώ, φόβος που δημιουργεί προβλήματα στην ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας στο εξωτερικό. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος είπε στην κ. Μέρκελ ότι δεν θεωρεί απαραίτητη τη νομοθετική ρύθμιση για περαιτέρω μείωση των μισθών καθώς οι μεταρρυθμίσεις έχουν δημιουργήσει ευελιξία στην αγορά εργασίας. Η κ. Μέρκελ είπε ότι θα το μεταφέρει στην τρόικα.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Κ. Φρουζής χαρακτήρισε θετική τη συνάντηση με την Α. Μέρκελ παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Προϋπόθεση, σύμφωνα με τον κ. Φρουζή είναι να βρεθεί λύση στα ανοιχτά ζητήματα της φαρμακοβιομηχανίας τα οποία είναι η ρευστότητα στην αγορά, η αποπληρωμή των σχεδόν 2 δισ. ευρώ που οφείλει η ελληνική πολιτεία σήμερα στη φαρμακοβιομηχανία και η επανεξέταση του ανοιχτού θέματος της ζημίας που υπέστησαν οι επιχειρήσεις από το «κούρεμα» των ομολόγων για χρέη παρελθόντων ετών. Στόχος είναι να στηρίξουμε κι εμείς την κυβέρνηση στην προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας και να τη βάλουμε σε τροχιά ανάπτυξης.

Μετά τις επαφές της με τους Έλληνες και Γερμανούς επιχειρηματίες, η κ. Μέρκελ μετέβη στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» από όπου και αναχώρησε για τη Γερμανία.

Η κ. Μέρκελ αφίχθη το μεσημέρι υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, όπου πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή υποδοχής. Τη γερμανίδα καγκελάριο υποδέχθηκε με μια θερμή χειραψία ο Αντ. Σαμαράς και ακολουθήθηκε όλο το προβλεπόμενο τυπικό, με την ανάκρουση των δύο εθνικών ύμνων, το τιμητικό άγημα και την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού. Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο κατά την τελετή υποδοχής ήταν ότι στο πιλοτήριο του αεροσκάφους που μετέφερε την κ. Μέρκελ κυμάτιζαν τόσο η γερμανική όσο και η ελληνική σημαία.

Το «παρών» στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος έδωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος, Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, ο Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Στ. Βασιλόπουλος.

Την κ. Μέρκελ συνόδευσε στην επίσκεψή της στην Αθήνα ο Γερμανός υφυπουργός Εργασίας Χ. Φούχτελ, ο οποίος έχει αναλάβει και τη δράση της «Task Force» όσον αφορά τη μεταφορά τεχνογνωσίας για τις αλλαγές στη δομή του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, πηγές της Ιπποκράτους χαρακτήριζαν πολύ θετικό το γεγονός της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου 'Αγκελα Μέρκελ στην Αθήνα. Οι ίδιες πηγές, ελλείψει επίσημης ενημέρωσης, ήταν συγκρατημένες, αναφέροντας ότι το ΠΑΣΟΚ περιμένει την ενημέρωση αυτή από τον πρωθυπουργό για τη συνάντηση και τις συνομιλίες του με την κ. Μέρκελ, αλλά και από το οικονομικό επιτελείο για τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Πάντως, στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ως γεγονός τεράστιας σημασίας ότι η κ. Μέρκελ, όπως και γενικά οι Ευρωπαίοι εταίροι, αναγνωρίζουν τις θυσίες του ελληνικού λαού και τις προσπάθειες που κατέβαλε η χώρα τα δυόμισι τελευταία χρόνια. Επισημαίνουν επίσης και οι εκτός Ελλάδας αναγνωρίζουν ότι η χώρα έχει καλύψει μεγάλο μέρος του δρόμου, αλλά υπάρχει ακόμα πολύς για να καλυφθεί. Και αυτό για να υλοποιηθεί, αναφέρουν, καθιστά απαραίτητη μια ολοκληρωμένη συμφωνία, για την οποία το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση, η οποία πρέπει να αποτελέσει τη βάση.

ΣΥΡΙΖΑ: Επικοινωνιακό φιάσκο η επίσκεψη της Μέρκελ

«Επικοινωνιακό φιάσκο» χαρακτήρισε ο ΣΥΡΙΖΑ την επίσκεψη της Μέρκελ στην Αθήνα, καθώς δεν ειπώθηκε τίποτε καινούριο πέρα από την προτροπή της Γερμανίδας καγκελαρίου να συνεχίσουμε στον ίδιο «αδιέξοδο» δρόμο.

Όσοι καλλιεργούσαν την εντύπωση ότι η επίσκεψη της κ. Μέρκελ θα σηματοδοτούσε κάτι διαφορετικό για τη χώρα, «διαψεύστηκαν οικτρά», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι οι ευχές της για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ επαναφέρουν το «γνωστό χιλιοειπωμένο εκβιασμό, με σκοπό τη συνέχιση της ίδιας βάρβαρης μνημονιακής πολιτικής».

Η συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ, προσθέτει, καταδεικνύει τη στρατηγική σύμπλευση της ελληνικής και της γερμανικής κυβέρνησης, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να διαβεβαιώνει για μια ακόμη φορά τους δανειστές και το κεφάλαιο ότι σκοπεύει «να εμμείνει στην ίδια αδιέξοδη και εγκληματική πολιτική, αδιαφορώντας για τις καταστροφικές επιπτώσεις στην κοινωνία και την οικονομία».

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Πείσμα στην υλοποίηση ενός υφεσιακού προγράμματος

Η Αγκελα Μέρκελ «απλώς ευχήθηκε παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ παραπέμποντας με πείσμα στην υλοποίηση ενός προγράμματος για το οποίο όλοι συνομολογούν ότι δεν βγαίνει και είναι επώδυνο και υφεσιακό», υποστήριξε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρήστος Ζώης.

Για τον Αντώνη Σαμαρά, είπε ότι « ο πρωθυπουργός, αιφνιδιασμένος από την σχετική ερώτηση, προτίμησε να την προσπεράσει και να αναφερθεί στην ύφεση και στην ανεργία».

Χρυσή Αυγή: Η υποταγή της συγκυβέρνησης οδηγεί σε νέο μνημόνιο

Για «υποταγή της συγκυβέρνησης» κάνει λόγο η Χρυσή Αυγή, σε ανακοίνωσή της με αφορμή τη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με την Ανγκελα Μέρκελ.

«Η θλιβερή ελλαδική ηγεσία δεν τόλμησε να απαιτήσει τα αυτονόητα από την τοκογλύφο Μέρκελ, δηλαδή: συμμετοχή της ΕΚΤ στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και απαλλαγή του κράτους μας από το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών», σημειώνει η Χρυσή Αυγή, προειδοποιώντας μάλιστα ότι «η πολιτική υποταγής της συγκυβέρνησης θα οδηγήσει σε νέο μνημόνιο και οριστική εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας».

KKE: 'Αγριες θυσίες ζητά η Μέρκελ

«Οι δηλώσεις της καγκελαρίου της Γερμανίας και του πρωθυπουργού αποκαλύπτουν πως όλοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι φταίει μόνο η τρόικα αποπροσανατολίζουν το λαό γιατί κρύβουν τις ευθύνες και την ταξική στρατηγική της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ» σχολίασε το ΚΚΕ, επισημαίνοντας πως η Μέρκελ επανέλαβε «κυνικά ό,τι και η τρόικα και οι άλλοι ηγέτες της ΕΕ: Ότι πρέπει ο λαός να αποδεχτεί τις άγριες θυσίες που τον καταδικάζουν στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Αυτές είναι οι αναδιαρθρώσεις, οι σιδερένιες προδιαγραφές υπέρ της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου που σημαίνει δυστυχία για τους εργαζόμενους».

«Κατά τα άλλα όλα δείχνουν ότι το μνημόνιο συνεργασίας που είχαν υπογράψει Μέρκελ – Παπανδρέου προχωράει και εμπλουτίζεται. Οι κοινές μπίζνες γερμανικού και ελληνικού κεφαλαίου, εκτός από το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, τις ιδιωτικοποιήσεις, περιλαμβάνουν, μέσω της αξιοποίησης του μηχανισμού της Τοπικής Διοίκησης, και την λεγόμενη διαχείριση των απορριμμάτων, γενικότερα την περιβαλλοντική βιομηχανία που έχει υψηλά κέρδη» προσθέτει το ΚΚΕ, που καταλήγοντας καλεί το λαό «να ξεμπερδεύει με τα διλήμματα και τις αυταπάτες. Η πάλη για κατάργηση των μνημονίων συνδέεται αναπόσπαστα με την πάλη για αποδέσμευση από την ΕΕ. Όσοι το κρύβουν λένε στο λαό ψέματα».

Σ. Κεδίκογλου: Εκτός τόπου και χρόνου ο Αλ. Τσίπρας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, του επιτέθηκε εκ νέου: «Ο κ. Τσίπρας παραμένει εκτός τόπου και χρόνου. Την ώρα που η Ελλάδα σπάει την απομόνωσή της, ο επικεφαλής των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ κάνει ό,τι μπορεί για να την κρατήσει απομονωμένη».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή