Διαξιφισμοί με αιχμή το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής
Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012 17:33
UPD:19:51

Αιχμές εκατέρωθεν, αλλά και επικρίσεις για την πολιτική της κυβέρνησης περιλάμβανε η συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

A- A A+

Αιχμές εκατέρωθεν, αλλά και επικρίσεις για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης περιλάμβανε η συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Κατά την ομιλία του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας , χαρακτήρισε «σχεδόν ανύπαρκτα» τα περιθώρια άμεσης αλλαγής της συνταγής δημοσιονομικής πολιτικής. Συγκεκριμένα, ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι, από την ώρα που η Ελλάδα προσέφυγε στον μηχανισμό στήριξης και «δεδομένων των αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας», ο χώρος σχεδιασμού πολιτικών είναι «αυστηρά περιορισμένος και εξαρτημένος» από το πλαίσιο συνεργασίας με τους εταίρους μας.

Αναφερόμενος στα βάρη που υφίστανται οι Ελληνες πολίτες την περίοδο 2010-2012, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «ηράκλεια προσπάθεια» με θυσίες 49 δισ. ευρώ, οι οποίες όμως δεν οδήγησαν σε αντάξιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Η οικονομία αντίθετα, πρόσθεσε, ακολούθησε πτωτική πορεία και η συνολική ύφεση ξεπέρασε το 22% του ΑΕΠ ενώ η ανεργία φτάνει το 25%».

Όπως σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, αυτά οφείλονται στην έλλειψη σχεδίου αντιμετώπισης κρίσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που προκάλεσε την ελληνική κρίση δανεισμού, αλλά και στο ότι δεν δόθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, η δέουσα προσοχή σε μέτρα ανάκαμψης της οικονομίας - και όσα επιχειρήθηκαν, δεν προχώρησαν. Παράλληλα, πρόσθεσε, «το έλλειμμα αξιοπιστίας που διαμορφώθηκε τα τρία προηγούμενα χρόνια ήταν μεγάλο και δύσκολα διαχειρίσιμο».

«Η κυβέρνηση εθνικής ευθύνης καλείται να βγάλει τη χώρα απ' το τέλμα, εντός του ευρώ, με άμεση επιδίωξη την εξασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος απ' την επόμενη χρονιά», τόνισε. Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, τέτοιες ενδείξεις υπάρχουν ήδη, παρά την πρωτοφανή ύφεση. Μεταξύ άλλων, ο κ. Σταϊκούρας επικαλέστηκε την πτώση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης το 2012 στο 6,6% του ΑΕΠ (έναντι 9% το 2011), την βελτίωση του πρωτογενούς ελλείμματος (1,4% από 2,1%), αλλά και τη μείωση των συνολικών δαπανών του Τακτικού Προϋπολογισμού.

Περιθώρια αισιοδοξίας, όπως παρατήρησε ο αναπληρωτής υπουργός, αφήνουν ακόμη η «ποσοτική και ποιοτική βελτίωση του κεφαλαίου αξιοπιστίας της χώρας, ως αποτέλεσμα συγκροτημένων και μεθοδικών κινήσεων της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού», η μείωση των σπρεντ των ελληνικών ομολόγων, η βελτίωση του κλίματος στο Χρηματιστήριο, η αύξηση των εξαγωγών, η επιστροφή καταθέσεων, και η προώθηση μιας σειράς αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου. Στην ίδια κατεύθυνση συμβάλλει, όπως είπε, και η δημιουργία «νέων, ισχυρών τραπεζικών ομίλων, ικανών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του ελληνικού και διεθνούς περιβάλλοντος».

Σε επίπεδο συμπολίτευσης, οι εισηγητές των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση επισήμαναν την ανάγκη επίδειξης πνεύματος σύμπνοιας, αν και καταγράφηκαν βολές από το ΠΑΣΟΚ ως προς τον βαθμό ανταπόκρισης των υπουργών στα καθήκοντα που έχουν αναλάβει, αλλά και πολιτικές διαφοροποιήσεις εκ μέρους της Δημοκρατικής Αριστεράς.

«Η αποτίμηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού πρέπει να είναι πολιτική και όχι οικονομική, δεδομένης της ρευστότητας πολλών μεγεθών του», επισήμανε ο εισηγητής της ΝΔ Αντώνης Μπέζας και διαβεβαίωσε ότι ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός, που κατατέθηκε τον Φεβρουάριο, θα υλοποιηθεί. Τόνισε επίσης ότι δυσμενής εικόνα, όσον αφορά στην ύφεση και στην ανεργία, εξισορροπείται εν μέρει από την «εντυπωσιακή αλλαγή κλίματος» που έχει βελτιώσει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, από την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη που επιβεβαιώθηκε και χθες. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, η κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει την επιμήκυνση του πλαισίου εφαρμογής των συμφωνηθέντων μέτρων, τα οποία «δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα»- όπως, βεβαίως και την καταβολή της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Μπέζας επιτέθηκε εναντίον των «δύο άκρων», υποστηρίζοντας πως «επιχειρούν να κερδοσκοπήσουν πολιτικά και μας οδηγούν σε σύγκρουση με τους εταίρους μας, όταν γνωρίζουν πως η επαναδιαπραγμάτευση μπορεί να γίνει». Αναγνώρισε ωστόσο την ανάγκη «να κυβερνάμε δια του παραδείγματός μας», και παρατήρησε πως «δεν μπορεί να λειτουργεί μόνον ένας πρωθυπουργός και 2- 3 υπουργεία και οι άλλοι να περιμένουν».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Σαχινίδης επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, υπογραμμίζοντας πως «η δική της έλλειψη πολιτικής βούλησης για συνεργασία ευθύνεται για πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα». Ο κ. Σαχινίδης ξεκαθάρισε πως υπερασπίζεται «πολύ συνειδητά την ανάγκη επιτυχίας της κυβέρνησης αυτής», υποστήριξε όμως πως «πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης δεν βοηθούν- και μιλάνε γι' ανάπτυξη αλλά δεν εργάζονται γι' αυτήν (…), δεν αισθάνονται την ανάγκη για αναδιάρθρωση ή περικοπές τμημάτων του δημοσίου τομέα και έχουν αναδειχθεί σε ακτιβιστές των υπουργείων τους και όχι της υπεράσπισης των πολιτών».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε βολές και κατά του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον πως ευαγγελίζεται μια πολιτική την οποία ουδείς πρόκειται να χρηματοδοτήσει και προκαλώντας τους βουλευτές του «να ζητήσουν από το Die Linke (σ.σ. το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς) να μας χρηματοδοτήσει».

«Tο προσχέδιο προϋπολογισμού ασφυκτιά απ' την πολιτική της λιτότητας που ανακυκλώνει την ύφεση και δεν ικανοποιεί τους στόχους της συμφωνίας των τριών πολιτικών αρχηγών», παρατήρησε από πλευράς Δημοκρατικής Αριστεράς, η Ασημίνα Ξυροτήρη. Διαβεβαίωσε παράλληλα πως η ΔΗΜΑΡ «θα ασκεί έλεγχο στην κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει, για αποτελεσματική εφαρμογή της κοινής συμφωνίας, καταθέτοντας και εναλλακτικές προτάσεις».

«Δυστυχώς για σας, δεν θα ψηφίσετε ούτε για την επιμήκυνση, ούτε για την ανάπτυξη. Θα ψηφίσετε ένα προσχέδιο προϋπολογισμού που ξέρετε πως οι αριθμοί δεν στέκουν και θα ψηφίσετε τα μέτρα. Το προσχέδιο αποδεικνύει πως πρόκειται για μια ταξική επιλογή και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε κι εμείς με ταξική ματιά», σημείωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Παρατήρησε επίσης πως στην εφαρμοζόμενη πολιτική, χρησιμοποιούνται τρία κανάλια εξόδου απ' την ύφεση (μείωση επιτοκίων, δημοσιονομική πειθαρχία, εσωτερική υποτίμηση) από τα οποία κανένα δεν λειτουργεί.

«Αυτοί που διέλυαν τη χώρα και οδήγησαν την ανεργία στα ύψη και σε μια κατάσταση με 3.000 αυτοκτονίες και χιλιάδες μαγαζιά να έχουν βάλει λουκέτα, έρχονται να ζητήσουν πιο αποφασιστική συνέχιση του ίδιου κατήφορου» σχολίασε αναφορικά με τις επισημάνσεις του Φ. Σαχινίδη, ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, προειδοποιώντας τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ πως «η ανθρωπιστική κρίση που οδηγεί σε αυτοκτονίες έχει πλέον στοιχεία και ποινικού δικαίου».

«Το προσχέδιο έχει προφανώς περιορισμένη αξία. Στηρίζεται στη μείωση των μισθών και προδιαγράφει ένα μοντέλο ανάπτυξης που στηρίζεται σε οικονομία εντάσεως εργασίας. Έτσι όμως, δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε ούτε την Κίνα, ούτε την Βραζιλία, ούτε τη Βουλγαρία» ανέφερε ο κ. Μαριάς.

Εκ μέρους της Χρυσής Αυγής, ο Ηλίας Παναγιώταρος, αναφέρθηκε στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντας τις υποσχέσεις της «απάτη». Παράλληλα, σχολιάζοντας το προσχέδιο προϋπολογισμού, παρατήρησε πως «την ίδια στιγμή που δαπανώνται εκατομμύρια ευρώ για την επίσκεψη Μέρκελ, οδηγείται ένας ολόκληρος λαός να συνταξιοδοτηθεί στα 67, για την εξοικονόμηση μονάχα 5 εκατ. ευρώ».

Ο κ. Παναγιώταρος αξίωσε «να απαιτηθούν τα αντισταθμιστικά οφέλη των Ενόπλων Δυνάμεων αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ, που φαγώθηκαν από απατεώνες τύπου Τσοχατζόπουλου». «Να απαιτήσετε να πάρετε πίσω μέρος των χρημάτων που δόθηκαν σε διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις, ορισμένες απ' τις οποίες παίζουν και αντεθνικό ρόλο», πρόσθεσε.

«Εντός του καπιταλιστικού οικονομικού συστήματος υπάρχουν δύο επιλογές εξόδου απ' την κρίση- και οι δύο προσωρινές και αντιλαϊκές: Είτε η επιλογή της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, με έξοδο απ' το ευρώ και εξωτερική υποτίμηση, είτε συνέχιση της εσωτερικής υποτίμησης», επισήμανε για λογαριασμό του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Η πλημμυρίδα των λεγόμενων εναλλακτικών προτάσεων είναι αδιέξοδες. Είναι, για παράδειγμα, η φοροδιαφυγή το πρόβλημα; Βεβαίως είναι πρόβλημα. Και θα την καταπολεμήσετε με το περιουσιολόγιο; Η ΦΑΓΕ δεν πήγε στο Λουξεμβούργου για μικρότερο φόρο;», διερωτήθηκε ο εισηγητής του ΚΚΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή