Τουρκία: Απογοήτευση και επικρίσεις κατά Κύπρου - ΕΕ

Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012 18:37
UPD:20:28

«Από ό,τι φαίνεται το γεγονός πως η έκθεση συνέπεσε με την δήθεν προεδρία ενός δήθεν κράτους που δεν αναγνωρίζουμε, συνέβαλε στο να βαρύνουν στην έκθεση τα στοιχεία που μας προκαλούν απογοήτευση» δήλωσε ο αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης υπουργός Εγκεμέν Μπαγίς.

A- A A+

Απογοήτευση εξέφρασε η 'Αγκυρα για την Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επικρίνοντας ουσιαστικά τη Λευκωσία.

«Από ό,τι φαίνεται το γεγονός πως η έκθεση συνέπεσε με την δήθεν προεδρία ενός δήθεν κράτους που δεν αναγνωρίζουμε, συνέβαλε στο να βαρύνουν στην έκθεση τα στοιχεία που μας προκαλούν απογοήτευση» δήλωσε ο αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης υπουργός Εγκεμέν Μπαγίς.

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στην Κωνσταντινούπολη σχετικά με την έκθεση, ο Μπαγίς είπε ότι η 'Αγκυρα θεωρεί τις εκθέσεις προόδου της ΕΕ ως καθρέφτη για την Τουρκία, αλλά πρόσθεσε: «Βλέπουμε ότι φέτος ο σπασμένος καθρέφτης της ΕΕ απέχει από το να μας φωτίσει το δρόμο. Η έκθεση περιλαμβάνει πολλά μεμονωμένα περιστατικά τα οποία χρησιμοποιούνται για επικίνδυνες γενικεύσεις. Οι επιδράσεις της Ελληνοκυπριακής προεδρίας στην ΕΕ, δυστυχώς είχαν φέτος ως αποτέλεσμα, η ΕΕ να ρίχνει το φως όχι μπροστά μας, αλλά στα μάτια μας».

«Αντιλαμβανόμαστε ότι η Έκθεση Προόδου του έτους 2012 αντικατοπτρίζει τις προσπάθειες της ΕΕ, η οποία βρίσκεται σε οικονομική και πολιτική κρίση, να καθυστερήσει με διάφορες προφάσεις την ένταξη της Τουρκίας. Η ΕΕ, με την απαισιόδοξη αυτή προσέγγιση, μπορεί να σκιάσει και τη Θετική Ατζέντα που ξεκίνησε το 2012 μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ», τόνισε ο Μπαγίς.

Και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε μη ισορροπημένη την Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογραμμίζοντας ότι αυτή περιλαμβάνει περισσότερα αρνητικά στοιχεία παρά θετικά, ενώ τόνισε ότι «η επανάληψη της προσδοκίας για ομαλοποίηση των σχέσεών μας την "Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου" που περιλαμβάνεται στην Έκθεση Προόδου σημαίνει ότι παραβλέπονται η θέση μας και η πολιτική πραγματικότητα». Σύμφωνα με την 'Αγκυρα, «είναι απαράδεκτη η τάση να εξακολουθούν να προβάλλονται ως απειλές δηλώσεις που διατυπώνονται από την πλευρά μας».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία εκφράζεται η ικανοποίηση της τουρκικής πλευράς για το ότι «στην έκθεση υπογραμμίζεται πως η Τουρκία εξακολουθεί να υποστηρίζει τις συνομιλίες για την επίλυση του προβλήματος». Ωστόσο, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι «συνιστά σημαντική έλλειψη το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ διαπιστώνει ότι υπάρχει αδιέξοδο στις συνομιλίες, δεν καυτηριάζει από την άλλη την ευθύνη της Ελληνοκυπριακής πλευράς για το αρνητικό αυτό αποτέλεσμα».

Σημειώνεται επίσης ότι «η ΕΕ έχει εντάξει στο εσωτερικό της το Κυπριακό πρόβλημα και αυτό που θα περίμενε κανείς από αυτήν, είναι να συμβάλει στην επίλυση και όχι να (υιοθετεί) πλευρά. Κι αυτό είναι δυνατόν μόνο εάν αναθεωρήσει τη μεροληπτική στάση της».

Κατά τα άλλα στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι οι εκθέσεις προόδου συνιστούν σημαντικό μέσο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και ως εκ τούτου «οι διαπιστώσεις που περιλαμβάνονται σε αυτές, εξετάζονται λεπτομερώς από μέρους μας». Σημειώνεται μάλιστα ότι «στο βαθμό που η Έκθεση Προόδου είναι δίκαιη και ισορροπημένη, θα συμβάλει στις σχέσεις μας με την ΕΕ, περιλαμβανομένης και της ενταξιακής διαδικασίας».

«Ωστόσο, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, παρατηρούμε ότι όπως συμβαίνει κάθε χρόνο τα έγγραφα αυτά εστιάζονται περισσότερο από τα θετικά, στα αρνητικά στοιχεία. Με αυτή της τη μορφή, η Έκθεση δεν είναι ισορροπημένη».

Τέλος στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει την υπογραφή της συμφωνίας επανεισδοχής εκ μέρους της Τουρκίας, αλλά υπογραμμίζεται πως «το ζήτημα αυτό πρέπει να προχωρήσει ταυτόχρονα με την κατάργηση των θεωρήσεων για τους πολίτες μας».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή