Σε προσγείωση υποχρέωσε η Τουρκία συριακό πολιτικό αεροσκάφος

Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012 20:58
UPD:11/10/2012 00:38

To συριακό αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της Αγκυρας.

A- A A+

Σε προσγείωση στην 'Αγκυρα υποχρέωσαν οι τουρκικές αρχές συριακό πολιτικό αεροσκάφος, προκειμένου να διεξαγάγουν έρευνα, μετά από πληροφορίες του τουρκικού ΥΠΕΞ ότι το αεροπλάνο μεταφέρει οπλισμό. Παράλληλα, το υπουργείο καλεί όλα τα τουρκικά πολιτικά αεροσκάφη να μην εισέρχονται στον εναέριο χώρο της Συρίας, για λόγους ασφαλείας.

Όπως έγινε γνωστό, το αεροσκάφος είχε ξεκινήσει από τη Μόσχα και είχε προορισμό τη συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό.

Η κρατική τουρκική τηλεόραση μετέδωσε πως το συριακό αεροσκάφος συνοδευόταν από τουρκικά μαχητικά, προκειμένου να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της 'Αγκυρας.

Σήμερα λάβαμε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το φορτίο του αεροπλάνου φέρεται ότι δεν σέβεται τους κανόνες της πολιτικής αεροπορίας, σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβύτογλου.

Ο ίδιος τόνισε ότι αν βρεθεί στρατιωτικός εξοπλισμός στο αεροπλάνο, θα εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο.

«Είμαστε αποφασισμένοι να ελέγξουμε τις μεταφορές όπλων σε ένα καθεστώς που διαπράττει τόσο βάναυσες σφαγές εναντίον αμάχων. Είναι απαράδεκτο μια τέτοια μεταφορά να γίνεται με την χρήση του εναέριου χώρου μας», επισήμανε.

Παράλληλα δήλωσε ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει να ερευνά συριακά πολιτικά αεροσκάφη που χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της και υποστήριξε πως ο συριακός εναέριος χώρος δεν είναι πλέον ασφαλής και ότι τα τουρκικά επιβατικά αεροπλάνα θα πρέπει να μην πετούν εκεί.

Νωρίτερα σήμερα ο αρχηγός του τουρκικού στρατού, στρατηγός Νετζντέτ Εζέλ δήλωσε ότι ο στρατός θα απαντήσει με μεγαλύτερη ισχύ αν οι βομβαρδισμοί από τη Συρία εξακολουθήσουν να διεχέονται στο τουρκικό έδαφος. «Απαντήσαμε, αλλά αν συνεχιστεί θα απαντήσουμε με μεγαλύτερη ισχύ», είπε ο Οζέλ κατά τη διάρκεια επιθεώρησης των στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με τη Συρία, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

Οι τουρκικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε αντίποινα εδώ και μία εβδομάδα, απαντώντας στα πυρά που έχουν φτάσει στο έδαφος της χώρας από τα σύνορα με τη Συρία και στο θάνατο πέντε Τούρκων αμάχων από συριακή οβίδα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή