Καθημερινές διαβουλεύσεις με την τρόικα

Νέα «μαύρη τρύπα» 550 εκατ. ευρώ
Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2012 10:57
UPD:15:20

Η τρόικα επανέλαβε χθες πως θεωρεί αναγκαία να εφαρμοστούν μέτρα ύψους τουλάχιστον 9 δισ. ευρώ το 2013, αλλά η επιμονή της αυτή ακυρώνει στην ουσία την όποια διαπραγμάτευση για επιμήκυνση του προγράμματος, που έχει θέσει η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών.

A- A A+

Συνεχείς είναι οι συναντήσεις των επικεφαλής της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο με στόχο την επίτευξη συμφωνίας έως τη σύνοδο κορυφής της 18ης και ενώ κατά τις χθεσινές διαβουλεύσεις προέκυψε ότι το πακέτο των μέτρων του 2013 θα είναι βαρύτερο από εκείνο που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

«Στόχος μας είναι να μην ξεφύγουμε πάρα πολύ από το στόχο του προσχεδίου» είπε ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα μέτρα του 2013 θα είναι περισσότερα από 7,8 δισ. ευρώ και ότι απλά το ΥΠΟΙΚ προσπαθεί να περιορίσει το εύρος.

Η τρόικα επανέλαβε και χθες πως θεωρεί αναγκαία να εφαρμοστούν μέτρα ύψους τουλάχιστον 9 δισ. ευρώ το 2013, αλλά η επιμονή της αυτή ακυρώνει στην ουσία την όποια διαπραγμάτευση για επιμήκυνση του προγράμματος, που έχει θέσει η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών.

Την ίδια στιγμή κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εφμαρνίαζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για το αν θα προλάβει η κυβέρνηση τις προθεσμίες για την υλοποίηση των «προαπαιτούμενων δράσεων» δηλαδή των 89 διαρθρωτικών παρεμβάσεων που έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί μέχρι τον περασμένο Ιούνιο, βάσει του β' μνημονίου που υπογράφηκε τον περασμένο Μάρτιο.

Νέα «μαύρη τρύπα» 550 εκατ. ευρώ

Σημειώνεται τέλος ότι κατά τις χθεσινές διαβουλεύσεις υπήρξε νέα εμπλοκή για ποσό ύψους 550 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα «μαύρη τρύπα» προέκυψε όταν οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν να μην επιστραφούν στο Δημόσιο από τις τράπεζες οι τόκοι επί των προνομιούχων μετοχών που κατέχει το κράτος.

Το ποσό αυτό πρέπει να επιστραφεί με τη μορφή μερίσματος και αφορά στην κρατική ενίσχυση, με προνομιούχες μετοχές, που είχαν λάβει οι τράπεζες το 2008 βάσει του «νόμου Αλογοσκούφη».

Οι ξένοι τεχνοκράτες ζήτησαν να καλυφθεί η διαφορά των 500 εκατ. είτε με νέα έκτακτη εισφορά είτε με την περικοπή από εφέτος των δώρων στους εν ενεργεία υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, προκαλώντας την έντονη αντίδραση τόσο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, όσο και του αναπληρωτή υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα, με αποτέλεσμα το θέμα να μένει ανοικτό.

Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί σήμερα στις 18.30.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή