H αναζητούμενη, στις ελληνοτουρκικές διερευνητικές επαφές, διαδικασία διαπραγμάτευσης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, αφορά όλη την περιοχή από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο, ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, αρνούμενος να σχολιάσει σχετικές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου.
«Δεν γνωρίζω τι είπε ο κ. Νταβούτογλου και, ως εκ τούτου, δεν μπορώ να το σχολιάσω», αρκέστηκε να πει κληθείς να τοποθετηθεί επί των δηλώσεων του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.
Στρατηγική επιλογή της Ελλάδας είναι η οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με τις γειτονικές χώρες, σημείωσε ο κ. Δελαβέκουρας και στο σημείο αυτό υπενθύμισε τις συμφωνίες με Ιταλία και Αλβανία, τις συνεχιζόμενες επαφές με την Αίγυπτο και τη Λιβύη και τη συνεχή επαφή και συντονισμό με την Κύπρο. Όσον αφορά την Τουρκία, δήλωσε ότι η προσπάθεια συνεχίζεται μέσω των διερευνητικών επαφών.
Σε κάθε περιπτωση, υπογράμμισε, η ανακήρυξη θαλασσίων ζωνών είναι κυριαρχικό δικαίωμα και αρμοδιότητα του παράκτιου κράτους, όπως προβλέπεται ρητά από το Δίκαιο της Θάλασσας.
Κατά τ' άλλα, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ χαρακτήρισε θετικές τις συνομιλίες Αβραμόπουλου-Νταβούτογλου, οι οποίες όπως είπε, εστιάστηκαν στην προετοιμασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών (θα συνεδριάσει τον ερχόμενο Ιανουάριο) κάτι που όπως εκτίμησε, αναμένεται να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις.
«Να αφήσουμε το παρελθόν, με σεβασμό στην ιστορία, για να οικοδομήσουμε ένα μέλλον ειρήνης προς όφελος των λαών μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δελαβέκουρας, επισημαίνοντας ωστόσο πως δύο πλευρές αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν ζητήματα μεταξύ τους, χωρίς την αντιμετώπιση των οποίων δεν θα υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων.