Μια - όχι και τόσο φανταστική - συνάντηση ψυχών

Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2012 11:06

A- A A+

Η εμπνευσμένη διαδικασία διπλής ψυχοθεραπείας, που αναπτύσσεται στο μυθιστόρημα - φαινόμενο του Ίρβιν Γιάλομ, «Όταν έκλαψε ο Νίτσε», μετά την περσινή της επιτυχία, παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Θησείον, από τις 12 Οκτωβρίου και για 20 μόνο παραστάσεις.

Η φανταστική συνάντηση του γιατρού Γιόζεφ Μπρόιερ με τον φιλόσοφο Φρίντριχ Νίτσε και τον νεαρό Ζίγκμουντ Φρόιντ, που εμπνεύστηκε ο Ίρβιν Γιάλομ, μεταφέρεται στη σκηνή, σε θεατρική διασκευή της θεατρολόγου και μεταφράστριας του Γιάλομ στην Ελλάδα, Ευαγγελίας Ανδριτσάνου, από τους σκηνοθέτες - ηθοποιούς, Ακύλλα Καραζήση και Νίκο Χατζόπουλο, οι οποίοι ερμηνεύουν και τους βασικούς ρόλους.

Μία λυτρωτική σχέση

Οι τρεις άντρες - πότε ως αφηγητές και πότε υποδυόμενοι ρόλους- ζωντανεύουν μέσα από τα μάτια και τη φωνή τους τα αντικείμενα του πόθου τους, και οι τρεις αυτές γυναίκες είναι που κινούν τα νήματα αυτής της ιστορίας, με τις δύο μεγάλες προσωπικότητες του 19ου αιώνα να περνούν κρίση μέσης ηλικίας.

Ο Νίτσε θα κλάψει και ο Μπρόιερ θα λυτρωθεί, καθώς, επί σκηνής, ξεδιπλώνεται η ανθρώπινη σχέση, που αναπτύσσεται ανάμεσα στον θεραπευτή και τον πάσχοντα, δύο ανθρώπους που ο καθένας έχει τις δικές του ανάγκες και αδυναμίες. Αυτή η διαδικασία κατανόησης της ανθρώπινης ψυχής έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας αστυνομικής ιστορίας: αναζήτηση στοιχείων, απρόβλεπτες εξελίξεις, εμφάνιση σχεδόν ανυπέρβλητων εμποδίων, ακόμα και κίνδυνο θανάτου.

Παραδόξως πιθανή επαλήθευση

130 χρόνια μετά τα γεγονότα και 20 χρόνια από τη συγγραφή του μυθιστορήματος, η πραγματικότητα έρχεται - με απίθανο τρόπο- να επιβεβαιώσει, ίσως, τη μυθοπλασία του συγγραφέα, αφού δύο επιστολές που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, οδηγούν στην πιθανότητα αυτή η φανταστική συνάντηση να είχε όντως γίνει.

Διαβάζοντας τον χάρτη της ανθρώπινης ψυχής Ο Ομότιμος Καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ των ΗΠΑ, Ίρβιν Γιάλομ, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους, εν ζωή, εκπροσώπους της υπαρξιακής σχολής στην ψυχιατρική, έχοντας συγγράψει το πληρέστερο εγχειρίδιο υπαρξιακής ψυχοθεραπείας και πολλά επιστημονικά άρθρα και βιβλία, που έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και χρησιμοποιούνται ως διδακτικά εγχειρίδια σε σχολές ψυχιατρικής και ψυχοθεραπείας.

Το λογοτεχνικό του έργο περιλαμβάνει δύο συλλογές διηγημάτων και τρία μυθιστορήματα, που έχουν γίνει μπεστ σέλλερ σε πολλές χώρες, και ο ίδιος θεωρεί πως είναι προέκταση του διδακτικού του έργου, το οποίο, όπως λέει: «βρίθει, ούτως ή άλλως, ιστοριών και διηγήσεων.

Ταυτότητα παράστασης: θεατρική διασκευή: Ευαγγελία Ανδριτσάνου, σκηνοθεσία: Ακύλλας Καραζήσης και Νίκος Χατζόπουλος, επιμέλεια σκηνικού χώρου και κοστουμιών: Ελένη Μανωλοπούλου, μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής, φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος, βοηθός σκηνοθέτη: Νικήτας Αναστόπουλος, παραγωγή: Γιώργος Λυκιαρδόπουλος - Λυκόφως. Παίζουν: Ακύλλας Καραζήσης, Χάρης Φραγκούλης, Νίκος Χατζόπουλος

Πληροφορίες

Θησείον – Ένα θέατρο για τις τέχνες, Τουρναβίτου 7 – Θησείο, τηλ.: 210 3255444. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 12 Οκτωβρίου – 18 Νοεμβρίου: Tετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 21.00, Κυριακή: 20.30. Τιμές εισιτηρίων: 18 (κανονικό), 14 (φοιτητικό, νεανικό έως 23 ετών) ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: Ticket Services - Πανεπιστημίου 39 (εντός Στοάς Πεσμαζόγλου), τηλεφωνικά: 210 7234567, ηλεκτρονικά: www.ticketservices.gr.

Προτεινόμενα για εσάς