Αντιπαράθεση για τα περί πιέσεων εκκένωσης νησιών

Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2012 15:00
UPD:15:47

«Η Ελλάδα έχει δοθεί αντιπαροχή», είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένος, συμπληρώνοντας πως χωρίς κατοίκους τα νησιά εξαιρούνται από την ΑΟΖ.

A- A A+

Κόντρα μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών Ευρυπίδη Στυλιανίδη και του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου ξέσπασε στη Βουλή με αφορμή την πρόταση που φέρεται να έχει κάνει η τρόικα για εκκένωση αραιοκατοικημένων νησιών.

«Η Ελλάδα έχει δοθεί αντιπαροχή», είπε ο κ. Καμμένος, συμπληρώνοντας πως χωρίς κατοίκους τα νησιά εξαιρούνται από την ΑΟΖ. Πρόσθεσε ακόμη ότι «αυτά τα νησιά είναι η Ελλάδα και δεν έχει κανένα δικαίωμα να την αδειάσει, κανείς, να την νοικιάσει ή να την πουλήσει».

Έθεσε μάλιστα θέμα παραίτησης του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ορμώμενος από δήλωση του κ. Στυλιανίδη σύμφωνα με την οποία όντως υπήρξε σχετική πρόταση από τους τεχνοκράτες, λεγόμενα που όμως ανασκεύασε ο ίδιος ο ΥΠΕΣ λίγο αργότερα.

«Η ανοησία ενός οιουδήποτε ξένου υπαλλήλου δεν εκφράζει σε καμία περίπτωση, δεν προσδιορίζει ή εκφράζει την εθνική πολιτική στο Αιγαίο», είχε δηλώσει αρχικά ο υπουργός Εσωτερικών.

«Ο υπουργός ήταν ειλικρινέστατος. Προκύπτει λοιπόν θέμα παραίτησης του κ. Στουρνάρα, ο οποίος είπε πως ουδέποτε ειπώθηκε από στελέχη της τρόικας τέτοιο πράγμα. Εδώ φαίνεται ότι η ανοησία του ξένου υπαλλήλου ειπώθηκε και είτε λέει ψέματα ο κ. Στουρνάρας, είτε ο κ. Στυλιανίδης. Εγώ πιστεύω τον κ. Στυλιανίδη και θέτουμε θέμα παραίτησης του κ. Στουρνάρα», παρενέβη ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αναγκάζοντας τον υπουργό Εσωτερικών να ανασκευάσει λίγο αργότερα τις δηλώσεις του.

«Επειδή με ενημερώνουν και με διαβεβαιώνουν πως δεν υπήρξε δήλωση ξένου υπαλλήλου, επιτρέψτε μου να επαναλάβω: Η εκλεγμένη δημοκρατικά ελληνική κυβέρνηση, είναι αυτή που προσδιορίζει με απόλυτο τρόπο την εθνική στρατηγική και δίνει τη μάχη για να κατοχυρώσει στην πράξη τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», είπε ο κ. Στυλιανίδης επανερχόμενος στο επίμαχο ζήτημα.

«Ας μην παίζουμε μ' αυτό, ας μη δημιουργούμε εντυπώσεις κι ας μείνουμε προσηλωμένοι στην εθνική προσπάθεια που όλοι καταβάλλουμε για να βγει η Ελλάδα απ' το αδιέξοδο», συμπλήρωσε.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του και απευθυνόμενος στον κ. Καμμένο ο υπουργός είπε: «Αν η κεντρική ιδέα των λεχθέντων περιορίζεται, για σας, στο αν ειπώθηκε αυτό ή όχι, δεν έγινα κατανοητός. Η τοποθέτησή σας δεν υπηρετεί την εθνική προσπάθεια. Ποιο είναι το ζήτημα; Να πάει η διαπραγμάτευση μπροστά, ή ποιος μετέφερε κάτι σωστά, περισσότερο ή λιγότερο;».

ΣΥΡΙΖΑ: Το θράσος των δανειστών έχει ξεπεράσει κάθε όριο

Να δεσμευτεί ότι απορρίπτει εκ των προτέρων κάθε συζήτηση περί εκκένωσης μικρών νησιών, με το επιχείρημα ότι επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, καλούν την κυβέρνηση 14 νησιώτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ .

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές σε δήλωσή τους, «το θράσος των δανειστών, που πλέον συμπεριφέρονται ανοικτά ως κατακτητές, έχει ξεπεράσει κάθε όριο». «Ο σύγχρονος ξεριζωμός που προτείνεται με την ψυχρή λογική των αριθμών, δείχνει για ακόμα μια φορά ξεκάθαρα το επίπεδο των διαπραγματεύσεων που διεξάγεται μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών και την ενδοτικότητα της ελληνικής πλευράς», προσθέτουν.

«Τα ελληνικά νησιά δεν είναι απλοί αριθμοί και σύνολα κατοίκων. Είναι τόποι με πολιτισμό χιλιετιών, με κατοίκους που έχουν κρατήσει τις κοινωνίες τους όρθιες ανά τους αιώνες, μέσα από χίλιες δυσκολίες», τονίζουν και προειδοποιούν ότι η τρόικα θα βρει όλους τους νησιώτες και τον ελληνικό λαό απέναντί της «σε κάθε βάρβαρη επιλογή και απειλή».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή