Διακρατική συμφωνία για την ενιαία διαχείριση εναέριας κυκλοφορίας

Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2012 16:40
UPD:18:18

A- A A+

Στην επίτευξη γρηγορότερων και ασφαλέστερων πτήσεων αποβλέπει η Διακρατική Συμφωνία Βlue Med για τα Λειτουργικά Τμήματα Εναέριου Χώρου που υπεγράφη σήμερα στη Λεμεσό από τον υπουργό Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, αλλά και τους αρμόδιους υπουργούς Κύπρου, Ιταλίας και Μάλτας.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία των τεσσάρων χωρών για την αναδιάρθρωση του εναέριου χώρου τους και τη μετατροπή του σε ένα Λειτουργικό Τμήμα Εναέριου Χώρου (FAB). Τα Λειτουργικά Τμήματα Εναέριου Χώρου στοχεύουν στη μείωση των καθυστερήσεων, τη μείωση του κόστους των αερομεταφορών, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διευκόλυνση των αερομεταφορών κυρίως στη διάρκεια της υψηλής τουριστικής περιόδου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους ειδικούς των αερομεταφορών, τα εκτιμώμενα οφέλη από την εφαρμογή των Λειτουργικών Τμημάτων Εναέριου Χώρου είναι τα ακόλουθα:

- Περιορισμός των καθυστερήσεων

- 1615 εκατ. λεπτά μείωση στη διάρκεια των πτήσεων

- 82.000 τόνοι εξοικονόμηση καυσίμων

- 257.000 τόνοι μείωση στις εκπομπές Διοξειδίου του Άνθρακα και

- 1,2 εκατ. τόνοι μείωση των εκπομπών Οξειδίων Αζώτου.

Όπως ανέφερε σε σχετικές του δηλώσεις ο κ. Χατζηδάκης, η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας ολοκληρώνει τη δεύτερη φάση του προγράμματος Blue Med, μιας πρωτοβουλίας που απορρέει από το Κοινοτικό Δίκαιο για θέματα αερομεταφορών. Ο υπουργός εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι η συμφωνία μπορεί να αποτελέσει μια πρόκληση για τις γειτονικές χώρες, έτσι ώστε να βελτιωθούν τα συστήματα διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή