Οι μικρομηκάδες της Δράμας ταξιδεύουν στην Αθήνα

Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2012 17:14

A- A A+

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ξεκινάει το ταξίδι του ανά την Ελλάδα, κάνοντας μια πρώτη στάση στην Αθήνα.

Και οι 83 ταινίες που διαγωνίστηκαν στο φετινό 35ο Φεστιβάλ της Δράμας θα προβληθούν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Λαΐς, Ιερά Οδός 48, στάση μετρό Κεραμεικός) σε μια εβδομάδα - από σήμερα έως τις 17 Οκτωβρίου- γεμάτη σπουδαίες μικρού μήκους ιστορίες, προκειμένου να μας υπενθυμίσει, για μια ακόμα φορά, πως η ταινία μικρού μήκους αποτελεί μια αυτόνομη κινηματογραφική κατηγορία και οφείλει, δικαιωματικά πλέον, να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το κοινό, μέσα από ένα δίκτυο κινηματογραφικής διανομής και όχι υπό τον στενό περιορισμό της φεστιβαλικής προοπτικής.

Αφιερώματα και βραβευμένες ταινίες

Σκηνή από την ταινία μικρού μήκους του Νεριτάν Ζιντζιρία με τίτλο «Χαμομήλι», που απέσπασε τον φετινό Χρυσό Διόνυσο, το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Δράμας.

Στην Ταινιοθήκη, εκτός από τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού και τα βραβεία, θα προβληθεί ένα μέρος του αφιερώματος στην Ρουμάνικη Σχολή Κινηματογράφου «L.L.Caragiale», καθώς και αφιέρωμα στις βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (EFA), από τις οποίες κάθε χρόνο προκύπτει το βραβείο καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας. Πέρυσι, η ταινία που απέσπασε την ύψιστη αυτή διάκριση ήταν το «Τhe wholly family» του Τέρι Γκίλιαμ, αφού βέβαια πρώτα βραβεύτηκε στη Δράμα.

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας είναι ένα από τα 15 του είδους - μεταξύ τους και αυτά της Βενετίας, του Βερολίνου, του Λοκάρνο, του Σαράγιεβο και του Κορκ- στα οποία η ταινία που βραβεύεται, αποκτά αυτομάτως υποψηφιότητα για το μεγάλο βραβείο της EFA.

Ξεχωριστή χρονιά παρά την κρίση

Φέτος, είναι μια ξεχωριστή χρονιά για το Φεστιβάλ Δράμας όχι μόνο γιατί συμπληρώνει 35 χρόνια ζωής, αλλά γιατί ενοποίησε για πρώτη φορά τα δύο διαγωνιστικά του τμήματα (φιλμ, digi) σε ένα.

Παρά την κρίση, η συμμετοχή -ανεξάρτητων στην πλειονότητά τους- δημιουργών εξέπληξε την διοργάνωση: 209 ταινίες υποβλήθηκαν και από αυτές 83 τελικά προβλήθηκαν στο Φεστιβάλ. Πρόκειται για αριθμό-ρεκόρ, ειδικά σε μια εποχή ύφεσης.

Κρίση και θάνατος τα κυρίαρχα θέματα

Η κρίση ενέπνευσε αρκετούς σκηνοθέτες: ανεργία, χρέη, άστεγοι, άνοδος του εθνικισμού, «φακελάκια», ΣΔΟΕ, συνέντευξη για δουλειά, μετανάστευση, βία κ.λπ.. Κάποιους άλλους τους επηρέασε έμμεσα, αφού δημιούργησαν ταινίες φαντασίας για μια «μετακαταστροφική» Ελλάδα. Επίσης, ο θάνατος ήταν από τα κυρίαρχα θέματα. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι σχέσεις και οι υπαρξιακές αναζητήσεις, ενώ κάποιοι μικρομηκάδες ασχολήθηκαν με το θέμα της παιδεραστίας.

Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν τα παιδιά αρκετών κινηματογραφιστών, όπως ο γιος του Γιώργου Τσεμπερόπουλου, ο ανιψιός του Μ. Καραμαγκιώλη, ο γιος του Αντώνη Καφετζόπουλου, η κόρη του Γιώργου Πανουσόπουλου και της Μπέτυς Λιβανού. Αρκετοί γνωστοί ηθοποιοί συμμετείχαν σε πολλές ταινίες, κάποιοι μάλιστα διαγωνίστηκαν και ως σκηνοθέτες, ενώ αυξημένη ήταν η συμμετοχή γυναικών σκηνοθετών, και μάλιστα με αξιόλογα δείγματα δουλειάς.

Τέλος, φέτος δεν ήταν λίγες οι βωβές ταινίες - ανάμεσά τους και το «Χαμομήλι» του Νεριτάν Ζιντζιρία, που απέσπασε το πρώτο βραβείο.

Προτεινόμενα για εσάς