Πριν από μερικές εβδομάδες ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες των 96 θυμάτων του Χίλσμπορο, καθώς, σε αντίθεση με ό,τι είχε γίνει γνωστό ως τότε, επίσης ανεξάρτητη έρευνα απαριθμούσε έναν κατάλογο λαθών και παραλείψεων, σύμφωνα με τον οποίο η αστυνομία προσπάθησε να «ενοχοποιήσει» τους φιλάθλους της Λίβερπουλ για την τραγωδία. Όπως ανακοίνωσε μάλιστα η Ανεξάρτητη Επιτροπή Παραπόνων της Αστυνομίας (IPCC), νυν και πρώην στελέχη του Σώματος, συμπεριλαμβανομένων των υψηλόβαθμων, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κατηγορίες ή πειθαρχική διαδικασία για αποτυχίες και συγκάλυψη στη χειρότερη αθλητική τραγωδία της Βρετανίας.
Ανεξάρτητη επιτροπή που ερεύνησε την καταστροφή του Χίλσμπορο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρξαν λάθη και παραλείψεις στην αντίδραση της αστυνομίας στην τραγωδία και πως θα μπορούσαν να είχαν σωθεί οι ζωές 41 ανθρώπων. Επίσης, η έκθεση της επιτροπής διατύπωνε το συμπέρασμα ότι η αστυνομία είχε στόχο να επιρρίψει την ευθύνη για την τραγωδία στους φιλάθλους της Λίβερπουλ, τους οποίους απεικόνιζε ως επιθετικούς, μεθυσμένους και χωρίς εισιτήριο, που παρ΄ όλα αυτά συνέχιζαν να συνωστίζονται στο ήδη κατάμεστο γήπεδο, με αποτέλεσμα οι οικογένειές τους να προσπαθούν για 23 χρόνια να βρουν την αλήθεια.
Βάσει της έρευνας αυτής, υψηλόβαθμα στελέχη της αστυνομίας συνέταξαν τις καταθέσεις των υφισταμένων τους, οι οποίοι υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες, υπό ένα λιγότερο ζημιογόνο πρίσμα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι αφαιρέθηκαν αρνητικά σχόλια από τις 116 εκ των 164 καταθέσεων αστυνομικών από το τμήμα του νότιου Γιορκσάιρ, για την καταστροφή του 1989 στο γήπεδο του Σέφιλντ και τον ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας ανάμεσα στους «κόκκινους» και τη Νότιγχαμ Φόρεστ.
«Η έρευνα αποκάλυψε εξαιρετικά σοβαρά και ενοχλητικά θέματα για την αστυνομία» δήλωσε η αναπληρωτής πρόεδρος της IPCC, Ντέμπορα Γκλας, και συνέχισε: «Το περιεχόμενό της προκάλεσε ένα αίτημα να λογοδοτήσουν αυτοί, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τις ενέργειες που αποκαλύφθηκαν στην έρευνα». Υπογράμμισε ότι η έρευνα της IPCC θα είναι «χωρίς σκιά αμφιβολίας» η μεγαλύτερη της Βρετανίας για τη συμπεριφορά αστυνομικών και πρόσθεσε: «Δεν ξέρουμε ακόμη πόσοι εν ενεργεία ή αποχωρήσαντες αστυνομικοί θα βρεθούν στο στόχαστρο της έρευνας. Δεν υποτιμούμε το μέγεθος του καθήκοντός μας».
Η έρευνα θα εξετάσει τις καταγγελίες ότι άτομα ή αρχές είναι υπαίτιοι για τους θανάτους, για τους οποίους θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες ανθρωποκτονίας, καθώς και τους ισχυρισμούς ότι «κατασκευάστηκαν» αποδείξεις μετά την καταστροφή και πως διοχετεύθηκαν ψεύδη στα ΜΜΕ και τους νομοθέτες.