Aστον: Υπάρχει ακόμα περιθώριο για διαπραγματεύσεις με το Ιράν

Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012 11:30
UPD:12:00

«Οπωσδήποτε υπάρχει περιθώριο για διαπραγματεύσεις», είπε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, πριν από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

A- A A+

Υπάρχει ακόμα περιθώριο για τη διπλωματία σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν σύντομα να σημειώσουν πρόοδο, δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον πριν από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο.

Οι υπουργοί αναμένεται να εγκρίνουν την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον του τραπεζικού, βιομηχανικού και ναυτιλιακού τομέα του Ιράν με στόχο να ενισχυθούν οι πιέσεις προς την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

«Οπωσδήποτε υπάρχει περιθώριο για διαπραγματεύσεις», είπε η Αστον. «Ελπίζω να μπορέσουμε να σημειώσουμε πολύ σύντομα πρόοδο στις συνομιλίες με το Ιράν», επισήμανε.

Οι νέες κυρώσεις σηματοδοτούν τη σκλήρυνση της στάσης της Ε.Ε., που μέχρι τώρα είχε επιβάλει κυρώσεις με στόχο συγκεκριμένα άτομα ή επιχειρήσεις.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Η Κ. Αστον για το Ιράν

Η Κ. Αστον για το Ιράν

«Θα εντείνουμε την πίεση και θα συνεχίζουμε να το κάνουμε τους επόμενους μήνες εκτός αν πετύχουν οι διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλαμ Χέιγκ.

«Η προσφορά μας προς το Ιράν εξακολουθεί να ισχύει. Ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με σαφή στόχο την πρόληψη να μην εξοπλιστεί η Τεχεράνη με πυρηνικό οπλοστάσιο. Είναι καιρός για μια πολιτική λύση» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε.

Οι κυρώσεις έχουν ήδη καταφέρει πλήγμα στην οικονομία του Ιράν, ενώ διαδηλώσεις σημειώθηκαν για την κατά ένα τρίτο υποτίμηση του νομίσματος τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Συνολικά το ριάλ έχει χάσει τα δύο τρίτα της αξίας του έναντι του δολαρίου μέσα σε 15 μήνες.

Το Ιράν επιμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει μόνο ειρηνικό σκοπό και αρνήθηκε σε σειρά τριών διαδοχικών γύρων συνομιλιών τον περασμένο Απρίλιο να το περιορίσει, εάν πρώτα δεν αρθούν οι ισχυρές οικονομικές κυρώσεις εναντίον του.

Από την πλευρά τους Ε.Ε. και ΗΠΑ αρνούνται να τις άρουν, καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι η διένεξη για το πυρηνικό πρόγραμμα, θα μπορούσε να οδηγήσει τη Μέση Ανατολή στη δίνη ενός νέου πολέμου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή