Γερμανία: Mεγάλη αύξηση του τέλους για τις ΑΠΕ

Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012 12:25
UPD:12:48

Οι ανανεώσιμες πηγές παράγουν αυτή τη στιγμή περίπου το εν τέταρτο της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται η Γερμανία, όμως στόχος είναι το ποσοστό να αυξηθεί στο 80% έως το 2050.

A- A A+

Οι επιδοτήσεις της γερμανικής κυβέρνησης για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα στοιχίζουν στους Γερμανούς καταναλωτές 47% περισσότερο από το 2013. Λιγότερο από ένα χρόνο πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές πάντως, το Βερολίνο σκέπτεται να βάλει «φρένο» στις επιδοτήσεις όταν η εγκατεστημένη ισχύς αγγίξει τους στόχους που έχουν τεθεί, προκειμένου να περιορίσει και το κόστος για τα νοικοκυριά.

Οι τέσσερις μεγάλοι διαχειριστές του δικτύου ηλεκτροδότησης ανακοίνωσαν σήμερα ότι, από τον Ιανουάριο, το τέλος ΑΠΕ θα αυξηθεί από τα 3,6 σεντς στα 5,3 σεντς του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Έτσι μία τετραμελής οικογένεια θα κληθεί να συμβάλει στη μετάβαση από την πυρηνική ενέργεια στις ΑΠΕ με περίπου 250 ευρώ το χρόνο.

Πέρυσι, στον απόηχο του πυρηνικού ατυχήματος στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας και κατόπιν έντονων πιέσεων από τους πολεμίους των πυρηνικών, η καγκελάριος Aγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι η χώρα θα θέσει εκτός λειτουργίας όλους τους αντιδραστήρες της, σταδιακά έως το 2022, καλύπτοντας ως τότε το κενό με καθαρή ενέργεια και αποδοτικότερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Οι ανανεώσιμες πηγές παράγουν αυτή τη στιγμή περίπου το εν τέταρτο της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται η Γερμανία, όμως στόχος είναι το ποσοστό να αυξηθεί στο 80% έως το 2050. «Η ενεργειακή μετάβαση είναι το μεγαλύτερο οικονομικό πρόγραμμα της περιόδου μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας Πέτερ Αλτμάιερ.

Ο Αλτμάιερ έχει αναλάβει το νομοσχέδιο που θα συζητηθεί μέσα στο 2013 γύρω από τη διακοπή των επιδοτήσεων για αιολικά πάρκα και παραγωγικές μονάδες βιομάζας. «Γνωρίζαμε εξαρχής ότι η ενεργειακή μετάβαση δεν μπορεί να υλοποιηθεί δωρεάν», τόνισε. «Θέλω, ωστόσο, να αποτρέψω δαπάνες που μπορούν να αποφευχθούν.» Στόχος της κυβέρνησης, είπε, είναι η ριζική αναδιάρθρωση του συστήματος που θα επιτρέψει τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην αγορά, σε ανταγωνιστικές τιμές, «το συντομότερο δυνατό».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή