Νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας έχει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, με στόχο την αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης που θα περιορίζει τις απώλειες για τους εργαζομένους σε αποζημιώσεις και κατώτατα όρια αποδοχών.
Σύμφωνα με τη «Ν» η τρόικα απαιτεί νέα μείωση κατά 50% στις αποζημιώσεις, ζητώντας να μην ξεπερνά τους 12 μισθούς το καταβαλλόμενο ποσό, ανεξαρτήτως των ετών προϋπηρεσίας και αν υπάρχει προειδοποίηση ή όχι. Για όλους όσοι, για παράδειγμα, έχουν 16 χρόνια εργασίας και απολυθούν μετά το νέο καθεστώς, θα πάρουν 12 μισθούς, όσους δικαιούνται και τώρα. Οσοι εργάζονται περισσότερα χρόνια από τα 16, με το νέο καθεστώς θα πάρουν το ανώτερο όριο, δηλαδή τους 12 μήνες.
Παράλληλα, η τρόικα ζητεί να μειωθεί κατά το ήμισυ και ο χρόνος προειδοποίησης, γεγονός που οδηγεί σε περαιτέρω μειώσεις, με βάση τις ρυθμίσεις που είχαν υιοθετηθεί με το προηγούμενο μνημόνιο.
Η τρόικα επιμένει και για πάγωμα του κατώτατου μισθού στα 586 ευρώ, με κατάργηση της κλίμακας των τριετιών, που προβλέπονται στην ΕΓΣΣΕ, ενώ θέτει και θέμα ενίσχυσης της ευελιξίας στο ωράριο λειτουργίας όλων των επιχειρήσεων, στο πλαίσιο διευθέτησης του χρόνου εργασίας, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν.
Πιέσεις ασκούνται και για την αύξηση των ημερών απασχόλησης στις έξι ημέρες (αντί του πενθημέρου), να αποσυνδεθεί ο χρόνος απασχόλησης του εργαζομένου από το ωράριο λειτουργίας της επιχείρησης και να καταργηθούν οι περιορισμοί που υπάρχουν για την εναλλαγή της απασχόλησης μεταξύ της πρωινής και της απογευματινής βάρδιας με απόφαση του εργοδότη.